top of page

Apple zet slechtste jaar neer sinds 2001, kunnen we herstel verwachten in 2024?

In het kort:

  • In 2023 onderging Apple de langste omzetdaling in 22 jaar, met vier opeenvolgende kwartalen van afnemende verkoop.

  • Problemen werden deels veroorzaakt door een slechte economische omgeving voor smartphones en pc's, maar ook door specifieke Apple-kwesties, zoals het niet uitbrengen van nieuwe iPad-modellen en het tijdelijk verwijderen van Apple Watches uit de winkels.

  • Desondanks sprongen de aandelen van Apple met 49% omhoog, maar presteerde het bedrijf slechter dan zijn tech-reuzen, zoals Nvidia, Meta, Tesla, Amazon, Alphabet, en Microsoft.


Het jaar 2023 was voor Apple een roerige periode, met vier opeenvolgende kwartalen van afnemende omzet, de langste daling sinds het dot-com tijdperk van 2001. De tegenslagen waren deels te wijten aan een moeilijke economische omgeving voor smartphones en pc's, waarbij totale smartphoneverkopen in de zomer het traagst waren in meer dan tien jaar.


Productproblemen en Verlies van Miljoenen

Niet alleen externe factoren speelden een rol; Apple kampte ook met interne uitdagingen. Voor het eerst sinds 2010 werden er in 2023 geen nieuwe iPad-modellen uitgebracht, wat resulteerde in verminderde promotiemogelijkheden en geen officiële prijsverlagingen voor oudere versies. Bovendien werden nieuwe Apple Watch-modellen enkele dagen voor Kerstmis uit de schappen gehaald, vanwege een intellectueel eigendomsconflict, wat leidde tot een geschat verlies van $135 miljoen per dag.Ondanks deze moeilijkheden sprongen de aandelen van Apple met 49% omhoog, maar ze werden overtroffen door concurrenten zoals Nvidia, Meta en Tesla. Om zijn marktwaarde van $3 biljoen te ondersteunen, moet Apple zich richten op nieuwe producten en wereldwijde vraagherstel voor smartphones en laptops.


Vooruitblik: De Rol van de Vision Pro

Een cruciale test wacht in het begin van het volgende jaar met de lancering van Apple's eerste mixed-reality headset, de Vision Pro. Analisten zijn voorzichtig optimistisch over het potentieel op lange termijn, terwijl enthousiasme de sleutel wordt voor het succes van dit nieuwe apparaat.


Internationale Zorgen en Diversificatie

Op internationaal niveau hoopt Apple op een verbetering van de betrekkingen tussen de VS en China. In 2023 heeft het bedrijf aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het diversifiëren van zijn productiecentra buiten het Chinese vasteland. Echter, toenemende spanningen met China werpen hun schaduw over de vraag naar iPhones, die nog steeds de helft van de totale inkomsten van het bedrijf vertegenwoordigen.


Met de iPhone-business op volwassen leeftijd, kijken investeerders naar nieuwe groeimogelijkheden, zoals diensten en wearables. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet van Apple's diensten met 16%, terwijl hardwareverkopen met 5% daalden. Echter, antitrustonderzoeken in verschillende regio's werpen hun schaduw over de App Store-politiek van Apple.Financiële Resultaten en Toekomstverwachtingen

Apple rapporteerde gemengde resultaten in het laatste kwartaal van 2023, met een stijging van de winst maar voorspelde vlakke omzet voor het huidige kwartaal. Analisten zijn voorzichtig optimistisch over een lichte groei in de eerste helft van het jaar en versnelling daarna.


In het meest recente kwartaalrapport van Apple, dat vier opeenvolgende kwartalen van omzetdaling onthult, komt het bedrijf voor het eerst sinds 2019 uit op een jaarlijkse omzetdaling. In het vierde fiscale kwartaal van 2023 meldde Apple een kwartaalomzet van $89,5 miljard, een bescheiden daling van 0,7%. Desondanks blijkt het netto-inkomen van het bedrijf te zijn gestegen tot $22,96 miljard, wat een indrukwekkende bijna 11% groei betekent vergeleken met het voorgaande jaar.


Belang Iphone verkoop

Het zwaartepunt van de inkomsten blijft rusten op de iPhone-verkoop, die ondanks sterke groei nog steeds hinder ondervindt van leveringsproblemen met de recent gelanceerde iPhone 15 Pro-modellen. Ondertussen bereikt Apple een mijlpaal in zijn dienstenomzet, met een record van $22,3 miljard in het afgelopen kwartaal, wat een indrukwekkende groei van 16,3% vertegenwoordigt. Het bedrijf kijkt optimistisch naar de toekomst, ondanks een significante daling van de Mac-omzet met 34%, met plannen voor de introductie van M3 Macs die aanzienlijke verbeteringen zouden moeten brengen.Echter, met de bevestiging dat er in 2023 geen nieuwe iPads zullen worden geïntroduceerd, staan deze resultaten in schril contrast met de voorzichtigheid die het bedrijf uitstraalt in zijn vooruitzichten voor het komende kwartaal. Beleggers, ondanks het overtreffen van de verwachtingen van Wall Street, uiten teleurstelling vanwege de gedempte vooruitzichten, wat de uitdagingen benadrukt waar Apple mee wordt geconfronteerd in een snel evoluerende markt. Het bedrijf blijft echter veerkrachtig en blijft investeren in innovatieve producten, zoals de aankomende Vision Pro mixed reality headset, in een poging zijn groeipad voort te zetten te midden van veranderende marktdynamiek.


Conclusie

Ondanks de problemen lijkt het dieptepunt voorbij, en analisten voorspellen mild herstel voor Apple. Met nieuwe iPads in het verschiet en mogelijke oplossingen voor juridische geschillen, blijft Apple een krachtpatser met een geïnstalleerde basis van meer dan 2 miljard apparaten wereldwijd.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!