top of page

Deze 7 kleine chipbedrijven zijn onmisbaar voor de toeleveringsketen

In het kort:

  • Grote technologiebedrijven zoals Nvidia, Microsoft en Alphabet profiteren van de AI-trend, maar ook kleinere bedrijven in de wereldwijde AI-toeleveringsketen zien kansen.

  • BofA benadrukt de bloeiende AI-markt sinds de tweede helft van 2023, met nadruk op de afhankelijkheid van TSMC's productie en de wereldwijde sourcing van chip- en geïntegreerde circuitontwerpen.

  • BofA heeft topaandelen genoemd in categorieën zoals serverontwerp, hardwaretechnologie, en halfgeleiders, waaronder Quanta, Wistron, Unimicron, NYPCB, Alchip, eMemory, en MediaTek.


Niet alleen Big tech, ook deze kleinere bedrijven profiteren van AI

Het is kunstmatige intelligentie (AI) die de markten het afgelopen jaar heeft gedomineerd, hebben niet alleen giganten als Nvidia, Microsoft, en Alphabet geprofiteerd, maar ook vele kleinere bedrijven langs de wereldwijde AI-toeleveringsketen staan klaar om mee te rijden op deze golf van technologische vooruitgang.


Bank of America merkt op dat sinds de tweede helft van 2023 de AI-markt is geëxplodeerd met meerdere AI-oplossingen. Een aanzienlijk deel van de chips is afhankelijk van de productie door TSMC, met chip- en geïntegreerde circuitontwerpen die wereldwijd of uit Taiwan worden betrokken, en sommige componenten uit Groot-China.


Deze situatie verleent leveranciers in de AI/computermarkt een hogere toegevoegde waarde en onderhandelingsmacht, vooral voor de duurdere AI-producten, aldus BofA.


Server Original Design Manufacturers (ODM's)

BofA heeft een aantal toonaangevende fabrikanten of leveranciers uitgelicht die hebben samengewerkt met Taiwanese bedrijven voor op maat gemaakte projecten, zoals AI grafische verwerkingseenheden (GPU's):

  • Quanta wordt geprezen als de top originele ontwerpfabrikant met een gediversifieerde klantenbasis, inclusief een meer dan decennialange samenwerking met Google.

  • Wistron, erkend als een belangrijke GPU basisplaatleverancier, ziet een toenemende vraag naar AI-servertoepassingen, wat naar verwachting 3% tot 6% van de totale verkoop in 2024 en 2025 zal uitmaken.

  • Foxconn Industrial Internet, een sleutelpartner voor Microsoft en Nvidia via haar dochteronderneming Ingrasys, ondersteunt al jaren Microsoft's OpenAI-initiatieven.


Hardware Technologie

In de categorie hardwaretechnologie, een upstream component van de AI-servertoeleveringsketen, benadrukt BofA de cruciale rol van gedrukte schakelingen (PCB's):

  • Unimicron en NYPCB worden vooropgesteld in technologie en productontwikkeling gerelateerd aan AI en high-performance computing, met Unimicron die specifiek wordt erkend voor zijn bewezen staat van dienst in het produceren van PCB's voor Nvidia.


Halfgeleiders

De ontwikkeling van chips wordt complexer en duurder, maar de vraag naar geavanceerde technologie voor AI-toepassingen verhoogt de afhankelijkheid van bedrijven met een solide reputatie in het ontwerpen van aangepaste chips:

  • Alchip en eMemory in Taiwan worden genoemd als sleutelbeneficianten in deze ruimte.

  • MediaTek, een leidend fabless bedrijf in Azië, profiteert indirect van AI-server trends, met sterke groeivooruitzichten door uitbreiding naar op maat gemaakte chips voor hyperscalers en een partnerschap met Nvidia in automotive AI, wat zijn AI-mogelijkheden zou moeten verbreden, volgens BofA.


Deze selectie door Bank of America, belicht een breed spectrum aan bedrijven die klaarstaan om te profiteren van de vraag naar kunstmatige intelligentie, van gevestigde technologiereuzen tot gespecialiseerde spelers in de toeleveringsketen.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page