top of page

Waarom Verliezen Beleggers Geld?

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023

De alom geprezen index genaamd S&P 500 heeft in de afgelopen eeuw gemiddeld genomen 7% rendement geproduceerd per jaar. Toch zijn er veel beleggers die veel geld kwijt zijn geraakt en er zijn veel verhalen van mensen die enorme bergen geld zijn kwijt geraakt.


Belangrijkste redenen waarom beleggers hun geld verliezen

  • Geen onderzoek doen naar wat je koopt Niet weten wat je koopt zorgt voor problemen. Het is zo belangrijk dat je begrijpt wat je koopt. Dat geldt niet alleen voor aandelen maar voor alle investeringen. Crypto's zijn een schoolvoorbeeld daarvan. Aantal jaar terug heeft de koers even op 20.000 dollar geraakt. Er was een grote hype rondom op Bitcoin. Iedereen wilde er iets mee te maken hebben. Het Jeugd journaal opende er zelfs mee. Wie begrijpt Blockchain nou echt? Er zijn een hoop mensen die daarmee veel geld hebben verloren. Investeren op basis van geruchten en aandelentips van anderen. Doe altijd je eigen onderzoek.


  • Snel rijk willen worden Snel geld verdienen bestaat niet. Als je even zoekt komt je regelmatig artikelen en YouTube video's tegen met 'Dit aandeel moet je kopen' of 'Ik heb 190% winst gemaakt op X of Y'. Trap daar niet in. De kans is groot dat daar tegenover veel verliezen staan. Meeste Amerikaanse YouTubers verdienen enorm veel geld aan de views omdat dit vaak om tientallen duizenden views gaan maar tegenwoordig zie je ook steeds meer Nederlandse Youtubers die hieraan mee doen. Zelf maak ik ook filmpjes waar ik mijn ervaringen en aandelen deel maar doe altijd je eigen onderzoek en ga niet zo maar op tips van iemand anders af omdat zij er veel winst mee hebben behaald. Regelmatig krijg ik berichtjes over turbo's, daytraden, cannabis aandelen etc. Allemaal producten om sneller geld te kunnen verdienen. Uit ervaring weet ik dat je in de praktijk vaker verliest dan wint als je voor het snelle geld gaat.


  • Negeren van (transactie)kosten Beleggen kost geld. Net als dat je geld kan compounden kunnen ook je kosten compounden. Alle kleine beetje kunnen een groot verschil maken op de lange termijn. Lees mijn artikel hierover door hier te klikken. Vooral beginnende beleggers letten weinig op de kosten. Vermogensbeheerders zijn ook goede voorbeelden die ik eerder heb besproken tijdens videos. Kijk goed naar de percentages die je betaalt in plaats van absolute getallen. Te veel handelen zorgt vaak voor veel transactiekosten. Elke keer als je handelt heb je twee transacties; door het aandeel te verkopen en een ander aandeel te kopen.


  • Niet goed genoeg spreiden Wie belegt, doet er verstandig aan om risico te spreiden. Hoe stel je een divers, uitgebalanceerd portfolio samen? Spreiding kan best wel een "Rabbit-hole" zijn en er zijn ook veel bekende beleggers die zeggen dat teveel diversificatie ook niet verstandig is. Maar over het algemeen verlaag je je risico door goed te spreiden. Spreiden kan door in veel verschillende sectoren te zitten maar ook door in verschillende valuta & landen. Daarnaast kun je nog verder kijken naar verschillende asset-classes zoals fysiek vastgoed, online vastgoed, grondstoffen, schuldpapier in de vorm van obligaties en cash. Dit zijn een aantal ideeën maar er zijn nog veel meer voorbeelden.

  • Emoties zijn een rendement killer Als je je emoties niet kan managen dan wordt beleggen erg lastig. Bekijk hier mijn video over een aantal psychologische valkuilen waar je in kunt vallen. Wat mij geholpen heeft om mezelf beter te begrijpen en dus mijn emoties te kunnen managen is het boek van Daniel Kahneman genaamd "Ons Feilbare denken". Dit is een psychologie boek geschreven door een nobel prijswinnaar dat niet over beleggen gaat maar wel erg toepasselijk is en je helpt met alle facetten in je leven. Meeste beleggers raken in paniek bij dalende markten en in paniek verkopen tijdens een crash is de grootste fout die je kan maken. Lees hier het verhaal van Marco van Basten die 13 Miljoen is kwijtgeraakt door zijn emoties niet te managen.

  • Gebrek aan geduld Ongeduld. Geen nieuw fenomeen, geen vaag begrip. Iedereen kent het gevoel ongeduldig te zijn. De één gaat er beter beter mee om dan de ander, dat dan weer wel. Bij het uitvoeren van een lange termijn strategie staat een ongeduldige belegger 10-0 achter. Het kan zo maar zijn dat je strategie de eerste 2-3 jaar niet zijn vruchten afwerpt maar als je echt voor de lange termijn gaat en goed snapt waar de bedrijven in je portefeuille heen gaan de komende 5 tot 10 jaar dan kun je geduldig zijn. Zeker als je het geld niet nodig hebt en je hebt niet elke cent geïnvesteerd die je over hebt.


  • Investeren complex maken Beleggen is complex maar alleen als je je er nog niet in verdiept hebt. Na dat je kennis hebt opgedaan is de kunst om beleggen weer simpel te maken. Hoe moeilijker je het maakt voor jezelf hoe lastiger het wordt om aantrekkelijke rendementen te behalen op de lange termijn. Met simpel bedoel ik niet minder onderzoek maar meer het gebruik van bijvoorbeeld opties, turbo's of ingewikkelde producten die brokers aanbieden die je niet begrijpt. Ga niet met geleend geld beleggen als je risico's niet zijn afgedekt. Ga niet om de zoveel tijd van strategie veranderen. Ga niet bij elke nieuwe headline je hele portefeuille heroverwegen en aan je keuzes twijfelen. Ga niet op alle hypes die je ziet. Houd het simpel.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page