top of page

Dit is waarom Apple aandelen dalen & is dit een koopkans?

Bijgewerkt op: 24 mrt.

In het kort:

  • Apple begint het beursjaar met een negatief rendement van -8%, terwijl de S&P 500 een positieve rendement van 10% in deze periode heeft behaald.

  • Dit teleurstellende rendement wordt deels verklaard door de lopende rechtszaken van Apple en de hoge waardering.

  • Concurrenten zoals Microsoft en Meta beweren dat Apple onvoldoende alternatieve betaalsystemen toelaat in de App Store.

Apple is het beursjaar slecht begonnen met een rendement van -8%, ten opzichte van een positieve 10% voor de S&P 500. Dit heeft voornamelijk te maken met twee zaken: rechtszaken en de waardering. In een voortdurende strijd over de dominantie van Apple, hebben grote tech-bedrijven zoals Microsoft en Meta, het moederbedrijf van Facebook, zich uitgesproken tegen de restricties die Apple oplegt aan het gebruik van alternatieve betaalsystemen binnen zijn App Store in de Verenigde Staten. Deze bedrijven beweren dat, ondanks juridische stappen die Apple dwingen om zijn platform opener te maken, het bedrijf nog steeds aanzienlijke barrières creëert die de vrije marktwerking belemmeren.


Deze kritiek komt voort uit een eerdere rechterlijke uitspraak in 2021 door een rechtbank in Californië, waarin werd geëist dat Apple zijn App Store moest openstellen voor betaalsystemen van derden. Deze beslissing was bedoeld om een einde te maken aan het monopolie van Apple op in-app aankopen, waarbij het bedrijf tot 33% van de inkomsten inde als commissie.


Als reactie hierop beloofde Apple toe te staan dat ontwikkelaars links naar externe betalingspagina's konden plaatsen binnen hun apps. Echter, volgens de bedrijven die zich nu uitspreken, stelt Apple zoveel voorwaarden aan deze toegestane links dat het praktisch onmogelijk is om ze op een commerciële manier te gebruiken. Hierdoor krijgt Apple steeds meer te maken met rechtszaken van verschillende bedrijven en overheden - zowel in Europa als in Amerika.


Een voorbeeld daarvan is de rechtszaak van gamestudio Epic Games tegen Apple. Epic Games, de ontwikkelaar achter het populaire spel Fortnite, heeft Apple beschuldigd van het niet naleven van rechterlijke beslissingen en het creëren van een omgeving die andere betaalsystemen "commercieel onbruikbaar" maakt.


De Europese Unie heeft onlangs ook stappen ondernomen om vergelijkbare kwesties aan te pakken met de invoering van de Wet op Digitale Markten. Deze wet classificeert Apple als een "poortwachter" – een bedrijf met aanzienlijke marktmacht – en stelt strengere regels op om eerlijke concurrentie te waarborgen. Onder deze nieuwe regelgeving krijgen app-ontwikkelaars in de EU meer vrijheid, zoals de mogelijkheid om alternatieve appwinkels te creëren en biedt het gebruikers van Apple-apparaten de optie om andere webbrowsers als standaard in te stellen.



Terwijl Apple beweert in overeenstemming met gerechtelijke uitspraken te handelen, blijven concurrenten en ontwikkelaars strijden voor meer openheid en eerlijkheid in de digitale economie. De uitkomst van deze strijd kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de omzet en winst van Apple. Dit is daarom een van de redenen dat beleggers mindere verwachtingen voor de toekomst van Apple hebben.

Is dit een koopkans?

De financiële vooruitzichten en de waardering voor Apple blijven een punt van discussie onder beleggers, met velen die opmerken dat, ondanks de indrukwekkende historische groei, de waardering van het bedrijf nu relatief hoog blijft. Dit roept natuurlijk vragen op over het potentiële rendement dat in de komende jaren behaald kan worden.


Volgens recente schattingen van analisten wordt verwacht dat Apple's omzet in 2028 zal stijgen tot $508,20 miljard, een redelijke groei ten opzichte van de voorspelde $388,09 miljard in september 2024. Dit zou een jaarlijkse groei vertegenwoordigen van 6,84% in 2028, een gezond groeipercentage voor een bedrijf van Apple's omvang. Echter, met een forward koers-omzetverhouding (FWD Price/Sales) van 5,43 in 2028, lijken de aandelen van Apple nog steeds tegen een hoge waardering verhandeld te worden.



De winst per aandeel blijft eveneens groeien volgens analisten, met een verwachte stijging van $6,56 in 2024 naar $10,77 in 2028. Deze cijfers suggereren dat Apple in staat zal zijn om zijn winstgevendheid te blijven verhogen. Desondanks duidt de forward PE-ratio van 16,59 in 2028 erop dat beleggers nu wederom een hoge prijs betalen voor toekomstige winstgroei.


Deze hoge waarderingen kunnen voor een deel worden toegeschreven aan Apple's sterke merk, trouwe klantenbasis, en zijn vermogen om te innoveren en te diversifiëren in nieuwe productcategorieën en diensten. Bovendien kan de stevige cash flow van Apple en de voortdurende buybacks van aandelen vertrouwen bieden aan beleggers. Apple is wellicht een prachtig bedrijf, maar ondanks alle kwaliteiten is het nog steeds relatief duur. Wat ons betreft zijn er mooiere kansen in de markt te vinden.


Aandelen Apple zijn verkrijgbaar via DEGIRO



Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page