top of page

Waarom de beurs gespannen uitkijkt naar dit cruciale cijfer volgende week

In het kort:

  • De Amerikaanse aandelenmarkten sloten licht hoger af in afwachting van de cruciale inflatiecijfers.

  • Uitspraken van Fed-functionarissen zoals Raphael Bostic en Lorie Logan hebben gezorgd voor voorzichtigheid onder beleggers, met speculaties over mogelijke aanpassingen in het monetaire beleid.

  • Een significante daling in de Consumer Sentiment Index van de Universiteit van Michigan tot 67,4 wijst op toenemende bezorgdheid over inflatie en afnemend consumentenvertrouwen.


In de aanloop naar de publicatie van de cruciale inflatiecijfers volgende week heerst er een gespannen verwachting op Wall Street. De Dow Jones Industrial Average, de S&P 500 en de Nasdaq toonden bescheiden winsten, waarbij de Dow de grootste week-op-week procentuele stijging boekte sinds midden december. Dit onderstreept de aanhoudende aandacht voor macro-economische signalen die van invloed kunnen zijn op het monetaire beleid van de Federal Reserve.


De aankomende publicatie van zowel de Consumentenprijsindex (CPI) als de Producentenprijsindex (PPI) wordt gezien als een belangrijke graadmeter voor de inflatieontwikkelingen in de VS. Analisten verwachten dat de CPI een "kern" prijsstijging van 3,6% op jaarbasis zal tonen, wat de laagste stijging zou zijn in meer dan drie jaar tijd. Deze data zal niet alleen invloed hebben op de beslissingen van de Federal Reserve met betrekking tot het rentebeleid, maar ook op de beleggingsstrategieën over de hele markt.


CPI in Amerika de afgelopen 5 jaar:

BRON: Macrotrends


De recente opmerkingen van verschillende Fed-functionarissen hebben de marktverwachtingen verder vormgegeven. Zo sprak Raphael Bostic van de Atlanta Fed over aanwijzingen dat de economie vertraagt, terwijl Lorie Logan van de Dallas Fed juist weer een tegenovergestelde toon aansloeg door te suggereren dat het onduidelijk is of het huidige monetaire beleid strikt genoeg is om de inflatie terug te brengen naar het doel van 2%. Deze uitspraken hebben geleid tot speculaties en voorzichtigheid onder beleggers, die afwachtend zijn totdat de nieuwe data bekend zijn.


De recente daling in de Consumer Sentiment Index van de Universiteit van Michigan heeft zowel beleidsmakers als marktdeelnemers op scherp gezet. Met een daling naar 67,4 in mei tegenover een verwachte 76,0 en een voorgaande score van 77,2 in april, weerspiegelt deze index een aanzienlijke vermindering in het consumentenvertrouwen. Joanne Hsu, directeur van de Surveys of Consumers, benadrukt dat deze daling breed gedragen wordt onder consumenten van verschillende leeftijden, inkomens en opleidingsniveaus, wat de impact en het belang van deze index nog verder onderstreept.



Deze afname in consumentensentiment wordt verder versterkt door de stijging van de inflatieverwachtingen voor zowel de korte als de lange termijn. De verwachting voor de inflatie over het komende jaar steeg naar 3,5%, hoger dan de consensus van 3,2% en ook hoger dan de voorgaande 3,2%. Dit wijst op een toenemende bezorgdheid onder consumenten over de koopkracht en de algehele kosten van levensonderhoud.


Wat nog zorgwekkender is, zijn de langere termijn inflatieverwachtingen, die eveneens gestegen zijn naar 3,1%, ten opzichte van een consensus en eerdere meting van 3,0%. Volgens Hsu blijven deze verwachtingen verhoogd in vergelijking met de pre-pandemische niveaus van 2,2-2,6%. Dit is indicatief voor een aanhoudende onzekerheid over de stabiliteit van prijzen en kan wijzen op dieper liggende economische uitdagingen.


De inflatie in Amerika de afgelopen 5 jaar:

BRON: Ycharts


De indices voor de huidige omstandigheden daalden eveneens, tot 68,8 in mei van een eerdere en verwachte 79,0. Deze cijfers tonen dat consumenten een verslechtering waarnemen in hun huidige financiële situatie, wat kan leiden tot veranderd uitgavenpatronen en een mogelijke afkoeling van de economische activiteit.


De combinatie van dalend consumentenvertrouwen en stijgende inflatieverwachtingen kan leiden tot een precaire situatie voor de economie, waarbij de koopkracht van de consument onder druk staat en de economische groei mogelijk vertraagt. Dit maakt het des te belangrijker voor beleidsmakers om nauwkeurige en tijdige maatregelen te treffen om de inflatie in toom te houden.



Al deze factoren bij elkaar maken dat de hele markt met ingehouden adem wacht op de nieuwe inflatiecijfers. Deze data kan niet alleen de koers van het Amerikaanse monetair beleid bepalen, maar ook significant bijdragen aan de richting van de aandelenmarkten. Met zoveel op het spel, is het duidelijk waarom de inflatiedata als cruciaal worden beschouwd voor zowel beleidsmakers als beleggers.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page