Wat gebeurt er met mijn vermogen als een ETF failliet gaat?
ETF’s en indexfondsen bestaan nog niet zo lang, maar zijn in zeer korte tijd extreem populair en geliefd onder beleggers geworden. Tegenwoordig is meer dan 50% van het totale belegde vermogen in handen van ETF’s en bijna iedere belegger bezit vandaag de dag wel één of meerdere ETF’s. Regelmatig komt echter de vraag voorbij wat er gebeurt wanneer een ETF (oftewel de vermogensbeheerder) failliet gaat. Veel beleggers zijn bang dat de ETF zal verdwijnen en ze hun zuurverdiende geld nooit meer terug zullen zien. We kunnen je alvast geruststellen: dit is zelden het geval. Beleggers zijn namelijk door strenge wetten en maatregels beschermt. Maar wat gebeurt er dan wel? In dit artikel gaan we dieper in op wat er gebeurt wanneer een vermogensbeheerder van een ETF omvalt.
Gesprek met Martijn Rozemuller – VanEck ETF’s
In een video is deze vraag ook voorgesteld aan Martijn Rozemuller, managing director bij VanEck, een van de grootste ETF-aanbieders gevestigd in Nederland. Martijn vertelt dat bij veel vermogensbeheerders, waaronder VanEck, er een scheiding is tussen het vermogen van het bedrijf en het vermogen van klanten. Wanneer een vermogensbeheerder dus failliet zou gaan, dan zouden de tegoeden van klanten niet worden gebruikt om bijvoorbeeld schulden af te lossen. Het vermogen van de klanten wordt netjes teruggeboekt naar de echte eigenaren.
Het vermogen van klanten wordt doorgaans bewaard in custodian banks. Als een ETF failliet gaat, blijven de activa van de ETF op de rekening van de custodian bank staan en worden ze niet beïnvloed door het faillissement. De activa van de ETF worden vervolgens liquide gemaakt en uitbetaald aan de beleggers. In sommige gevallen kan een failliete ETF worden overgenomen door een andere fondsbeheerder. Als belegger in de ETF ontvang je dan aandelen in de overnemende ETF. Deze aandelen kunnen meer of minder waard zijn dan je oorspronkelijke investering, afhankelijk van de voorwaarden van de overdracht en de prestaties van de nieuwe ETF.
Bovendien hebben de meeste ETF's ook een beleggingscommissie die toezicht houdt op het beheer van de ETF en ervoor zorgt dat deze in overeenstemming is met de regels en voorschriften die zijn vastgesteld. Als er iets misgaat, kan de beleggingscommissie ingrijpen om de belangen van de beleggers te beschermen.
Bekijk hier het hele gesprek met Martijn Rozemuller van VanEck ETF's
Conclusie: Het is geen ramp wanneer een ETF failliet gaat
Het is in principe niet het einde van de wereld als de beheerder van een ETF failliet gaat, omdat ETF's in de meeste gevallen juridisch zijn gestructureerd als open-end fondsen. Dit betekent dat het vermogen van de ETF gescheiden is van dat van de fondsbeheerder en dus buiten het faillissement blijft. Dit biedt beleggers bescherming in geval van faillissement van de fondsbeheerder.
In het geval van het faillissement van een ETF-beheerder kan een andere beheerder de taken overnemen of kan de ETF worden geliquideerd en worden de activa verkocht om schuldeisers af te betalen en eventuele resterende middelen aan de beleggers uit te keren. De waarde van de onderliggende activa van de ETF zal niet veranderen als gevolg van het faillissement van de beheerder.