top of page

Deze sectoren profiteren het meest van eventuele renteverlagingen

In het kort:

  • De Fed plant drie renteverlagingen in 2024 om inflatie te temmen en recessie te voorkomen.

  • Analisten noemen specifieke markten die kunnen profiteren, gericht op sectoren als luxegoederen, IT, nutsvoorzieningen, vastgoed en consumentengoederen.

  • Deze wijziging in rentebeleid biedt wellicht kansen voor groei in bovengenoemde sectoren.

De FED lijkt dichtbij een koerswijziging te zijn, met de verwachting van drie renteverlagingen in 2024, gevolgd door verdere verlagingen in de komende jaren. Deze beleidswijziging, bedoeld om de inflatie verder te temmen en een recessie te vermijden, zet beleggers aan tot het heroverwegen van hun portefeuilles in anticipatie op de sectoren die hier het meest van kunnen profiteren.


Rentebeleid als economisch stuur

Sinds maart 2020 tot juli 2023 heeft de Federal Reserve de federale fondsenrente elf keer verhoogd om de historisch hoge inflatie te beteugelen. Nu de inflatie tekenen van afkoeling vertoont, verwacht de Fed in 2024 een koerswijziging door te voeren met drie renteverlagingen, gevolgd door meer verlagingen in 2025 en 2026. Dit beleid is van cruciaal belang voor zowel de economie als voor beleggers, gezien de brede impact op verschillende sectoren.



Renteverlagingen stimuleren doorgaans de leenactiviteiten en verminderen de kosten voor variabele schulden, wat positief kan uitpakken voor de winsten van bedrijven en dus ook voor de aandelenkoersen.


Specifieke sectoren zoals luxegoederen, informatietechnologie, nutsbedrijven, vastgoed, consumentengoederen en de grondstoffen markt kunnen aanzienlijke voordelen zien bij een dalende rente. Deze sectoren kunnen onder meer profiteren door lagere financieringskosten, een stimulans voor consumentenbestedingen en aantrekkelijker wordende dividenduitkeringen in vergelijking met obligatierendementen.


Luxe goederen

Bedrijven in de markt voor luxe goederen, die niet-essentiële goederen en diensten aanbieden zoals luxe (mode) artikelen, maar ook entertainment en auto's, kunnen een boost ervaren. Lagere rentetarieven stimuleren de consumentenuitgaven, vooral voor duurdere goederen die vaak met krediet worden gekocht.


Informatietechnologie

De IT-sector, bekend om zijn hoge kapitaalbehoefte voor innovatie en uitbreiding, kan profiteren van goedkopere financieringsopties. Dit kan met name middelgrote techbedrijven en technologiebedrijven met hoge schulden ten goede komen.


Nutsbedrijven

Nutsbedrijven, vaak gezien als defensieve aandelen met stabiele dividenduitkeringen, worden aantrekkelijker in een omgeving van dalende rentes. Hun aandelen kunnen een veilige haven bieden voor beleggers die zich afkeren van obligaties met dalende rendementen.


Vastgoed

Voor de vastgoedsector betekenen lagere rentetarieven lagere financieringskosten voor zowel ontwikkelaars als kopers, wat de vraag naar vastgoed kan stimuleren en de winstgevendheid van vastgoedbedrijven kan verbeteren.


Consumentengoederen

De sector van consumentengoederen, met producten die essentieel zijn voor het dagelijks leven, zoals voedsel en persoonlijke verzorgingsproducten, kan indirect profiteren door een verbetering van de koopkracht van consumenten.


Grondstoffenmarkt

Bedrijven in de materialensector, die grondstoffen zoals chemicaliën, metalen en bouwmaterialen leveren, kunnen baat hebben bij een aantrekkende economie als gevolg van lagere rentetarieven.



De verwachtte renteverlagingen van de Fed in 2024 beloven een interessant jaar voor beleggers, met specifieke sectoren die wellicht klaarstaan om te profiteren van de verschuivingen in het monetaire beleid. Door zorgvuldig de ontwikkelingen te volgen en te anticiperen op de impact ervan, kunnen beleggers hun portefeuilles optimaliseren voor de veranderende economische omstandigheden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl



Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page