top of page

Warren Buffett verkocht zojuist deze aandelen

In het kort:

  • Warren Buffett's bedrijf, Berkshire Hathaway, heeft meer dan $5 miljard aan aandelen verkocht, waardoor hun cashpositie steeg tot een recordhoogte van $157 miljard.

  • Met stijgende rentes en een hoog gewaardeerde aandelenmarkt verschuift Berkshire's focus naar meer cash en staatsobligaties.

  • Ondanks een verlies wat betreft de investeringen in aandelen, vertonen de andere bedrijven van Berkshire, waaronder verzekeringen en spoorwegen, een sterke winstgroei.

Warren Buffett is het brein achter een van de grootste bedrijven ter wereld: Berkshire Hathaway. Zijn recente beslissingen van het afgelopen kwartaal tonen een belangrijke verschuiving van de focus binnen het bedrijf. In een opmerkelijke beweging heeft Berkshire Hathaway meer dan $5 miljard aan zowel Amerikaanse als internationale aandelen verkocht. Deze verkoop heeft geleid tot een enorme toename van de cashpositie, die nu een recordhoogte van $157 miljard bedraagt. Deze actie is een duidelijk signaal dat Buffett en zijn team zich graag flexibel opstellen voor de toekomst.


De reden van deze beslissingen is waarschijnlijk de aandelenmarkt die momenteel vol potentiële uitdagingen zit. Met de Federal Reserve die de rentes mogelijk langer hoog houdt om de inflatie te bestrijden, kiest Buffett voor een voorzichtige benadering. Dit is een strategie die ook past bij zijn reputatie als een voorzichtige en doordachte investeerder. We zien dat de waarde van Berkshire's aandelenportefeuille is gedaald van $353 miljard naar $319 miljard. Deze afname is in grote mate te wijten aan de algehele daling op de aandelenmarkt. In het bijzonder heeft de daling van de aandelen van Apple, waarin Berkshire aanzienlijk heeft geïnvesteerd, een aanzienlijke impact gehad op de portefeuille.


Deze strategische verschuiving van Berkshire Hathaway lijkt een reflectie van Buffett's bekende voorzichtigheid en zijn vermogen om zijn focus aan te passen aan de heersende marktomstandigheden. Zijn beslissing om de focus te verleggen naar meer cash en staatsobligaties is een duidelijke indicatie om het bedrijf te beschermen tegen verdere marktonzekerheid. Buffett's visie is altijd gericht geweest op lange termijn waardecreatie, en deze recente actie benadrukt wat ons betreft zijn commitment aan deze filosofie.


Lees ook: Hierdoor boekt Berkshire Hathaway recordwinst dit kwartaal

Ondanks de huidige verliezen op de aandelenmarkt, laten de operationele bedrijven van Berkshire Hathaway, waaronder het BNSF-spoorwegnet en de verzekeraar Geico, een indrukwekkende winstgroei zien. Vooral opmerkelijk is de winstgroei in de verzekeringssector, met name in het onderdeel underwriting*, waar Berkshire uitblinkt in het beoordelen en beheren van risico's.

* In de verzekeringswereld houdt underwriting in dat de verzekeraar de risico's van een potentiële klant beoordeelt. Dit betekent dat ze kijken hoe groot de kans is dat ze moeten uitbetalen, bijvoorbeeld in geval van een verzekeringsclaim. Ze bepalen dan de premie die de klant moet betalen op basis van dit risico.


Een specifiek voorbeeld van Berkshire's risicobeheer is hun aanzienlijke betrokkenheid in de verzekeringsmarkt van Florida. Ajit Jain, vicevoorzitter van Berkshire, heeft aangegeven dat extreme stormen in deze regio het bedrijf tot wel $15 miljard kunnen kosten. Dit jaar was echter een relatief mild jaar voor Florida, wat resulteerde in lagere verzekeringsclaims dan oorspronkelijk werd verwacht. Een grote financiële meevaller voor Berkshire.


Als we verder kijken dan de verzekeringsbranche, zien we een gemengd beeld binnen de portfolio van Berkshire. Sommige sectoren, zoals privéjets en autoverkoop, tonen een positieve groei. Aan de andere kant ondervinden bedrijven actief in de kleding- en schoenenindustrie een daling in de vraag.


Lees ook: De beste vastgoedfondsen in 2023

Deze uiteenlopende resultaten binnen de verschillende sectoren waarin Berkshire Hathaway actief is, laten zien hoe diversificatie het bedrijf helpt om stabiel te blijven in een onzekere economie. Het biedt een buffer tegen sector-specifieke risico's en stelt het bedrijf in staat om kansen te benutten in groeiende markten, terwijl het tegelijkertijd de impact van dalende markten beperkt. Warren Buffett en zijn team blijven hun reputatie waarmaken als slimme beleggers die in staat zijn om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden en consistent waarde te creëren voor hun aandeelhouders.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

3 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page