top of page

Dit dividend aandeel gaat sterk profiteren van de explosieve groei van kernenergie

Bijgewerkt op: 21 jan.

In het kort:

  • Belang van Kernenergie na COP28: Na COP28 hebben 22 wereldleiders een verklaring ondertekend om nucleaire energie tegen 2050 te verdrievoudigen voor netto nul koolstofemissies.

  • Brookfield Renewable's Diversificatie: Brookfield Renewable, bekend van hernieuwbare energie, diversifieert met een controlebelang in Westinghouse, een vooraanstaand nucleair dienstverlener.

  • Brookfield Renewable als Investeringsmogelijkheid: Brookfield Renewable biedt een betrouwbaar dividend met bovengemiddeld rendement (4,7%) en jaarlijkse groei.


Kernenergieaandelen hebben de afgelopen jaren veel aandacht getrokken. Met de druk van klimaatverandering, de beperkingen van zonne- en windenergie, de nog steeds hoge kosten van waterstofenergie en decennia aan gegevens die kernenergie als veilig onderbouwen, zijn er goede redenen om deze koolstofvrije energiebron te ondersteunen. Met name na de COP28, waar het belang van nucleaire energie nogmaals werd benadrukt om de gestelde emissie reductie tegen 2050 te bereiken.


Nuclear Energy Agency:

´COP28 also saw 22 world leaders  sign a declaration to make efforts to triple nuclear energy by 2050. The declaration, announced by President of the French Republic Emmanuel Macron at a ceremony on 2 December 2023, referenced 2022 NEA analysis which found that tripling nuclear energy capacity by 2050 would significantly help  countries reach their net zero carbon emission targets while creating and maintaining energy security.´


Kernenergie begrijpen

Zonder te diep in de wetenschap te duiken, verwijst kernenergie in het algemeen naar kernsplijting. Dit proces, waarbij atoomkernen worden gesplitst, geeft aanzienlijke energie vrij (warmte en straling) die een kettingreactie start en doorgaat zolang er brandstof is. Het is de vrijgekomen warmte die belangrijk is, omdat een koelmiddel - bijna altijd water - wordt verwarmd door splijting, en de resulterende stoom drijft turbinemotoren aan om elektriciteit te genereren.


De brandstof voor bijna alle kernsplijting is uranium-235, het isotoop dat een kettingreactie kan veroorzaken. Het winnen en veilig transporteren van dit radioactieve materiaal naar klanten is echter geen taak voor zomaar een mijnbouwbedrijf. Daarom zijn de meeste uraniummijn bedrijven vrij gespecialiseerd.


Brookfield Renewable (NYSE: BEP)

Hoewel Brookfield Renewable momenteel voornamelijk actief is in hernieuwbare energie, is het bezig met het verwerven van een controlerend belang in Westinghouse, een van 's werelds grootste nucleaire dienstverlenende bedrijven. Deze diversificatie volgt het patroon van Brookfield, dat historisch gezien heeft geïnvesteerd in opkomende technologieën. Het partnerschap met Cameco in het verwerven van Westinghouse onderstreept het potentieel van kernenergie in hun portefeuille.


Een betrouwbaar dividend

Wat Brookfield Renewable aantrekkelijk maakt, is vooral het dividend, en het heeft de drie belangrijke kenmerken die ik zoek in een dividend-aandeel:


Een bovengemiddeld dividend rendement: Met een rendement van 4,7% bij de huidige aandelenkoers steekt Brookfield boven veel andere aandelen uit. In vergelijking heeft de S&P 500 een dividendrendement van ongeveer 1,5%.


Duurzaamheid: Brookfield genereert een stabiele kasstroom, heeft een goede dividenduitbetalingsratio en beschikt over een solide balans.


Dividendgroei: Het bedrijf heeft gedurende de afgelopen twaalf jaar zijn dividend jaarlijks met minstens 5% verhoogd.


