Waarom Apple bijna 10% daalt
In het kort:
Aandelen van Apple daalden de afgelopen dagen aanzienlijk na berichten over een mogelijk iPhone-verbod voor Chinese overheidsmedewerkers.
China is Apple’s derde grootste markt en is goed voor 18% van de totale omzet.
Ondertussen wint het Chinese merk Huawei snel aan populariteit met de lancering van hun nieuwe smartphone.
Het was voor veel beleggers even schrikken toen The Wall Street Journal onlangs naar buiten bracht dat Chinese overheidsmedewerkers mogelijk niet langer iPhones mogen gebruiken. Apple, een technologiegigant bekend over de hele wereld, voelde de financiële impact van dit nieuws bijna onmiddellijk. Op donderdag zakten de aandelen van het bedrijf met 3%, wat een nog grotere zorg werd na de steile daling van 4% de dag later.
Deze ontwikkelingen lijken voor nu nog klein, maar als China deze maatregelen blijft uitbouwen, dan kunnen er grote gevolgen voor Apple zijn. China is namelijk niet zomaar een markt voor Apple. Het is een cruciaal gebied, waarbij het land samen met Hong Kong en Taiwan maar liefst 18% van Apple's indrukwekkende jaarlijkse omzet van $394 miljard vertegenwoordigt.
Toni Sacconaghi, een financieel expert, gaf zijn inzichten over deze kwestie. "In tijden van geopolitieke spanningen, vooral tussen grootmachten als de VS en China, kunnen grote bedrijven zoals Apple onverwacht in het kruisvuur terechtkomen," zei hij. Sacconaghi benadrukte verder het grotere risico: "Stel dat dit iPhone-verbod zich uitbreidt tot de gewone Chinese burger, dan zou de impact op Apple's verkoopcijfers nog groter kunnen zijn. Het gaat hier niet alleen om de directe verkoop aan overheidsmedewerkers, maar mogelijk ook om hun families en vrienden die uit solidariteit kunnen besluiten het merk te vermijden."
In een reactie op deze onzekere tijden waarin Apple zich bevindt, heeft Dan Niles, portfoliomanager bij Satori Fund, aangegeven dat hij al zijn aandelen in het bedrijf heeft verkocht. Sterker nog, hij heeft nu posities ingenomen die speculeren op verdere dalingen van het aandeel, deels vanwege de opkomende bedreiging van het Chinese techbedrijf Huawei.
Terwijl Apple te maken heeft met moeizame factoren, zoals de internationale politiek en handel, maakt Huawei, een trots Chinees technologiebedrijf, indruk in eigen land. Deze gigant heeft onlangs een nieuwe telefoon gelanceerd die in korte tijd hoge ogen gooide.
De Huawei Mate 60 Pro, het nieuwste pareltje van het bedrijf, werd vorige week aan het publiek voorgesteld. Chinese retailers werden overspoeld met pre-orders en op sociale media was de Mate 60 Pro al snel het gesprek van de dag. Met een prijskaartje van ongeveer $954 is dit toestel niet alleen modern, maar heeft het ook behoorlijk wat pricing power. Een van de opvallende kenmerken is de geavanceerde chip, ontwikkeld en geproduceerd door Huawei's eigen dochteronderneming, HiSilicon.
Maar zoals vaak het geval is in de tech-wereld, gaat de lancering van zo'n product niet zonder kanttekeningen voorbij. De technologische sprongen die Huawei maakt, roepen namelijk veel vragen op over de effectiviteit van internationale handelsbeperkingen, vooral vanuit Amerikaans perspectief. Jake Sullivan, de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, merkte tijdens een recente vergadering op: "De recente ontwikkelingen bij Huawei benadrukken de noodzaak voor de VS om zich te blijven richten op technologierestricties die specifiek zijn gericht op het aanpakken van nationale veiligheidszorgen." Dit ligt overigens heel erg in lijn met wat de CEO van ASML recentelijk in een toespraak vertelde.
Hoewel Apple momenteel enkele uitdagingen ervaart in de Chinese markt, laat het bedrijf duidelijk zien dat het niet zomaar uit het veld te slaan is. Sterker nog, hun recente verkoopcijfers in China laten een opmerkelijke groei zien. In het afgelopen kwartaal, dat eindigde in juni, rapporteerde Apple een indrukwekkende stijging van 8% in de regio vergeleken met vorig jaar. Hierdoor steeg hun omzet naar een indrukwekkende $15.76 miljard.
Tijdens een recente earnings call deelde Tim Cook, de CEO van Apple, enkele inzichten over de marktdynamiek. Met een duidelijk optimistische toon benadrukte hij dat een groot aantal gebruikers de overstap maakte van Android-telefoons naar iPhones. De reden? De unieke gebruikerservaring en het uitgebreide ecosysteem dat Apple zijn klanten biedt.
"Onze missie blijft om zoveel mogelijk mensen te overtuigen van de voordelen van ons platform," verklaarde Cook. Het belooft een interessante tijd te worden voor de ontwikkelingen van Apple in China.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl
Wil je meer lezen?
Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.
Kommentare