top of page

Koop nu, betaal later markt groeit als een raket

Bijgewerkt op: 12 jan.

In het kort:

  • BNPL Boom tijdens de feestdagen: Het gebruik van "koop nu, betaal later" leningen bereikte tijdens de feestdagen een recordhoogte, met een stijging van 14% ten opzichte van het voorgaande jaar volgens Adobe's online winkelgegevens.

  • Risico's: "Koop nu, betaal later" leningen worden niet gerapporteerd aan grote kredietrapporteringsbedrijven, waardoor het moeilijk is om de totale schuld nauwkeurig te meten, wat kan leiden tot problemen gezien deze onzichtbare schulden.

  • Toenemende Populariteit en Zorgen: BNPL is een van de snelstgroeiende categorieën in consumentenfinanciering, maar het gebrek aan regulering en duidelijke openbaarmaking van leningsvoorwaarden roept zorgen op over de impact op consumentenschuld en de bredere economie.


Koop nu, betaal later: De opkomst, risico's en groei

Tijdens de recente feestdagen bereikte het gebruik van "koop nu, betaal later" (BNPL) leningen een recordhoogte, met een indrukwekkende stijging van 14% ten opzichte van het voorgaande jaar, volgens de nieuwste gegevens van Adobe over online winkelen.


Het fenomeen van BNPL brengt echter uitdagingen met zich mee. Omdat deze leningen niet worden gerapporteerd aan grote kredietrapporteringsbureaus, ontstaat het risico van onzichtbare schulden, een soort schuld die moeilijk te meten is, waardoor totale huishoudschuldniveaus mogelijk hoger zijn dan traditionele maatstaven suggereren. Langzaam verweven BNPL betalingen zich steeds verder in onze maatschappij, in dit artikel ga ik verder in op de groei maar ook risico´s van deze stijgende BNPL betalingen.



Populair, Maar Niet Zonder Zorgen

BNPL is uitgegroeid tot een van de snelstgroeiende categorieën in consumentenfinanciering. Toch brengt de aantrekkingskracht van deze leningen, zoals aangeboden door bedrijven als Affirm, Afterpay en Klarna, zorgen met zich mee. Het ontbreken van regulering en duidelijke openbaarmaking van leningsvoorwaarden plaatst consumenten in een kwetsbare positie, terwijl het risico van 'stealth mode' toeneemt.


Affirm, een prominente BNPL-lener, beter dan verwachte resultaten gepresenteerd. Het bedrijf zag een stijging van het bruto handelsvolume met 28% tot $5.6 miljard, en de omzet steeg met 37% ten opzichte van vorig jaar tot $496.5 miljoen. Deze successen tonen de groeiende vraag naar BNPL-diensten, zelfs te midden van toenemende zorgen over consumentenschuld. BNPL-geldschieters tevens weer een nieuwe groeimarkt ontdekt: kleine en middelgrote bedrijven (SME's).


In de huidige economische onzekerheid, waar kleine en middelgrote bedrijven worstelen met lage investeerdersvertrouwen, stijgende rentetarieven en hoog oplopende inflatie, hebben BNPL-geldschieters hierin een nieuwe markt ontdekt in het B2B-betalingsdomein. Kleine bedrijven, die vaak grote initiële investeringen nodig hebben, wenden zich nu namelijk tot B2B BNPL-providers, zoals Mondu en Billie, voor financiële ondersteuning. Hier zien we dat de bedrijven in deze BNPL betalingen ook verder kijken dan jouw online aankoop waarvoor je pas later wilt betalen.


Ook is het al in winkels in Amerika zoals Walmart mogelijk om in de winkel zelf de BNPL optie te gebruiken voor dagelijkse boodschappen. Of dit een goede en duurzame vernieuwing is valt te bevragen, als we kijken naar het al lang stijgende creditcard gebruik en schulden, met name in Amerika.



Onderzoek naar BNPL betalingen

Een ander, gezamenlijk, onderzoek tussen PYMNTS Intelligence en i2c toont aan dat consumenten meer uitgeven bij het gebruik van BNPL-diensten. Mandgroottes zijn consequent hoger dan bij het gebruik van creditcards of andere betaalmethoden. BNPL wordt beschreven als een 'microdosis' van krediet, waarbij de transparante terugbetalingsverwachtingen consumenten een gevoel van controle geven in vergelijking met andere vormen van krediet.


Een onderzoek door PYMNTS Intelligence benadrukt dat shoppers die zich bezighouden met niet-essentiële uitgaven eerder geneigd zijn om BNPL en creditcards te gebruiken. In deze categorie is er een 20% toename in het gebruik van creditcards en een aanzienlijke stijging van 85% in BNPL-gebruik.


