De belangrijkste basiskennis voor aandelenwaardering
In het kort:
Door zelf de financiële gegevens en rapporten van bedrijven te onderzoeken, kun je beter begrijpen welke aandelen potentieel ondergewaardeerd zijn.
Dit omvat onder andere het analyseren van de balans, resultatenrekening en kasstroomoverzicht van een bedrijf om de financiële gezondheid en groeivooruitzichten te beoordelen.
Op basis van toekomstige winstverwachtingen en waarderingsratio's kun je een streefprijs bepalen voor de aandelen waarin je wilt investeren.
Niemand vraagt je om je eigen dokter of advocaat te worden, dus waarom zou iemand je vragen om je eigen aandelenanalist te worden? Sommige mensen, zoals Warren Buffett, genieten van het proces van beleggen. Als je een zelfvoorzienende belegger wilt zijn, is het nuttig om te leren denken als een analist. Met twijfels over de geloofwaardigheid van sommige analisten, is het beter om zelf de touwtjes in handen te nemen.
Wall Street-analisten gebruiken bedrijfsgegevens om aandelen te beoordelen en koersdoelen te bepalen.
Particuliere beleggers kunnen dezelfde fundamentele analyse gebruiken om ondergewaardeerde aandelen te identificeren en koersdoelen te stellen.
Dit artikel behandelt de basisprincipes van het onderzoeken van aandelen en het starten met je eigen analyse.
Of je nu op zoek bent naar groei- of waardeaandelen, de eerste stap om te denken als een analist is een onderzoekende geest ontwikkelen. Analisten richten zich meestal op één specifieke sector en onderzoeken grondig de bedrijven binnen die sector. Ze analyseren financiële overzichten en alle andere beschikbare informatie over het bedrijf. Daarnaast onderzoeken ze de leveranciers, klanten en concurrenten van een bedrijf. Sommige analisten bezoeken zelfs bedrijven en spreken met het management om een goed beeld te krijgen van de bedrijfsvoering, dit is echter niet de manier van aandeel/bedrijf analyse die ik in dit artikel wil belichten.
Voor particuliere beleggers is het cruciaal om zelf onderzoek te doen voordat ze investeren. Begin met het analyseren van één of twee bedrijven om te zien hoe goed je ze kunt beoordelen. Het lezen van analistenrapporten en kwartaalcijfers is hierin een uitstekende manier om te beginnen. Deze analistenrapporten geven een overzicht van het bedrijf, inclusief sterke en zwakke punten, concurrenten, marktperspectieven en toekomstige vooruitzichten. Door verschillende rapporten te lezen, kun je gemeenschappelijke thema's identificeren en een beter begrip krijgen van de feiten. De kwartaalcijfers geven je een beter beeld bij de harde cijfers van een bedrijf, waarbij veel bedrijven hun aandeelhouders ook per kwartaal op de hoogte houden van de toekomstige verwachten en plannen van het bedrijf.
Om tot een betrouwbare conclusie over een aandeel te komen, moet je de verschillende stappen van aandelenanalyse begrijpen:
Industrieanalyse: Gebruik openbare bronnen om informatie over de sector te verzamelen. Het jaarverslag van een bedrijf biedt vaak een goed overzicht van de sector en de toekomstperspectieven.
Bedrijfsmodelanalyse: Focus op de sterke en zwakke punten van een bedrijf, zoals merkidentiteit, producten, klanten en leveranciers. Jaarverslagen en vakbladen zijn hiervoor nuttige bronnen.
Financiële sterkte: Begrijp de balans, resultatenrekening en kasstroomoverzicht van een bedrijf. Financiële cijfers vertellen vaak meer dan de mooie woorden in een jaarverslag, hiervoor gebruik ik zelf graag Macrotrends, waar wij ook veel van onze gegevens voor aandeelanalyses vandaan halen.
Kwaliteit van het management: Onderzoek de achtergrond van belangrijke managers en bestuursleden. Goede managers kunnen het verschil maken voor een bedrijf, ook zijn langzittende CEO´s en mensen in het bestuur van een bedrijf vaak een goed teken als het gaat om stabiliteit en kennis binnen het bestuur.
Groei-analyse: Beoordeel de toekomstige winstgroei door naar de historische omzet- en winstgroeicijfers te kijken. Dit helpt om te voorspellen of de aandelenkoers zal stijgen of dalen.
