top of page

Deze 4 aandelen gaan knallen de komende jaren volgens analisten

In het kort:

  • Artificial Intelligence (AI) wordt door veel analisten beschouwd als de grootste beleggingskans van 2023.

  • Volgens analisten zijn er een aantal specifieke bedrijven die in het bijzonder flink profiteren van deze trend.

  • Experts benadrukken dat, hoewel sommige AI-aandelen wellicht overgewaardeerd zijn, de lange termijn potentie enorm blijft.

2023 kan wel eens het jaar van Artificial Intelligence worden. Het is als een soort nieuwe goudkoorts voor investeerders. Vrijwel iedereen stort zich op AI-aandelen in de hoop op grote winsten. Maar is het allemaal slechts een hype of is het daadwerkelijk een van de grootste kansen op de beurs?


"AI is zonder twijfel dé trend van 2023, en waarschijnlijk ook voor de komende jaren," zegt Dan Ives van Wedbush Securities - een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. Terwijl sommigen zich zorgen maken over de bubbel die zich vormt rond AI-gestuurde aandelen, is Dan Ives ervan overtuigd dat we slechts aan het begin staan van de 4e Industriële Revolutie.Bovendien is niet elke bubbel noodzakelijk slecht voor beleggers. Anthony Scaramucci, oprichter van SkyBridge Capital, gelooft bijvoorbeeld dat Nvidia, ondanks de huidige overwaardering, een goede investering is voor de lange termijn. "Het kan nu misschien hoog lijken, maar over 15 jaar zou je blij kunnen zijn dat je hebt geïnvesteerd - ongeacht de waardering," zei hij.


Hierbij benadrukt hij dat de toekomstige groei veel belangrijker is dan de huidige waardering. Scraramucci verwacht dat de exponentiële groei van AI nu nog wordt onderschat door veel beleggers. Alhoewel het een erg gevaarlijke gedachte is om geen rekening te houden met de waardering, kan het wel zo zijn dat de toekomstige groei van AI nog onderschat wordt.


De groeiende kracht van AI wordt ook benadrukt door Bloomberg. Volgens Bloomberg Intelligence kan de markt van generatieve AI* tegen 2032 met zo'n 40% groeien, wat neerkomt op een indrukwekkende $1,3 biljoen.


* Generatieve AI is een vorm van Artificial Intelligence die nieuwe content kan creëren, zoals afbeeldingen, video's, audio of tekst. Een voorbeeld hiervan is ChatGPT.


In dit artikel bekijken we daarom vier specifieke aandelen waarvan analisten voorspellen dat ze flink zullen profiteren van de AI-revolutie.Aandeel 1: CrowdStrike

CrowdStrike, een softwarebedrijf uit Texas, wordt door veel analisten gezien als een kans om een mooi rendement te behalen. Waarom? De producten van het bedrijf zien een enorm groeiende vraag. BTIG Research heeft CrowdStrike onlangs toegevoegd aan hun favoriete aandelen voor 2023. Ze zijn met name enthousiast vanwege het bedrijf's dominantie in de endpoint security/EDR markt, het succes tegenover concurrenten zoals Microsoft, en de sterke reputatie bij klanten.


"AI zou een grote impact kunnen hebben in de cybersecurity", merkten analisten van Morgan Stanley onlangs op. Ze geloven dat automatisering via AI in de sector maar liefst $30 miljard aan winst door alleen al efficiëntie kan opleveren. Bedrijven als CrowdStrike zouden hier grof van kunnen profiteren.


In een recente brief aan de investeerders van het Artisan Developing World Fund werd CrowdStrike ook erg positief genoemd. Er werd geschreven dat meer en meer mensen de producten van het bedrijf zullen gaan gebruiken en dat het nu al terug te zien is in de sterke resultaten van CrowdStrike.


Om deze redenen verdient CrowdStrike volgens analisten zeker meer aandacht van beleggers. Het bedrijf is zonder twijfel verder onderzoek waard.


Aandeel 2: Microsoft

Degenen die de markt op de voet volgen, weten dat Microsoft niet nieuw is in de wereld van AI. Wat echter wel opvalt, is de snelheid waarmee het bedrijf investeert in deze technologie. Denk hierbij aan de samenwerking met OpenAI, het optimaliseren van de Bing-zoekmachine dankzij AI en de Office-producten met allerlei AI-functionaliteiten; het is duidelijk dat Microsoft vol inzet op een toekomst met Artificial Intellince.


Keith Weiss, een analist bij Morgan Stanley, is bijzonder optimistisch over de toekomst van Microsoft. "Microsoft bevindt zich in 'pole position' in de AI-race", zei Weiss onlangs. Het vertrouwen in het bedrijf is zo groot dat hij de winstverwachting per aandeel voor 2025 heeft verhoogd naar $13,84, een stijging ten opzichte van zijn eerdere schatting van $13,59.