Wanbetalingen in BNPL: een onderzoek uit Engeland

De toenemende populariteit van de ´Buy Now, Pay Later' (BNPL) diensten gaat hand in hand met groeiende zorgen over achterstallige betalingskosten, waarbij bijna één op de vier Britse gebruikers dergelijke kosten ervaart. Een recente studie, uitgevoerd in opdracht van het Centre for Financial Capability (CFC), een op financiële educatie gerichte liefdadigheidsinstelling in het Verenigd Koninkrijk, werpt licht op de impact van BNPL op consumenten, met name op jongere individuen.


Toename van Achterstallige Betalingskosten

Het onderzoek, uitgevoerd in de zes maanden tot december 2023, geeft aan dat 22% van de BNPL-gebruikers in het Verenigd Koninkrijk één of meer betalingstermijnen heeft gemist, wat resulteerde in achterstallige betalingskosten. De studie benadrukt het risico dat gepaard gaat met deze ongereguleerde vorm van krediet en onderstreept dat consumenten hun toevlucht nemen tot BNPL om de stijgende kosten van levensonderhoud het hoofd te bieden.


Van degenen die betalingen hebben gemist, ondervond meer dan een kwart een negatieve invloed op hun kredietscores of werd gecontacteerd door incassobureaus. Dit benadrukt de potentiële financiële gevolgen voor gebruikers die niet aan hun BNPL-verplichtingen voldoen.


Leeftijdsverschillen en gebrek aan kennis van de gevolgen

Het onderzoek geeft aan dat jongeren onevenredig zwaar worden getroffen, waarbij 34% van de gebruikers tussen 18 en 34 jaar extra kosten kreeg voor het missen van een betalingstermijn. Hoewel het totale aantal BNPL-gebruikers dat te maken krijgt met achterstallige betalingskosten jaar op jaar licht is afgenomen in 2023, nam het percentage van personen van 55 jaar en ouder dat boetes kreeg voor het missen van een betalingstermijn toe, van 7% naar 10%.


Bovendien wijst het onderzoek op een gebrek aan begrip bij gebruikers over achterstallige betalingskosten en de potentiële impact op kredietscores. Een aanzienlijke 21% van de gebruikers was onduidelijk over de kosten die ze zouden moeten betalen bij een gemiste betalingstermijn en hoe dit hun kredietwaardigheid zou beïnvloeden.



Spelers in de groeiende BNPL-markt

Belangrijke spelers, waaronder Walmart, FreedomPay in samenwerking met Citi, en Google Pay met Affirm en Zip, betreden de BNPL-markt met innovatieve benaderingen. Walmart biedt bijvoorbeeld Affirm's 'betaal later'-optie aan bij zelfafrekeningskiosken in meer dan 4.500 winkels. Deze verschuivingen wijzen op de groeiende vraag naar flexibele betalingsopties.


Volgens een rapport van Spherical Insights & Consulting zal de wereldwijde BNPL-markt naar verwachting groeien van USD 25,4 miljard in 2022 tot USD 160,7 miljard tegen 2032, met een samengestelde jaarlijkse groei van 20,2%. Noord-Amerika leidt momenteel de markt, gevolgd door Europa en de snelgroeiende Azië-Pacific-regio.


Effect op BNPL betalingen tijdens COVID-19

De pandemie heeft de BNPL-markt positief beïnvloed, waarbij consumenten flexibele betalingsoplossingen zochten om hun financiële stress te verlichten. De groeiende trend van e-commerce en de toenemende adoptie van digitale betalingsopties hebben ook bijgedragen aan de stijgende vraag naar BNPL-diensten.


Toenemende Regulatoire Aandacht

Terwijl BNPL groeit, komt het onder toenemende regulatoire aandacht te staan. De Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) heeft een onderzoek geopend naar BNPL-geldschieters, met bijzondere aandacht voor transparantie in leningsvoorwaarden en de impact van deze programma's op de accumulatie van consumentenschuld.


Conclusie

Met de voorspelling van bedrijven en analisten voor verdere groei blijft BNPL een krachtige speler in consumentenfinanciering. Echter, de sector staat voor uitdagingen, waaronder toenemende concurrentie, groeiende wanbetalingen en de dreiging van regelgeving. De aantrekkelijkheid van BNPL kan consumenten verleiden, maar het is cruciaal om bewust te zijn van de mogelijke risico's die onder de oppervlakte schuilen.


Of het dan ook een goede ontwikkeling is valt te bezien, aangezien het een vliegwiel lijkt te zijn voor groeiende onzichtbare schulden. Alleen de toekomst kan uitwijzen wat de gevolgen zullen zijn van deze groeiende BNPL betalingen,


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page