Waarderingen: Bepaal de waarde van het bedrijf door te kijken naar de toekomstige winst. Gebruik verschillende parameters zoals de intrinsieke waarde of het groeipotentieel. Hiervoor heb ik nog een paar ratio´s die ik beter wil belichten in dit artikel en die ook vaker voorbijkomen in onze analyses:
Koers-Boekwaarde (P/B) Ratio
De P/B ratio is vooral waardevol voor conservatieve beleggers. Deze ratio vergelijkt de marktwaarde van een bedrijf met de boekwaarde, oftewel de waarde van de activa als deze zouden worden geliquideerd. De P/B ratio is bijzonder nuttig bij het evalueren van bedrijven in volwassen sectoren. Deze sectoren groeien niet snel, maar hebben aanzienlijke waarde in hun bezittingen: apparatuur, gebouwen, grond en andere activa.
Een lage P/B ratio, doorgaans onder de 1,0, suggereert dat het aandeel mogelijk ondergewaardeerd is omdat de marktprijs lager is dan de boekwaarde van het bedrijf. Wees echter voorzichtig; een lage ratio kan ook wijzen op problemen met de activa van het bedrijf die andere beleggers al hebben opgemerkt, hier moet je dus goed op letten.
Sectoren hebben verschillende "normale" P/B waarden. In de financiële sector zijn lagere P/B ratio's rond 1,0 normaal vanwege hun activa, terwijl in de technologiesector hogere P/B ratio's acceptabel kunnen zijn vanwege immateriële activa zoals intellectueel eigendom, dit is een belangrijk verschil om te onthouden, aangezien je dus niet zomaar verschillende soorten bedrijven met elkaar kan vergelijken op basis van deze specifieke ratio.
Koers-winst (P/E) ratio
De P/E ratio is de meest gebruikte financiële ratio, die eigenlijk in vrijwel elke aandeel analyse wel terugkomt. Deze ratio laat zien hoeveel beleggers bereid zijn te betalen voor een dollar winst. Zonder winstgroei om de prijs te ondersteunen, zal een aandeel uiteindelijk dalen.
De P/E ratio wordt berekend door de aandelenprijs te delen door de winst per aandeel (EPS). Een hoge P/E ratio geeft aan dat beleggers een premie betalen voor het aandeel, in de verwachting van aanzienlijke groei in de toekomst. Een lage P/E ratio suggereert dat het aandeel ondergewaardeerd is of dat beleggers pessimistisch zijn over de vooruitzichten van het bedrijf.
GAAP staat voor Generally Accepted Accounting Principles, en GAAP-winst is de winst die een bedrijf genereert zonder rekening te houden met eenmalige of ongebruikelijke gebeurtenissen. De meeste financiële websites rapporteren P/E ratio's die gebruikmaken van GAAP-winst. Niet-herhalende gebeurtenissen kunnen aanzienlijke schommelingen in de winst veroorzaken, wat sommige beleggers ertoe aanzet de P/E ratio te berekenen met een aangepast winstcijfer. Aangepaste winstcijfers geven doorgaans een nauwkeuriger P/E ratio, maar het is belangrijk wat het verschil tussen de GAAP en non-GAAP winsten creëert, en of dit een eenmalige of een lange termijn kostenpost is.
Belangrijk is om P/E ratio's alleen te vergelijken binnen dezelfde sector en markt, net zoals dit bij de P/B het geval is, omdat verschillende sectoren uiteenlopende groeipercentages en marktomstandigheden hebben die hun P/E ratio's beïnvloeden.
Koers-Winst-Groei (PEG) Ratio
De PEG ratio biedt meer precisie dan de P/E ratio door rekening te houden met de verwachte groeipercentages van een bedrijf. Dit maakt de PEG ratio een nuttig hulpmiddel om de toekomstige waarde van een aandeel te beoordelen.
De PEG ratio wordt berekend door de P/E ratio van een bedrijf te delen door het jaar-op-jaar groeipercentage van de winst. Een lage PEG ratio, doorgaans onder 1,0, geeft aan dat je waarschijnlijk een goede deal krijgt gezien de verwachte toekomstige winst.
Vergelijk twee aandelen met behulp van de PEG ratio om te zien hoeveel je betaalt voor groei in elk geval. Een PEG ratio van 1,0 betekent dat je quitte speelt zolang de groei van het bedrijf doorzet.
