Is AI een bubbel? Morgan Stanley waarschuwt beleggers
In het kort:
Morgan Stanley ziet overeenkomsten tussen de hype omtrent AI en eerdere marktbubbels.
Terwijl het korte termijn beeld onduidelijk is, belooft AI op de lange termijn veel potentie.
Analisten adviseren beleggers geduldig en voorzichtig te handelen.
Sinds de lancering van ChatGPT in november 2022, zijn de aandelen van bedrijven gelinkt aan Artificial Intelligence ongekend hard gestegen. Maar volgens Edward Stanley, directeur van Morgan Stanley in Europa, is het essentieel om deze groei met een korreltje zout te nemen. Hij spreekt zelfs van een "hype die lijkt op een bubbel".
Samen met Matias Ovrum duikt Stanley in de geschiedenis en vergelijkt hij de huidige hype rondom ArtificiaI Intelligence met maar liefst 70 eerdere bubbels en crashes. Hun conclusie? Op korte termijn lijkt er een bubbel te vormen, maar de technologie heeft wel een groot potentieel voor op de lange termijn. Dit is een visie die overigens gedeeld wordt door veel andere experts.
Eén bedrijf trekt in het bijzonder veel aandacht van beleggers. De aandelen van Nvidia zijn dit jaar al met bijna 200% gestegen. Dit soort abrupte groei is een klassiek voorbeeld dat beleggers vaak doet denken aan speculatieve bubbels - zoals de internetbubbel in 2001.
Morgan Stanley benadrukte in het gesprek met Fortune het belang van geduld bij investeren, vooral bij innovaties die écht iets kunnen betekenen in de toekomst. Als voorbeeld noemde hij de wederom de interbubbel. "Ondanks de vroege hype, konden beleggers die pas in 2003 instapten nog steeds flink profiteren. En dat met veel minder risico", aldus Stanley.
Een ander interessant inzicht komt van de Britse econoom John Maynard Keynes. Hij introduceerde een briljante analogie van een schoonheidswedstrijd in zijn boek uit 1936. Zonder hier al te veel op in te gaan beschrijft deze analogie hoe beleggers vaak handelen op basis van wat ze denken dat anderen zullen doen, in plaats van op basis van écht fundamenteel onderzoek.
Deze mentaliteit lijkt op dit moment van toepassing te zijn op de beurs. Veel beleggers kopen domweg aandelen van AI-bedrijven, omdat andere het ook doen of omdat andere zeggen dat het de toekomst gaat worden. Edward Stanley benadrukt het belang om op basis van eigen onderzoek beslissingen te nemen.
Ondanks deze waarschuwingen blijft het vooruitzicht van Artificial Intelligence rooskleurig. Stanley wijst bijvoorbeeld op de enorme adoptie en acceptatie van open-source AI-applicaties. Een voorbeeld hiervan is Hugging Face Platform* - met een indrukwekkende 3,5 miljard downloads sinds januari 2021.
* Hugging Face Platform is een bedrijf dat tools ontwikkelt voor het bouwen van applicaties met behulp van machine learning.
Bij het onderzoeken van de patronen uit het verleden, zagen Stanley en Ovrum bovendien dat Artificial Intelligence zich duidelijk onderscheidt van andere bubbels. Niet enkel door de enorme groeisnelheid, maar ook door hoe het zich verspreidt in de samenleving.
De belangrijkste boodschap van Stanley voor beleggers is duidelijk: Artificial Intelligence is een technologie waar veel toekomst in zit. Het is echter essentieel om, zoals met elke belegging, geduldig te zijn en je huiswerk te doen voordat je daadwerkelijk er in gaat beleggen. Volg kortom niet blindelings andere beleggers, maar probeer zelf je eigen onderzoek te doen.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl
Wil je meer lezen?
Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.
Comments