top of page
Michiel Vermeulen

De beurs onder Trump: Deze situatie is nog bijna nooit voorgekomen

In het kort:

  • De Amerikaanse aandelenmarkt lijkt historisch overgewaardeerd, met een S&P 500 P/E ratio van 31 en de Buffett Indicator boven 200%, wat wijst op risico's voor een mogelijke correctie.

  • Geduld loont vaak voor beleggers; hoewel correcties onvermijdelijk zijn, hebben bullmarkten historisch gezien langere en sterkere groei opgeleverd dan bearmarkten.

  • Onder Trump’s beleid van belastingverlagingen en minder regelgeving kan de technologische sector blijven groeien, wat lange termijn kansen biedt ondanks de korte termijn onzekerheden.


Wanneer Donald Trump op 20 januari 2025 zijn tweede termijn als president aanneemt, krijgt hij een historisch uitdagende aandelenmarkt voorgeschoteld. De beurs zit momenteel op recordhoogtes, en hoewel de economie in de afgelopen jaren flink heeft geprofiteerd, waarschuwen sommige experts en analisten voor de risico’s die een oververhitte markt met zich meebrengt. In dit artikel bekijken we de situatie die Trump als president zal erven, de mogelijke gevolgen voor beleggers en waarom geduld in het verleden vaak heeft geloond.


Tijdens Trump’s eerste termijn tussen 2017 en 2021, onderging de aandelenmarkt een ongekende stijging. De Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq stegen respectievelijk met 57%, 70% en 147%. Trump kon rekenen op gunstige economische omstandigheden, fiscale hervormingen, belastingverlagingen en een relatief stabiele politieke situatie. Beleggers hadden weinig reden tot klagen, met name doordat de groei in de VS lange tijd in een ononderbroken opwaartse beweging vertoefde.


Maar wat doet Trump met een markt die zich nu bevindt op de rand van een historische overwaardering? Dat is de vraag die velen zich stellen, aangezien de komende uitdagingen voor hem en de markten aanzienlijk groter lijken.


Trump is niet de enige die zich zorgen maakt over de huidige marktomstandigheden. De waardering van de Amerikaanse aandelenmarkt is op dit moment historisch hoog. De S&P 500 P/E ratio bevindt zich op bijna 31, ruim boven het historische gemiddelde van de afgelopen dertig jaar rond de 20. In feite is de huidige waarde van de markt slechts overtroffen door de periode voorafgaand aan de 2008-crash en het korte uitstapje in 2021/2022, dat eindigde in een bloedbad.

Maar de zorgen gaan verder dan de traditionele prijs-winstverhouding. De zogenaamde “Buffett Indicator,” een andere maatstaf voor de marktwinstgevendheid die de marktkapitalisatie van de beurs vergelijkt met het bruto binnenlands product (BBP), staat momenteel boven de 200%. Dit is de hoogste waarde ooit gemeten. De gemiddelde waarde sinds 1970 ligt rond de 85%, wat betekent dat de markten de afgelopen jaren flink zijn opgeklommen zonder de onderliggende fundamenten evenredig te versterken.

Dit wijst erop dat we ons in een overgewaardeerde markt bevinden, wat kan leiden tot een grotere correctie op de korte termijn. Als deze overwaardering niet tijdig wordt aangepakt, zou Trump kunnen worden geconfronteerd met een aandelenmarkt die gedwongen wordt om zichzelf opnieuw uit te vinden, iets wat ongekende gevolgen kan hebben voor beleggers die op korte termijn winst verwachten.


Ondanks de uitdagende waarde van de markt biedt geschiedenis beleggers wel enige troost. Geduld is namelijk vaak beloond, en hoewel de aandelenmarkt onvoorspelbaar is, hebben beurzen historisch gezien altijd herstel gekend na correcties. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de VS verschillende recessies doorstaan, maar de markten zijn altijd weer hersteld. In feite duren de periodes van economische groei doorgaans veel langer dan de recessies die zich voordoen.



In de afgelopen 94 jaar heeft de gemiddelde duur van een bearmarkt (periode van dalende aandelenkoersen) slechts 9,5 maanden geduurd. Aan de andere kant hebben bullmarkten, periodes van economische expansie, gemiddeld 1.011 dagen (of 3,5 keer langer) geduurd. Dat is een belangrijke les voor beleggers die zich zorgen maken over de huidige marktomstandigheden: hoewel een correctie in de korte termijn misschien onvermijdelijk lijkt, zijn het de bullmarkten die uiteindelijk de meeste rendementen opleveren. En met Trump die zijn tweede termijn ingaat, zouden beleggers kunnen profiteren van deze lange termijn groei.

En er is bovendien reden voor optimisme, zelfs in tijden van overwaardering. Het gemiddelde jaarlijkse rendement van de S&P 500 is sinds 1926 ongeveer 14,5% geweest, wanneer de VS onder een Republikeins beleid functioneerde. Trump’s tweede termijn zal ongetwijfeld uitdagingen met zich meebrengen, maar het beleid van belastingverlagingen, minder regelgeving en een stimulerende economie kan wederom zorgen voor een solide basis voor beleggers die zich richten op lange termijn groei.


Trump zal niet alleen een historisch dure markt erven, maar ook een economie die op volle toeren draait en een bedrijfsleven dat sterk geworteld is in innovatie. De technologische sector, vooral in kunstmatige intelligentie, blijft in hoog tempo groeien, en bedrijven zoals Nvidia, Alphabet en Microsoft lijken goed gepositioneerd om hiervan te profiteren.

Daarnaast heeft de VS dankzij de stimulansen van de overheid en de druk op de centrale banken vanuit de markt veel ruimte om de groei voort te zetten. Ondanks de onzekerheid op korte termijn, kunnen deze structurele voordelen helpen om de economische groei te ondersteunen, zelfs wanneer de markten afkoelen.


Het is belangrijk om in gedachten te houden dat geduld cruciaal zal zijn voor beleggers die willen profiteren van de toekomstige groei van de markten. Zelfs als de huidige waarderingen ons waarschuwen voor korte termijn risico’s, blijft de lange termijn visie van Trump mogelijk een belangrijke drijfveer voor de markten, vooral als er structurele beleidsmaatregelen worden genomen die de economische groei ondersteunen.


Dus hoewel Trump zijn tweede termijn met grote uitdagingen begint, is er geen reden om de hoop te verliezen voor beleggers die bereid zijn om een geduldige benadering te hanteren. De kans op een marktcorrectie is zeker aanwezig, maar de lange termijn blijft veelbelovend voor diegenen die de gedurfde keuzes van de president begrijpen en zich goed voorbereiden op de kansen die de toekomst biedt.

Comments


Net binnen..