Dividend
Het dividendrendement toont hoeveel dividend je ontvangt voor de prijs van het aandeel. Dit percentage wordt berekend door het jaarlijkse dividend te delen door de aandelenprijs. Bedrijven met een geschiedenis van consistente dividendverhogingen en sterke kasstromen zijn aantrekkelijk voor beleggers gericht op inkomsten. Hoge dividendrendementen kunnen echter ook wijzen op een worstelend bedrijf met een dalende aandelenkoers.
De P/E ratio, P/B ratio, PEG ratio en dividendrendement zijn te beperkt om op zichzelf te staan als enkele maatstaf voor een aandeel. Door waarderingsmethoden te combineren, kun je beter de waarde van een aandeel beoordelen. Het succes van aandelenbeleggingen ligt niet in een enkele ratio of formule, maar in het kritisch kunnen denken, het beoordelen van risico's en het nemen van beslissingen op basis van een goed begrip van de financiële gezondheid en vooruitzichten van een bedrijf. Door te begrijpen wat de gegevens van de P/B, P/E, PEG en dividendrendement ratios bieden en wat ze niet bieden, kun je je analytische vaardigheden verfijnen terwijl je een portefeuille opbouwt die de tand des tijds doorstaat.
Bij het kiezen van een waarderingsmethode voor het eerst kan het aantal beschikbare technieken overweldigend zijn. Sommige methoden zijn vrij eenvoudig, terwijl andere ingewikkelder zijn. Helaas is er geen methode die in elke situatie het beste werkt. Elke aandeel en elke sector heeft unieke kenmerken die mogelijk meerdere waarderingsmethoden vereisen. Wat belangrijke feiten om hierin mee te nemen zijn de volgende:
Er zijn verschillende methoden om een bedrijf of zijn aandelen te waarderen, elk met eigen sterke en zwakke punten.
Sommige modellen proberen de intrinsieke waarde van een bedrijf te bepalen op basis van zijn eigen financiële overzichten en prognoses, terwijl andere kijken naar relatieve waardering ten opzichte van vergelijkbare bedrijven, hierover ga ik later in dit artikel verder op in.
Voor bedrijven die dividenden uitkeren, is een discontomodel zoals het Gordon-groeimodel vaak eenvoudig en betrouwbaar.
Een multiples-aanpak kan worden gebruikt om de waarde van een bedrijf in de markt te vergelijken met die van concurrenten of de bredere markt.
Kies een waarderingsmethode die geschikt is voor het bedrijf dat je analyseert, en gebruik indien mogelijk meerdere methoden voor een betere schatting, bestaande analyses van analisten kunnen je hier in het begin goed mee helpen, om zo te leren wanneer welke methodes het beste beeld geven bij een aandeel.
Waarderingsmethoden vallen doorgaans in twee hoofdcategorieën: absolute waardering en relatieve waardering:
Absolute Waardering
Absolute waarderingsmodellen proberen de intrinsieke of "werkelijke" waarde van een investering te vinden op basis van fundamentals. Dit betekent dat je je uitsluitend richt op zaken als dividenden, kasstromen en het groeipercentage van een enkel bedrijf, zonder rekening te houden met andere bedrijven. Modellen in deze categorie zijn onder andere het dividendendiscontomodel, het discounted cash flow-model, het residual income-model en het op activa gebaseerde model.
Relatieve waardering
Relatieve waarderingsmodellen werken door het bedrijf in kwestie te vergelijken met andere soortgelijke bedrijven. Deze methoden omvatten het berekenen van multiples en ratio's, zoals de koers-winstverhouding (P/E ratio), en deze te vergelijken met de multiples van vergelijkbare bedrijven. Als de P/E ratio van een bedrijf bijvoorbeeld lager is dan die van een vergelijkbaar bedrijf, kan het oorspronkelijke bedrijf als ondergewaardeerd worden beschouwd in sommige gevallen. Relatieve waarderingsmodellen zijn meestal gemakkelijker en sneller te berekenen dan absolute waarderingsmodellen, wat de reden is waarom veel beleggers en analisten hun analyse beginnen met dit model.
Het ultieme doel van elke belegger is natuurlijk om winst maken. Blindelings vertrouwen op de aanbevelingen van analisten is niet altijd verstandig; doe altijd je eigen onderzoek. Hoewel niet iedereen een beleggingsdeskundige kan zijn, kun je je analytische vaardigheden op het gebied van aandelen voortdurend verbeteren, een paar aspecten hiervan heb ik geprobeerd in dit artikel belicht, heb je vragen of opmerkingen over dit artikel of het waarderen van aandelen? Stuur dan gerust een e-mail naar rens@debelegger.nl!
Comments