top of page

Gemixte resultaten in de kwartaalcijfers van Apple

In het kort:

  • Apple rapporteert vier opeenvolgende kwartalen van omzetdaling, met een jaarlijkse omzetdaling sinds 2019.

  • iPhone-verkoop blijft sterk, ondanks leveringsproblemen voor de iPhone 15 Pro-modellen.

  • Dienstenomzet bereikt een nieuw record, met een groei van 16,3% in het vierde fiscale kwartaal.


Apple heeft voor het vierde opeenvolgende kwartaal van dit fiscale jaar omzetdalingen gemeld, waarbij de totale jaaromzet van de laatste vier kwartalen voor het eerst sinds 2019 is gedaald. Het bedrijf rapporteerde een kwartaalomzet van $89,5 miljard voor het vierde fiscale kwartaal van 2023, wat neerkomt op een daling van 0,7%. Ondanks deze daling behaalde Apple een netto-inkomen van $22,96 miljard, een stijging van bijna 11% ten opzichte van het voorgaande jaar.


iPhone-verkoop blijft sterk, ondanks leveringsproblemen

Een groot deel van Apple's omzet ($43,8 miljard) is afkomstig van de iPhone-verkoop, die met meer dan 2% is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Ondanks deze groei hebben leveringsproblemen voor de iPhone 15 Pro- en iPhone 15 Pro Max-modellen de verkoopcijfers beïnvloed. Deze nieuwe modellen zijn meer dan een maand geleden uitgebracht en vertonen nog steeds tekorten, wat heeft geleid tot lange levertijden. Apple belooft echter dat de tekorten tegen het einde van het volgende kwartaal zullen zijn opgelost.


Dienstenomzet bereikt nieuw record

De omzet uit Apple's dienstensegment heeft een nieuw record bereikt met $22,3 miljard, wat neerkomt op een stijging van 16,3% in het septemberkwartaal. Dit overtrof de verwachtingen van analisten met bijna $1 miljard. Diensten omvatten onder andere de App Store, Apple Pay, Apple Card, abonnementsdiensten zoals Apple TV+, Apple Music, Apple Arcade en iCloud, evenals advertenties en betalingen van Google voor zoekdiensten. Apple meldde ook dat het meer dan 1 miljard betaalde abonnementen heeft bereikt voor al zijn apps en diensten, inclusief die van derden.


Mac-omzet daalt met 34%, maar optimisme blijft

De Mac-omzet van Apple is met 34% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, wat wordt toegeschreven aan uitdagende marktomstandigheden. CEO Tim Cook blijft echter optimistisch en verwacht een 'aanzienlijke' verbetering met de introductie van M3 Macs. De totale Mac-omzet voor 2023 bedraagt $29,4 miljard, lager dan de $40,2 miljard van 2022. Cook gelooft dat de Mac het beter zal doen tijdens de feestdagen, vooral met de nieuwe M3 Macs die binnenkort worden gelanceerd.


Geen nieuwe iPads verwacht in 2023

Apple voorspelt een verdere daling in de inkomsten uit iPad-verkoop voor het volgende kwartaal. In het derde kwartaal van 2023 daalde de kwartaalomzet uit iPads van $7,2 miljard vorig jaar naar $6,4 miljard dit jaar. Tim Cook heeft bevestigd dat er in 2023 helemaal geen nieuwe iPads worden geïntroduceerd, wat verdere inkomstendalingen kan betekenen. Naast de iPad verwacht Apple ook een terugval in de inkomsten uit Wearables, Home & Accessories.


Apple investeert meer in onderzoek en ontwikkeling

Apple investeert in totaal $30 miljard in onderzoek en ontwikkeling in 2023, wat meer is dan de $26,3 miljard die in 2022 werd besteed. Deze extra uitgaven zijn gericht op Vision Pro, AI, machine learning en investeringen in chips. Er wordt gespeculeerd dat Apple bezig is met het uitbreiden van zijn AI-activiteiten, gezien de groeiende populariteit van tools zoals ChatGPT.


Vooruitzichten voor Apple:

Tijdens een gesprek met analisten na de resultaten gaf Apple CFO Luca Maestri aan dat de omzet voor het volgende kwartaal vergelijkbaar zal zijn met die van het voorgaande kwartaal. Hij merkte ook op dat het bedrijf verwacht dat de omzet voor Mac, iPad en Wearables aanzienlijk zal vertragen ten opzichte van het vierde kwartaal. Ook hier reageren beleggers natuurlijk niet echt positief op.


De resultaten van Apple overtroffen weliswaar de verwachtingen van Wall Street, maar de voorzichtige vooruitzichten voor het komende kwartaal zijn waarschijnlijk de belangrijkste reden dat beleggers teleurgesteld zijn. Het bedrijf blijft worstelen met dalende verkopen van bepaalde producten, zoals de Mac en iPad, maar ziet nog steeds een sterke groei in haar diensten.


In een interview met Yahoo Finance merkte CFO Luca Maestri op dat de verwachte daling van de Mac-verkopen te wijten is aan marktomstandigheden en zeer moeilijke uitdagingen vergeleken met een jaar geleden. Hij voegde eraan toe dat Apple nog steeds nieuwe kopers aantrekt voor de Mac, waarbij ongeveer de helft van de kopers nieuw waren voor het product in dat kwartaal.


Wat betreft het iPhone-segment verwacht Apple wel een groei in de omzet in het huidige kwartaal. Ondanks enkele zorgen van analisten over de iPhone 15, is het te vroeg om definitieve conclusies te trekken over de prestaties van de nieuwe iPhone. De resultaten hiervan zullen we in de komende kwartalen pas gaan zien.


Hoewel Apple blijft worstelen met een dalende omzet van sommige producten, zoals Mac en iPad, blijft het bedrijf positief over de toekomst. De groei in de diensten en een recordomzet in de Verenigde Staten zijn in ieder geval al bemoedigend. Apple blijft zich aanpassen aan een snel veranderende markt en investeert in innovatieve producten, zoals de aankomende Vision Pro mixed reality headset. De komende kwartalen zullen écht laten zien of Apple in staat is om zijn groei voort te zetten.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!