top of page

Hierdoor kun je €50.000,- aan rendement missen (Impact van transactiekosten)

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023

Beleggen kost geld


Sparen levert vrijwel niets op. Wie meer rendement wil en bereid is om "risico" te lopen, kan beter gaan beleggen. Maar beleggen kost geld. En hoe lager de kosten, hoe hoger de kans op een goed rendement. De grootste fout die beginnende beleggers maken is het onderschatten van je transactiekosten. Het kan je op lange termijn bijna €50.000,- aan rendement schelen als je je kosten niet onder de 1% kan houden. Beleggers die zo min mogelijk kosten maken zullen dus op lange termijn enorm kunnen profiteren.


Hieronder zie een voorbeeld gemaakt door de Vereiniging van Effectenbezitters. Dit is berekend na aftrek van vermogensrendementsheffing (zoals die geldt per 2017) en zonder correctie voor inflatie. De kosten van beleggen namen ze mee in de berekeningen. Daarbij is uitgegaan van een buy-and-hold-strategie en aankoop van enkel de goedkoopste indexfondsen. Rendementen baseerden ze op een offensief risicoprofiel voor de eerste tien jaar (à 7,1% rendement.

De kosten van beleggen zijn niet voor iedereen gelijk: het hangt ervan af hoeveel je belegt, in welk fonds (voorzichtig, neutraal of offensief), hoe vaak je transacties doet en of je die zelf uitvoert of uitbesteedt  aan een vermogensbeheerder.


Alle kosten op een rij

  • Beheer- en servicekosten. Vermogensbeheerders en fondsmanagers brengen doorgaans beheerkosten in rekening. Dit is een vaste last voor het onderhoud van de portefeuille.  


  • Transactiekosten. Elke keer dat je een aan- of verkoop doet, worden deze kosten in rekening gebracht. Let op: veel handelen leidt tot hogere kosten. Hier gaan veel beginners de mist in door 1 of 2 aandelen ergens van te kopen wat vaak 10% van je rendement kan kosten. Stel je koopt een aandeel van postNL dan moet postNL met 200% groeien om je 4 Euro transactiekosten eruit te halen bij een prijs van 2 euro als je 1 aandeel bij Degiro koopt bijvoorbeeld.


  • Valutakosten. Wanneer je belegt in non-eurolanden betaal je een fee/vergoeding voor het omwisselen van euro’s naar de buitenlandse valuta's (of andersom) waarin een aandeel noteert.


  • Bewaarloon. Vergoeding die de bank rekent voor het bewaren van je aandelen.


  • Prestatievergoedingen. De (extra) kosten die een vermogensbeheerder of fondsmanager in rekening kan brengen bij het beter presteren dan de doelstelling (vaak een benchmark).


  • Inactivity fee. Bij sommige rekeningen gelden kosten wanneer je niet of onvoldoende handelt. Vanzelfsprekend verdient de aanbieder meer aan veel handelende beleggers. Dit soort brokers zou ik dan ook vermijden als lange termijn belegger.


  • In- en uitstapkosten. Sommige fondsen nemen een percentage van je inleg af wanneer je deze aanschaft of verkoopt. In de US betaalde ik 2,5% bij Fidelity, wat echt belachelijk hoog is.


  • Lopende kosten. De kosten die een fonds rekent voor onder andere beheer, marketing en administratie.


  • Spread. Wanneer je aandelen koopt via de beurs betaal je het verschil tussen de bied- en laatprijs. Hier pakt je broker een marge tussen de echte prijs en de aangeboden prijs.

Wie onder de 400€ belegt per maand kan beter een Indexfonds via DeGiro's Kernselectie aanschaffen of een "Gratis" broker gebruiken. Gratis brokers hebben een andere verdien model dan transactiekosten. Ze verdienen vooral aan Spreads. Ze sporen ook gebruikers aan vaker te handelen dus wees je daar bewust van. Zelf gebruik ik DeGiro, Bux Zero & Trading 212. Als je op de links klikt en besluit om een account aan te maken dan krijgen we beiden een gratis aandeel bij Trading212 en Bux Zero dus leef je uit! Let er wel op dat zowel bux als Trading 212 verschillende diensten hebben. Je wilt Bux Zero en Trading 212 Invest hebben.


Iemand binnen de community heeft hieronder even de spreads van Trading212 & DeGiro vergeleken. Dit is uiteraard geen advies maar iemand op het internet die zijn berekening deelt. Voor een vergelijking zou ik Finner als tool aanraden en voor advies kun je een financieel adviseur inschakelen!

De spreads tussen DeGiro en Trading212 vallen dus enorm mee en Trading 212 biedt daarnaast ook nog fractionele aandelen en geen valuta omwisseling kosten. Voor zowel beginners als ervaren beleggers lijkt Trading212 Invest het erg goed te doen.


Nadeel is echter dat je in een buitenlandse broker belegt waarvan de veiligheid en voorwaarden nog te onbekend zijn voor mij om echt een switch te maken. Ze hebben ook een kantoor in Bulgarije. Ik houd dus mijn vermogen bij DeGiro en kleinere beleggingen op Trading 212 en Bux voorlopig.


Dus hopelijk is het voor jou als beginnende belegger duidelijk wat de impact op je kosten zijn en zul je er dus ook op letten dat je deze zo laag mogelijk houdt. Het zou zonde zijn als je jaren lang onbewust veel rendement weg geeft!

댓글


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..