top of page

Dit is waarom Zuid-Koreaanse beurzen omhoog schieten

In het kort:

  • Zuid-Koreaanse beurzen stegen sterk na de invoering van een tijdelijk verbod op shortselling, dat geldig zal zijn tot juni 2024.

  • Het verbod heeft tot doel naked short selling aan te pakken en beleggers gerust te stellen, maar roept vragen op over politieke motieven en langetermijneffecten.

  • Marktcommentatoren wijzen op het potentieel verminderen van marktliquiditeit en het in gevaar brengen van toetreding tot bepaalde aandelenindices als zorgpunten bij het verbod op shortselling.

Het nieuws uit Zuid-Korea heeft de financiële wereld op zijn kop gezet, de effecten waren dan ook meteen zichtbaar. Maandagochtend zagen we de belangrijkste Zuid-Koreaanse beursindexen sterk stijgen, met de Kospi-index, die de economische gezondheid van het land weerspiegelt, die met maar liefst 5,6 procent omhoog schoot. De Kosdaq, de technologie-index, deed het nog beter met een stijging van 7,3 procent.


Wat veroorzaakte deze plotselinge stijging op de beurzen? Het antwoord ligt in het tijdelijke verbod op shortsellen dat de Zuid-Koreaanse Financial Services Commission heeft ingevoerd, en dat geldig zal zijn tot juni 2024.


Waar draait het om?

Short selling is een beleggingsstrategie waarbij beleggers aandelen lenen en vervolgens verkopen op de markt, in de hoop dat de prijs zal dalen. De belegger rekent erop dezelfde aandelen later terug te kopen tegen een lagere prijs om ze terug te geven aan de broker. Het verschil tussen de verkoopprijs en de terugkoop prijs is de winst. Met andere woorden, het is speculeren op een prijsdaling.


Het tijdelijke verbod op shortselling in Zuid-Korea heeft als doel beleggers gerust te stellen en een eerlijk speelveld te waarborgen. De markt reageerde meteen met positieve cijfers, maar er zijn ook zorgen over de langetermijneffecten.


Naked short selling

Het verbod is niet zonder reden ingevoerd. De Zuid-Koreaanse toezichthouder wil de tijd gebruiken om shortsellen beter te reguleren, met name het illegale "naked short selling" aanpakken. Normaal gesproken is shortselling legaal, zolang de persoon of instelling de aandelen daadwerkelijk heeft geleend. Bij naked short selling worden aandelen verkocht die men in principe niet bezit of kan lenen, en het bestaan van deze aandelen is niet bevestigd. Dit kan leiden tot een shortpositie die groter is dan het aantal verhandelbare aandelen op de markt.


Het zijn vooral institutionele beleggers die deze praktijk toepassen. Het zijn daarentegen vooral de kleinere beleggers die lobbyden voor strengere regelgeving. Het verbod is een poging om herhaalde illegale naked short selling door internationale institutionele beleggers aan te pakken.


Politieke motieven of marktbescherming?

Hoewel het verbod op shortselling de markten kortstondig deed stijgen, zijn er ook zorgen geuit over de motieven achter deze beslissing. Sommige marktcommentatoren geloven dat politieke overwegingen een rol spelen.


In april zijn er parlementsverkiezingen in Zuid-Korea, shortselling is een onderwerp dat in het land gevoelig ligt, vooral onder de vele particuliere beleggers. Onder deze beleggers werd dit besluit dan ook positief ontvangen. De langere termijn effecten van dit besluit zullen de komende tijd zichtbaar worden, waarschijnlijk zal er dan ook later heroverwogen worden of dit verbod houdbaar is.


Gevolgen en twijfels

Het huidige verbod op shortselling in Zuid-Korea is opvallend omdat er op dit moment geen tot weinig paniek op de markten lijkt te zijn. Wereldwijd hebben toezichthouders tijdelijke verboden op shortselling ingesteld tijdens crises zoals de kredietcrisis, de eurocrisis en de coronapandemie, maar deze bleken uiteindelijk weinig effectief.


De Autoriteit Financiële Markten in Nederland benadrukt dat shortselling bijdraagt aan efficiënte prijsvorming op de kapitaalmarkten. Een tijdelijk verbod op shortselling verbetert de werking van de markten niet noodzakelijk. Het is belangrijk om dergelijke verboden zorgvuldig te overwegen en per geval te beoordelen.


Conclusie

Deze ontwikkelingen zullen de komende maanden ongetwijfeld nauwlettend worden gevolgd. Het is een evenwichtsoefening tussen het beschermen van beleggers en het behouden van een gezonde en liquide markt. We zullen zien hoe Zuid-Korea en andere landen reageren op de voortdurende debatten over shortselling en marktregulatie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page