top of page

Waarom Warren Buffett in dit risicovolle radio aandeel investeert

In het kort:

  • Warren Buffett, via Berkshire Hathaway, verhoogde zijn aandeel in SiriusXM met 30,559,834 aandelen.

  • Ondanks de grote investering van Buffett, kampt SiriusXM met uitdagingen zoals een dalend abonneebestand en concurrentie in de podcastmarkt.

  • Liberty SiriusXM Group zag de afgelopen drie jaar een aandelenprijsdaling van 35%.

Warren Buffett staat bekend om zijn voorkeur voor bedrijven met sterke merknamen en een loyaal klantenbestand, zoals Coca-Cola, Apple, en American Express. Zijn recente uitbreiding van het aandeel in SiriusXM, de grootste satellietradio-aanbieder in Noord-Amerika, heeft daarom de aandacht van beleggers gewekt.


Met een forse investering van $167 miljoen in SiriusXM, ondanks de hoge short interest en het algemene markt-scepticisme, toont Buffett opnieuw zijn vermogen om tegen de stroom in te gaan op basis van lange termijn waarde. De fusie met Liberty SiriusXM Group speelt hierin een centrale rol, mogelijk leidend tot een herwaardering van SiriusXM’s aandelen op de markt. De dominantie van SiriusXM in de VS voor voertuigen uitgerust met satellietaudio- en video onderstreept de potentiële groeivooruitzichten, vooral als de fusie nieuwe synergieën en expansiemogelijkheden kan gaan betekenen. Maar is deze investering echt goud waard?


De aandelenkoers van SiriusXM sinds de beursgang:


De risico's achter de schermen

Hoewel SiriusXM op het eerste gezicht veel te bieden heeft met zijn 34 miljoen abonnees en sterke merknaam, duiken er bij nadere inspectie enkele zorgen op. De abonneebasis van het bedrijf vertoont tekenen van krimp, een zorgwekkende trend die versterkt wordt door de verschuiving naar thuiswerk en macro-economische druk op consumentenuitgaven. Bovendien heeft SiriusXM grote bedragen uitgegeven aan exclusieve rechten voor podcasts, een strategie die tot nu toe weinig succesvol lijkt.



Liberty SiriusXM Group, een belangrijke speler binnen het SiriusXM-ecosysteem, heeft het ook moeilijk gehad, met een daling van 35% in de aandelenprijs over de laatste drie jaar. Desondanks toonde het bedrijf een opmerkelijke veerkracht met een totale aandeelhoudersrendement van 41% in de laatste twaalf maanden, wat een lichtpuntje biedt in een anders somber beeld.


Hoewel Warren Buffett's investering in SiriusXM zijn geloof in het bedrijf benadrukt, blijven er significante risico's en uitdagingen bestaan die potentiële investeerders moeten overwegen. De toekomst van SiriusXM hangt af van het vermogen om te innoveren en zich aan te passen aan veranderende consumentenvoorkeuren en economische omstandigheden. Alleen de tijd zal uitwijzen of Buffett's nieuwste gok zich zal uitbetalen of dat de uitdagingen van SiriusXM te groot zullen zijn om te overwinnen.


Hoge short-interest

De aanzienlijke short interest in SiriusXM, gekoppeld aan buitengewoon hoge leenkosten, maakt het aandeel tot een unieke positie binnen het portfolio van Berkshire Hathaway. Met leenkosten die oplopen tot 43%, wordt het duidelijk dat short sellers aanzienlijke risico's nemen, wat de potentieel hoge en tegenstrijdige verwachtingen van Berkshire Hathaway voor het aandeel benadrukt.


Warren Buffett's Berkshire Hathaway heeft eens te meer een opvallende zet gedaan door aanzienlijk te investeren in SiriusXM, ondanks de algemene terughoudendheid van de markt. De beslissing, gedreven door het potentieel van de fusie met Liberty SiriusXM Group en de ondergewaardeerde waarde van SiriusXM volgens Buffett, toont Buffett’s vermogen om voorbij tijdelijke marktvolatiliteit te kijken.



Terwijl de korte termijn onzeker blijft door hoge leenkosten en vraagtekens bij het businessmodel, bieden de lange termijn vooruitzichten en strategische positie van SiriusXM in de automobielsector een boeiend groeiverhaal. In de context van Berkshire Hathaway's brede portfolio strategie, markeert deze investering een interessante ontwikkeling die de fundamentele kracht en het potentieel van SiriusXM in het licht stelt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page