top of page

Banencijfers Amerika

In het kort:

  • Het recente Amerikaanse banenrapport heeft de markt verrast door de toevoeging van maar liefst 336.000 banen in september.

  • Hoewel dit sterke rapport gunstig is voor de economie, brengt het ook de vraag met zich mee of de Federal Reserve dit jaar opnieuw de rente zal verhogen, gezien de inflatiezorgen.

  • Het rapport toont gemengde signalen, met aan de ene kant sterke groei, maar aan de andere kant matiging in de loongroei. Bovendien lijkt het banengroei vooral beperkt te zijn tot sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg en horeca.


Banenrapport VS

Het meest recente banenrapport uit de Verenigde Staten heeft beleggers wereldwijd verrast met een onverwacht sterke toevoeging van 336.000 banen in september, ruim boven de verwachtingen van Wall Street. Dit nieuws bracht Amerikaanse aandelen op vrijdag in een positieve stemming, maar het wierp ook de vraag op of de Federal Reserve dit jaar nogmaals de rente zal verhogen om de toenemende inflatie te beteugelen.


Terwijl dit krachtige rapport zeker goed nieuws is voor de economie, roept het ook vragen op over het beleid van de Federal Reserve. Voorzitter Jerome Powell had gehoopt op een afkoeling van de arbeidsmarkt om de inflatie onder controle te houden, maar de recente cijfers wijzen op voortdurende groei.De gevolgen

Achter deze opvallende headline-cijfers schuilen echter meer complexe boodschappen over wat dit rapport betekent voor de economie, rentetarieven, de obligatiemarkt en aandelen.


Wat opvalt aan de deze nieuwe banencijfers is dat de Amerikaanse economie stabiel blijft en zelfs lijkt te groeien, ondanks hogere rentetarieven en strakkere financiële omstandigheden. Deze situatie vergroot echter de kans dat de Federal Reserve de rentetarieven nog een keer zal verhogen in 2023.


Daarnaast blijkt uit het rapport dat de werkloosheid in de VS stabiel blijft op 3,8 procent, terwijl de groei van het gemiddelde uurloon, een belangrijke indicator voor inflatie, afnam van 4,3 procent naar 4,2 procent op jaarbasis.


Echter, de banengroei in september was vooral te danken aan sectoren zoals onderwijs, gezondheidszorg en horeca, die achterbleven bij een bredere herstel in de arbeidsmarkt na de initiële Covid-19-crisis.

Dit suggereert dat veel mensen die op zoek waren naar banen met hogere lonen, nu gedwongen worden om posities met lagere lonen te accepteren, te midden van krappe kredietvoorwaarden.Deze banencijfers zullen ook de aandacht vestigen op de inflatiecijfers van volgende week, waar economen een jaarlijkse consumentenprijsindex van 3,6 procent voor september verwachten, iets lager dan de 3,7 procent in augustus.


Als sterke banengroei leidt tot toenemende inflatie, zou de Federal Reserve mogelijk opnieuw de beleidsrente moeten verhogen, wat gevolgen kan hebben voor overheidsobligaties en bredere financiële markten.


Conclusie

Kortom, dit banenrapport heeft de discussie over het rentebeleid van de Federal Reserve verder aangewakkerd en de markten in verwarring gebracht. Het laat zien dat hoewel de economie blijft groeien, er ook tekenen zijn van matiging en complexiteit in de economische situatie. De komende inflatiecijfers zullen nauwlettend worden gevolgd om te bepalen welke stappen de Fed verder zal nemen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar rens@debelegger.nl.

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!