top of page

Amerikaanse economie weer in de lift

In het kort:

  • De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal met een bijgesteld jaarlijks tempo van 3,4%.

  • Het bruto binnenlands product (BBP) en het bruto binnenlands inkomen (BDI) vertonen een opwaartse trend, met een BDI-groei van 4,8% in het vierde kwartaal.

  • Het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen daalde naar 210.000 in de week eindigend op 23 maart, duidend op een sterkere arbeidsmarkt.


De Verenigde Staten hebben het jaar sterk afgesloten, met een economische groei die de verwachtingen overtreft. In het vierde kwartaal groeide de Amerikaanse economie met een jaarlijks tempo van 3,4%, een opwaartse bijstelling van de eerder gerapporteerde 3,2%. Deze groei is voornamelijk toe te schrijven aan de veerkrachtige consumentenbestedingen en substantiële bedrijfsinvesteringen in niet-residentiële bouwprojecten zoals fabrieken.


Een opmerkelijk aspect van deze groei is de opwaartse trend in zowel het bruto binnenlands product (BBP) als het bruto binnenlands inkomen (BDI), waarbij het BDI een indrukwekkende toename van 4,8% liet zien. Dit verschil in groeicijfers tussen BBP en BDI heeft in het verleden vragen opgeroepen over de werkelijke kracht van de economie, maar de recente cijfers, met name de stijging van de lonen, suggereren een sterke en groeiende economie.


Arbeidsmarkt blijft veerkrachtig

Een andere pijler van de economische kracht van de Verenigde Staten is de arbeidsmarkt. De aanhoudend lage werkloosheidsclaims, met een recente daling naar 210.000, benadrukken de robuustheid van de arbeidsmarkt. Ondanks enkele spraakmakende ontslagrondes aan het begin van het jaar, blijven de meeste werkgevers hun werknemers behouden, wat wijst op een sterke vraag naar arbeid en een optimistisch vooruitzicht voor de werkgelegenheid.


Deze positieve ontwikkelingen in zowel de economische groei als de arbeidsmarkt wijzen op een solide basis voor de Amerikaanse economie. Met groeiverwachtingen die rond de 2,0% liggen voor het eerste kwartaal, blijft het land een leidende rol spelen in de wereldwijde economie.



Economie VS in de lift, maar waakzaamheid geboden

De Amerikaanse economie toont dus zeker tekenen van mooie groei en een sterke arbeidsmarkt, gesteund door significante consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen. De bijstelling van het BBP naar 3,4% in het vierde kwartaal onderstreept dit positieve momentum.


Echter, het blijft belangrijk om niet blind te zijn voor de uitdagingen die er liggen, waaronder potentiële inflatoire druk, waar de komende rentebesluiten vanaf zullen hangen. Met een solide fundament lijkt de Amerikaanse economie echter goed gepositioneerd om een goede kans te maken deze uitdagingen het hoofd te bieden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page