top of page

Amazon's stille innovatie: Een nieuwe chipgigant op komst?

In het kort:

  • Amazon ontwikkelt eigen chips bedoeld voor generatieve AI, als alternatief voor NVIDIA's dure en schaarse GPU's.

  • Concurrenten zoals Microsoft en Google hebben tot nu toe sneller gehandeld om te profiteren van de AI-boom, maar Amazon's cloud-dominantie kan het bedrijf nog een voorsprong geven.

  • De opkomst van AI gaat hand in hand met toenemende zorgen over de veiligheid. Veel grote ondernemingen zijn bezorgd dat gevoelige informatie terechtkomt in publieke taalmodellen.

In een onopvallend kantoorpand in Texas houdt Amazon zich achter gesloten deuren bezig met het creëren van grootste dingen. Het gaat om twee specifieke microchips genaamd Inferentia en Trainium, ontworpen voor het versnellen van generatieve AI-training.


“De hele wereld wil meer chips bedoeld voor generatieve AI,” zei Adam Selipsky, CEO van Amazon Web Services, in een interview met CNBC. “Wij zijn in een betere positie dan wie dan ook op aarde om klanten te voorzien in deze behoeften.”


Op het eerste oog lijkt dit wel een beetje vreemd. Terwijl Microsoft en Google al vroeg op de 'AI-trein' sprongen met investeringen in OpenAI (ChatGPT) en het taalmodel van Google, Bard, leek Amazon toch wat trager te reageren.Maar hier komt het echt interessante deel. Waar Amazon wellicht langzamer was in het aanbieden van AI-modellen, hebben ze zich wel goed gepositioneerd op het gebied van hardware. Chirag Dekate, VP-analist bij Gartner, ziet de door Amazon ontworpen chips als een mogelijke gamechanger. "Zulke chips als Trainium of Inferentia? Die vind je niet bij Microsoft," vertelde hij.


In feite is Amazon helemaal geen nieuwkomer in de chipmarkt. Ze zijn al in 2013 begonnen met de productie van enkele chips en hebben sindsdien gestaag geïnvesteerd in deze ontwikkelingen. Een goed voorbeeld hiervan is de recentelijke aankoop van de Israëlische start-up Annapurna Labs.


Ondanks al deze inspanningen is NVIDIA op het moment nog steeds zonder twijfel de koploper wat betreft het maken van chips voor met AI-doeleinden. Dit wordt vooral benadrukt door Stacy Rasgon, analist bij Bernstein Research. "Dankzij een indrukwekkend software-ecosysteem rond hun chips, is NVIDIA nu echt de grote naam in AI," vertelt hij. Wij zijn het hier ook wel mee eens.Toch heeft Amazon een belangrijke troef in handen: hun dominantie in de cloud. Bukovec, Vice President van technologie bij AWS, legt het ons uit: "Het gaat allemaal om snelheid. Hoe snel kunnen deze bedrijven generatieve AI-toepassingen ontwikkelen met de data die ze al op AWS hebben?" En met 40% van het wereldwijde marktaandeel in cloud computing (2022), heeft Amazon overduidelijk een voorsprong.

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.