top of page

Hierdoor boekt Berkshire Hathaway recordwinst dit kwartaal

In het kort:

  • Berkshire Hathaway heeft in het derde kwartaal een recordwinst geboekt van $10,8 miljard, voornamelijk dankzij hogere winsten uit verzekeringsactiviteiten en toenemende inkomsten uit investeringen van hun kasreserves.

  • Berkshire Hathaway, geleid door Warren Buffett, zag de operationele winst na belastingen met 40% stijgen, wat de verwachtingen van Wall Street overtrof op basis van de winst per aandeel.

  • Berkshire's kaspositie heeft een nieuw hoogtepunt bereikt van $157,2 miljard, voornamelijk belegd in kortlopende staatsobligaties, vanwege een gebrek aan significante investeringsmogelijkheden.

Resultaten Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway, onder leiding van de legendarische belegger Warren Buffett, heeft in het derde kwartaal van dit jaar een recordbedrag van $10,8 miljard aan operationele winst na belastingen behaald. Deze prestatie werd voornamelijk aangedreven door hogere winsten uit verzekeringsactiviteiten en toenemende inkomsten uit investeringen vanuit de cash positie, wat voornamelijk te danken is aan de hoge staatsobligatie rente.


De financiële resultaten tonen aan dat Berkshire Hathaway zijn operationele inkomsten met maar liefst 40% zag stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit is een opmerkelijke prestatie en toont aan dat de diverse bedrijfsonderdelen van Berkshire goed hebben gepresteerd.


Verzekeringssegment

Het verzekeringssegment van Berkshire Hathaway presteerde bijzonder goed, met onder andere de verzekeringsmaatschappij Geico die een winst van $1,1 miljard behaalde, in tegenstelling tot een verlies van $759 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Deze sterke prestatie was het gevolg van agressieve premieverhogingen in reactie op sterk gestegen kosten, waardoor de winstgevendheid werd verbeterd.


Investeringssegment

Berkshire Hathaway had aan het einde van het derde kwartaal een recordbedrag van $157,2 miljard aan cash, hoofdzakelijk belegd in kortlopende Amerikaanse staatspapieren.

Deze overvloed aan liquide middelen is het gevolg van een gebrek aan aantrekkelijke investeringsmogelijkheden voor het bedrijf. Ondanks de inspanningen van Warren Buffett en zijn team om geschikte overnamekansen te vinden, blijft Berkshire Hathaway worstelen met het vinden van grote transacties die aan hun eisen voldoen.


Echter heeft Berkshire Hathaway toch rendement weten te maken door in staatspapieren van de Amerikaanse staat de investeren, een relatief veilige optie in een periode waar volgens Berkshire Hathaway weinig koopkansen te vinden zijn. Het bedrijf bezit momenteel voor $126,4 miljard aan deze staatspapieren, wat duidelijk aangeeft waar de prioriteiten nu liggen wat betreft veilige- en risicovollere investeringen.


Berkshire Hathaway heeft zijn aandeelinkoopprogramma geïntensiveerd, waarbij het in het derde kwartaal bijna $1,1 miljard aan eigen aandelen heeft teruggekocht. In de eerste negen maanden van dit jaar heeft het bedrijf in totaal ongeveer $7 miljard aan aandelen ingekocht. Deze aandeleninkoopmaatregelen zijn bedoeld om de aandeelhouderswaarde te verhogen en hebben bijgedragen aan de positieve resultaten van het bedrijf.


Voor dit kwartaal rapporteerde Berkshire Hathaway een aanzienlijk verlies op investeringen van $24,1 miljard, dit komt voor het grootste deel door een daling van zijn grote belang in Apple.


De aandelen van Apple daalden met +/- 7% gedurende het kwartaal, wat direct terug te merken is in de beleggingsresultaten van Berkshire Hathaway. 51% van de aandelen beheerd door Berkshire Hathaway bevinden zich namelijk in Apple-aandelen, wat de overtuiging van Hathaway in de Apple aandelen onderstreept, maar ook het risico op het rendement bij een daling van Apple aandelen. Berkshire bezit momenteel 915,6 miljoen Apple aandelen met een huidige waarde van $177,6 miljard.