Een hoog dividend is alleen de moeite waard als het bedrijf dit op lange termijn kan handhaven. Brookfield heeft maatregelen genomen om de duurzaamheid van het dividend te waarborgen.


Het bedrijf verkoopt het merendeel van zijn elektriciteit via langetermijncontracten, waardoor het een voorspelbare kasstroom heeft. Ongeveer 90% van zijn stroom is gecontracteerd voor een gemiddelde looptijd van 13 jaar, waarbij 70% van deze contracten tarieven koppelt aan inflatie. Deze inflatiegebonden contracten zorgen jaarlijks voor een stijging van 2% tot 3% in de operationele kasstroom per aandeel.


Brookfield heeft ook een diverse portefeuille wat betreft technologie (waterkracht, wind, grootschalige zonne-energie, gedistribueerde opwekking en energieopslag), geografie (Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië-Pacific) en klanten (nutsbedrijven en zakelijke kopers). Deze diversificatie vermindert risico's en bevordert groeimogelijkheden.


Tot slot heeft Brookfield een sterke balans met een goede kredietwaardigheid (BBB+), vrijwel alle schulden tegen een vaste rente en aanzienlijke liquiditeit. Hierdoor heeft het financiële flexibiliteit voor investeringen en waardeverhogende overnames.


Westinghouse's overname: Op 7 november dit jaar voltooide Brookfield Asset Management de overname van Westinghouse Electric Company in een strategisch partnerschap met Cameco. Cameco bezit nu 49%, en Brookfield bezit 51% van Westinghouse. Westinghouse levert geavanceerde producten en diensten aan exploitanten van kerncentrales, met activiteiten verdeeld over de kernactiviteiten, energie systemen en groeisegmenten.


De waarde van Westinghouse's groeibedrijf is moeilijk te bepalen, maar de kern- en energiesystemen hebben verwachte jaarlijkse groeipercentages van respectievelijk 10% en 20%. De totale verwachte vrije kasstroom van Westinghouse voor 2023 is ongeveer $500 miljoen.


Krachtige groei en totaalrendement

Het hoge dividendrendement van Brookfield Renewable is slechts een deel van de aantrekkingskracht. Het bedrijf heeft bewezen waarde voor aandeelhouders te creëren door de operationele kasstroom en dividenden te verhogen. In het afgelopen decennium groeide de operationele kasstroom per aandeel met meer dan 10% per jaar, wat resulteerde in een samengesteld jaarlijks dividendgroeipercentage van 6%.


Hierdoor behaalde het een gemiddeld jaarlijks totaalrendement van 13,7%, dat de S&P 500 overtrof. Brookfield heeft een sterke positie om waarde voor aandeelhouders te blijven creëren. Het bedrijf heeft vier groeimotoren die tot minstens 2028 een groei van de operationele kasstroom per aandeel van meer dan 10% moeten stimuleren:


Inflatiegebonden contracten: Deze bieden een solide basisgroei.


Margeverbeteringsactiviteiten: Het vernieuwen van oude contracten zal de kasstromen verder vergroten.


Uitgebreide pijplijn van ontwikkelingsprojecten: Nieuwe projecten zullen de kasstromen verder stimuleren.


Overnames: Recentelijk gesloten deals zullen bijdragen aan groei in 2023 en 2024.

De groeiende kasstroom van het bedrijf maakt het mogelijk om het hoogrenderende dividend verder te verhogen. Brookfield's langetermijndoel is om het dividend jaarlijks met 5% tot 9% te verhogen. Door dit hoogrenderende en gestaag stijgende dividend te combineren met de groeiende winst, heeft Brookfield de potentie om dubbelcijferige jaarlijkse totaalrendementen te blijven genereren.



Conclusie en toekomstperspectieven

Terwijl de wereld zoekt naar schonere energiebronnen, herwint kernenergie terrein. De nadruk op de ontwikkeling van fusiereactoren en de betrokkenheid van internationale organisaties zoals het Internationaal Atoomenergieagentschap benadrukken het groeiende belang van kernenergie in het wereldwijde energiedebat.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page