top of page

Chinese economie presteert beter dan verwacht, dit valt er op

In het kort:

  • De export van China steeg in mei met 7,6% op jaarbasis, terwijl de import slechts met 1,8% toenam.

  • De export van voertuigen en geïntegreerde circuits steeg aanzienlijk, met respectievelijk 16,6% en 28,4%.

  • De handel met de VS en de EU daalde, maar de handel met ASEAN-landen en Rusland zag een gemengde ontwikkeling.


China heeft in mei 2024 een opmerkelijke groei in de exportcijfers laten zien, ondanks een teleurstellende toename in de import. De export steeg met 7,6% op jaarbasis, wat aanzienlijk hoger was dan de verwachte 6% groei volgens een peiling van Reuters. Deze sterke prestatie wordt door analisten toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder een gunstige wisselkoers van de yuan en vroege verschepingen door bedrijven die anticiperen op tariefverhogingen in buitenlandse markten.


Daarentegen steeg de import slechts met 1,8%, een forse daling vergeleken met de 8,4% groei in april. Dit suggereert dat de binnenlandse consumptie nog steeds fragiel is, ondanks inspanningen van de overheid om de economie te stimuleren. Een langdurige crisis in de vastgoedsector draagt bij aan deze zwakke binnenlandse vraag, wat ook in de importcijfers van vorige maand duidelijk werd.


De handelsdata tonen ook aan dat de export en import naar en van de VS en de EU zijn afgenomen. Desalniettemin zag China een toename in de handel met de ASEAN-landen, waar de export met 4,1% steeg in de periode januari tot en met mei. De export naar Rusland nam af, terwijl de import vanuit Rusland met 7,5% toenam.


Interessant is dat de export van specifieke goederen zoals voertuigen en geïntegreerde circuits een sterke stijging kende. Voertuigenexport, inclusief chassis, steeg met 16,6% op jaarbasis, terwijl de export van geïntegreerde circuits met 28,4% toenam. Deze cijfers suggereren dat er een globale cyclische opleving is in de elektronicasector, wat China’s handelsprestaties in deze technologie sectoren ten goede komt.


Ondanks de positieve exportcijfers blijven er zeker zorgen bestaan over de duurzaamheid van deze groei. Analisten merken op dat de zwakke binnenlandse consumptie een rem kan zetten op verdere economische groei. Daarnaast blijven wereldwijde handelsspanningen en verhoogde handelsbeperkingen een uitdaging voor China. Het aantal wereldwijde handelsbeperkingen is gestegen van ongeveer 1.000 in 2019 tot 3.000 in 2023, volgens het Internationaal Monetair Fonds.


China’s handelsoverschot groeide tot $82,62 miljard in mei, vergeleken met een voorspelling van $73 miljard en $72,35 miljard in april. Dit overschot wordt vaak door de VS bekritiseerd als bewijs van een eenzijdige handel die in het voordeel van de Chinese economie werkt. Bovendien verhoogde de Biden-administratie vorige maand de tarieven op $18 miljard aan exporten, inclusief een viervoudige verhoging van de tarieven op Chinese nieuwe energievoertuigen.


Om de binnenlandse vraag te versterken en de economische groei te ondersteunen, verwacht men dat China op korte termijn meer beleidsmaatregelen zal doorvoeren. Er wordt verwacht dat de overheid haar fiscale stimulansen zal verhogen om de binnenlandse vraag te stimuleren.


Analisten blijven optimistisch over de kortetermijnvooruitzichten voor de Chinese export, mede ondersteund door een zwakkere wisselkoers. Buitenlandse tarieven zullen naar verwachting op korte termijn geen directe bedreiging vormen voor de export, en kunnen zelfs leiden tot een tijdelijke toename van de export, aangezien bedrijven hun verschepingen versnellen om de invoerheffingen voor te zijn.


China’s groei in het eerste kwartaal overtrof de verwachtingen en sterke export- en productiegegevens in maart suggereerden een verbetering van de wereldwijde vraag. Echter, de recente indicatoren wijzen op een aanhoudend zwakke binnenlandse consumptie, wat veel van het eerdere optimisme heeft ondermijnd. Komende maanden zullen we blijven volgen hoe de Chinese economie zich verder ontwikkelt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..