top of page

Wat is een Beurs? De Basis van Beleggen

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023

De Beurs is allang de beurs niet meer. Zalen vol schreeuwende, gretig telefonerende mannen in pakken zijn gelukkig verleden tijd, tegenwoordig is de beurs een digitale marktplaats waar mensen zoals jij en ik werken aan hun financiële toekomst. Waarom kun je aandelen van grote bedrijven ook op beurzen in andere landen vinden, en welke moet je kiezen? We gaan het vandaag hebben over beurzen!


Stukje geschiedenis


De beurs zoals we het nu kennen heeft een Nederlands tintje. In 1608 heeft de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) de eerste aandelen ooit uitgegeven. Een groot aantal schepen werden uitgezonden om op zoek te gaan naar specerijen. Het was een lange tocht en niet alle schepen kwamen weer terug. Om dit te blijven bekostigen werd er geld opgehaald bij 'gewone' burgers. De buit werd uiteindelijk ook weer verdeeld onder iedereen. Rijkdom was toen niet alleen meer voor een klein groepje mensen. We spreken nu van de Gouden Eeuw. Hierboven zie je een illustratie van de grootte en mate van de VOC gemaakt door The Dutch Historian op Instagram.


Wat is een beurs?

Een effectenbeurs is een organisatie die het mogelijk maakt om effecten zoals aandelen en obligaties te verhandelen. Effecten zijn verhandelbare rechten die een financiële waarde vertegenwoordigen. Kopers en verkopers kunnen via de handelsfaciliteit die de effectenbeurs biedt hun waardepapieren aan elkaar aanbieden. Daarnaast maakt het de uitgifte van nieuwe effecten mogelijk en regelt het de uitkering van bijvoorbeeld dividend. Vroeger gebeurde dit op de beursvloer. Je kent de films vast wel met schreeuwende - voornamelijk mannen. Nu gaat alles digitaal en is een fysieke vloer niet meer nodig. Je kan een beurs zien als een uitgever.


De Nederlandse beurs: AEX


In Nederland zijn er drie beurzen: AEX (Amsterdam Exchange Index), AMX (Amsterdam Midkap Index) en de AScX (Amsterdam Small Cap Index). Ze worden ook wel large, mid en smallcap genoemd. Alle drie zijn het indexen. Een index is een verzameling van bedrijven. Het wordt uitgedrukt in punten en niet in geld. Bijvoorbeeld in Nederland zitten er 25 bedrijven in de AEX. Niet alle bedrijven hebben dezelfde weging. Grotere bedrijven hebben een zwaardere weging tot maximaal 15%. Elk kwartaal vindt er een herweging plaats waarbij er bedrijven in en uit de index kunnen gaan. De kleine beurzen zoals AMX en AScX zijn meer beweeglijk. Het is ook niet aan te raden om als beginnende belegger daarin te beleggen gezien er veel volatiliteit is. Volumes zijn veel lager en de bedrijven worden door veel minder analisten gevolgd. De uitgever van de Nederlandse beurs is EuroNext. Je kan ze in de beurs van berlage in Amsterdam bezoeken voor een tour!


Bekende grote beurzen


De Nasdaq, de Amerikaanse technologiebeurs en de NYSE, New York Stock Exchange zijn de grootste twee beurzen. Verder heeft elk land zijn eigen beurzen. In mijn videos en op de podcast is al vaker de S&P 500 besproken. Dat is geen beurs waar je aandelen kan verhandelen. Het is een index samengesteld door kredietbeoordelaar Standard & Poor's. Door zijn brede samenstelling geeft het een betrouwbaar beeld van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt. Je kunt ook aandelen van deze beurzen kopen gezien het gewoon bedrijven zijn met een verdienmodel.


Aandeel identificatie


Elk aandeel heeft een uniek ISIN nummer. Wil je zeker weten of je het juiste aandeel hebt, kijk dan naar dit nummer. Een tijdje geleden gingen een hoop mensen hiermee in de fout omdat er ook nog een andere ZOOM bedrijf beursgenoteerd was. Een Chinees bedrijfje onder de naam Zoom Technologies verhandelde ineens heel veel aandelen, men verwarde dit bedrijf met het nu bekende Zoom Video Communications. Naast het nummer heeft elk aandeel ook zijn eigen ticker symbol. Die van Shell is bijvoorbeeld RDSA. Unilever is UNA. Apple is AAPL. Facebook is FB.


Meerdere beursposities


Bedrijven kunnen meerdere beursposities hebben. Ik geef altijd de voorkeur aan de ’thuis’ beurs. Er wordt dan gehandeld in de valuta van