top of page

Microsoft en Quantinuum vinden doorbraak in quantum computing

In het kort:

  • Microsoft en Quantinuum hebben een belangrijke doorbraak bereikt in de betrouwbaarheid van quantumcomputers, door een foutcorrectie-algoritme succesvol toe te passen op fysieke qubits, wat resulteert in ongeveer vier betrouwbare qubits uit 30 fysieke.

  • Deze doorbraak wordt beschouwd als een significante stap in de race naar commerciële quantumcomputing, met potentieel om de ontwikkelingstijd met minstens twee jaar te verkorten.

  • De technologie, die tot 800 keer beter presteert dan bestaande systemen, zal in de komende maanden beschikbaar worden gemaakt voor cloudcomputingklanten van Microsoft.


In een recente ontwikkeling hebben Microsoft en Quantinuum een significante stap gezet in de richting van het commercialiseren van quantumcomputers door hun betrouwbaarheid aanzienlijk te verbeteren. In de immer competitieve arena van quantumcomputing, waar techgiganten zoals Microsoft, Google's Alphabet en IBM de krachten meten, is de focus gericht op het ontwikkelen van machines die gebruik maken van quantummechanica om ongekende snelheden te bereiken, vergeleken met de huidige generatie siliciumgebaseerde computers. Deze vooruitgang belooft de deur te openen voor wetenschappelijke berekeningen die met de huidige technologie miljoenen jaren zouden vergen.


Echter, de kern van quantumcomputers, de 'qubit', staat bekend om zijn gevoeligheid voor fouten, zelfs bij minimale verstoringen. De oplossing hiervoor heeft lange tijd gelegen in het creëren van meer fysieke qubits dan strikt noodzakelijk en het toepassen van foutcorrectietechnieken om een kleiner aantal betrouwbare en bruikbare qubits te verkrijgen.


Het partnerschap tussen Microsoft en Quantinuum heeft geleid tot een baanbrekende ontwikkeling in dit veld. Microsoft heeft een foutcorrectie-algoritme, door hen ontwikkeld, toegepast op de fysieke qubits van Quantinuum, wat resulteerde in ongeveer vier betrouwbare qubits uit 30 fysieke qubits. Volgens Jason Zander, Microsoft's executive vice president voor strategische missies en technologieën, is dit de beste verhouding van betrouwbare qubits van een quantumchip die ooit is gedemonstreerd, met meer dan 14.000 individuele experimenten uitgevoerd zonder een enkele fout.


Deze prestatie, tot 800 keer beter dan bestaande records, markeert een aanzienlijke vooruitgang in de betrouwbaarheid en potentieel van quantumcomputing. De technologie zal in de nabije toekomst beschikbaar worden gemaakt voor cloudcomputingklanten van Microsoft, wat de toegankelijkheid en het gebruik van quantumcomputing in diverse sectoren zou kunnen versnellen.


Onderzoekers in het quantumveld, inclusief die bij Quantinuum en haar concurrenten, schatten dat ongeveer 100 betrouwbare qubits nodig zijn om de prestaties van een conventionele supercomputer te overtreffen. Hoewel noch Microsoft noch Quantinuum specifieke tijdlijnen hebben verstrekt voor het bereiken van deze mijlpaal met hun nieuwe techniek, suggereert Ilyas Khan, de chief product officer van Quantinuum, dat deze ontwikkeling de tijdlijn met minstens twee jaar, zo niet meer, zou kunnen verkorten.


Deze doorbraak in quantumcomputing belooft niet alleen de ontwikkeling van deze technologie te versnellen, maar ook de horizon van haar toepassingen te verbreden, van complexe wetenschappelijke berekeningen tot verbeterde beveiliging en meer, waarmee een nieuw tijdperk van computertechnologie wordt ingeluid.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page