top of page

Waarom analisten het nu over dit reisaandeel hebben

In het kort:

  • Booking Holdings rapporteerde een omzetstijging van 17% in het eerste kwartaal van 2024.

  • Het aantal geboekte overnachtingen steeg met 9% en de bruto reisboekingen bereikten $43,5 miljard.

  • Ondanks sterke prestaties zijn er zorgen over toenemende schulden en mogelijke regulatoire uitdagingen in Europa, toch verwachten analisten mooie resultaten met het aankomende vakantieseizoen.


Booking Holdings, het moederbedrijf van de reisplatforms zoals Booking.com, Priceline en Kayak, heeft een sterk eerste kwartaal van 2024 gerapporteerd. De totale omzet steeg met 17% op jaarbasis naar $4,4 miljard, waarmee het de verwachtingen van analisten overtrof. Deze groei werd ondersteund door een aanzienlijke toename in de bruto reisboekingen, die met 10% stegen naar $43,5 miljard.


De winst per aandeel (EPS) maakte een indrukwekkende sprong van $7,07 in Q1 2023 naar $20,39 in Q1 2024. Na deze sterke cijfers en de hoop op een sterk vakantieseizoen, wat normaal gezien rond memorial day begint, verwachten steeds meer analisten mooie resultaten van Booking de komende kwartalen.


De aandelenkoers van Booking Holdings sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Het aantal geboekte overnachtingen nam toe met 9% op jaarbasis, wat een indicator is van het toenemende vertrouwen en de bereidheid van consumenten om te reizen. Daarnaast zagen luchtvaartboekingen een opmerkelijke stijging van 33% vergeleken met het voorgaande jaar. Deze cijfers onderstrepen het herstel en de groeiende vraag binnen de reisindustrie, met name tijdens de drukke zomermaanden.


De EPS van Booking Holdings sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Booking Holdings heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in het vergroten van hun klantenbestand, vooral binnen hun Genius-loyaliteitsprogramma. Dit programma, dat voordelen biedt aan frequente boekers, zag een toename in zowel het aantal leden als de gebruiksfrequentie. CEO Glen Fogel benadrukte tijdens de earnings call de positieve trends onder Genius-level 2 en 3 gebruikers, die vaker boeken en loyaler zijn aan het platform. Deze klantsegmenten zijn cruciaal voor de langetermijngroei van het bedrijf.Aan het einde van het eerste kwartaal beschikte Booking Holdings over een kas- en investeringensaldo van $16,4 miljard, een stijging ten opzichte van de $13,1 miljard aan het einde van het vierde kwartaal.


De totale cashpositie van Booking Holdings sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Deze toename is gedeeltelijk het resultaat van een uitgifte van $3 miljard aan schulden en de gegenereerde vrije kasstroom van $2,6 miljard in het kwartaal. Echter, deze kapitaalverhoging werd gedeeltelijk gecompenseerd door $1,9 miljard aan kapitaaluitkeringen, waaronder aandeleninkoop en de initiatie van een dividend.


De lange termijn schuld van Booking Holdings sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Het bedrijf heeft er tevens voor gekozen om eigen aandelen in te kopen, gefinancierd door het uitgeven van obligaties, wat de vrije kasstroom (FCF) heeft beïnvloed. Deze strategie, hoewel bedoeld om vertrouwen in de toekomst van het bedrijf te tonen, heeft geleid tot een stijgende schuldenlast en een negatieve eigen-vermogenspositie. CFO Ewout Steenbergen staat voor de uitdaging om deze financiële situatie te beheren en tegelijkertijd de groeistrategieën van het bedrijf te ondersteunen.


Booking Holdings blijft een dominante speler in de online reisagent (OTA) markt, met een leidend marktaandeel van 27% in accommodatieboekingen. Ter vergelijking, Expedia heeft een marktaandeel van 15%, Airbnb 13%, en Trip.com 10%. Booking’s succes is grotendeels te danken aan hun brede scala aan accommodatieopties, variërend van budgetvriendelijke tot luxueuze verblijven, en hun sterke technologische investeringen in AI en machine learning.


Booking Holdings staat wel onder toenemende regulatoire druk, met name in Europa waar het bedrijf wordt gezien als een 'poortwachter' in de reisindustrie. Europese regelgevers onderzoeken mogelijke anti-competitieve praktijken, wat de operationele vrijheid van het bedrijf kan beperken en de winstgevendheid kan beïnvloeden. Hoewel deze onderzoeken op korte termijn waarschijnlijk geen impact zullen hebben op de winst, blijven ze een aandachtspunt voor beleggers.


De winstgevendheid van Booking Holdings is sterk afhankelijk van commissies van accommodatieverschaffers. Als deze commissietarieven dalen, kan dit de winstmarges van het bedrijf beperken. Daarnaast kan de focus op standaard hotelervaringen reizigers ontmoedigen die op zoek zijn naar unieke verblijven, zoals die aangeboden door concurrenten zoals Airbnb.


De nettomarge van Booking Holdings sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Booking Holdings heeft in het eerste kwartaal van 2024 sterke resultaten laten zien met een stevige groei in omzet en winst. De toenemende klantloyaliteit en frequentie van boekingen geven vertrouwen in de toekomst. Voor het volledige jaar verwachten analisten dat de winst van Booking Holdings met 16% zal toenemen tot $176 per aandeel, terwijl de omzet naar verwachting met 9% zal stijgen tot $23,2 miljard.Hoewel de omzetgroei is vertraagd sinds de piek in 2021, blijft het bedrijf solide groeicijfers rapporteren na de dramatische daling tijdens de Covid-19-pandemie. Echter, de stijgende schuldenlast en potentiële regulatoire risico's in Europa vragen om een voorzichtige benadering. Gezien de huidige waardering van het aandeel, is voorzichtigheid geboden. Toch blijft Booking een leidende speler in de OTA-markt met solide groeivooruitzichten als de vakantieseizoenen sterk zijn de komende jaren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..