top of page

Trump wil van Google af door ernstige manipulatie

In het kort:

  • Trump beschuldigt Google van illegale verkiezingsmanipulatie in het voordeel van Kamala Harris en eist strafrechtelijke vervolging.

  • Hij claimt dat Google bewust negatieve zoekresultaten over hem toont, terwijl Harris positief wordt belicht, zonder hiervoor bewijs te leveren.

  • Deze beschuldigingen versterken wantrouwen bij zijn achterban tegen grote techbedrijven, en Trump belooft maatregelen te nemen als hij wordt herkozen.


Donald Trump heeft opnieuw voor ophef gezorgd door fel uit te halen naar Google, dat volgens hem ernstig en illegaal de verkiezingen manipuleert in het voordeel van zijn tegenstander, vicepresident Kamala Harris. Trump, die de Republikeinse presidentskandidaat is voor de verkiezingen van 2024, beschuldigde de techgigant ervan systematisch negatieve zoekresultaten over hem te tonen, terwijl Harris alleen maar positieve publiciteit zou krijgen.


Via zijn eigen platform Truth Social ging Trump vol in de aanval. Hij eiste niets minder dan een strafrechtelijke vervolging van Google door het Amerikaanse ministerie van Justitie vanwege illegale verkiezingsbeïnvloeding. Mocht het ministerie van Justitie deze zaak niet oppakken, dan beloofde Trump persoonlijk de techgigant aan te pakken zodra hij weer in het Witte Huis zit. Hij verklaarde dat Google zich schuldig maakt aan niets minder dan “criminele activiteiten” die een directe aanval vormen op de democratie in de Verenigde Staten.


De aanleiding voor deze beschuldigingen lijkt een rapport te zijn van het rechtse Media Research Center, dat beweerde dat Google’s zoekresultaten structureel gunstiger waren voor Harris dan voor Trump. Wie zocht op termen als “Donald Trump 2024” zou vooral negatieve nieuwsartikelen tegenkomen, terwijl Harris naar verluidt juist alleen maar positief werd belicht. Volgens Trump is dit bewijs van "sabotage door de gevestigde orde” om zijn herverkiezing te dwarsbomen. Ook voor de moordaanslag op Trump zou hetzelfde gelden op Google, zoals je hieronder kunt zien.

Google zelf heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de beschuldigingen van Trump, maar het is niet de eerste keer dat het bedrijf wordt beschuldigd van politieke vooringenomenheid. De werking van de zoekalgoritmes van Google is echter een complex samenspel van factoren zoals relevantie, actualiteit en populariteit van onderwerpen. Hoewel het mogelijk is dat populaire negatieve artikelen vaker worden getoond, is er geen bewijs dat Google bewust negatieve informatie over Trump promoot of positieve informatie over Harris.


Trump is echter vastbesloten. Volgens hem ondermijnt Google het democratische proces en probeert het op onrechtmatige wijze de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Door de techreus publiekelijk te beschuldigen van verkiezingsfraude, creëert Trump een vijandbeeld dat zijn achterban versterkt in het idee dat de machtige elites er alles aan doen om hem ten val te brengen.


De beschuldigingen van Trump raken aan een dieper liggend wantrouwen dat in conservatieve kringen leeft tegenover Silicon Valley. Veel van zijn aanhangers zijn ervan overtuigd dat grote techbedrijven hun politieke macht en invloed gebruiken om conservatieve stemmen te onderdrukken. Door zijn felle uitspraken blijft Trump inspelen op deze gevoelens en positioneert hij zichzelf als de enige die durft op te staan tegen wat hij ziet als de corrupte invloed van big tech op de Amerikaanse politiek.

Wat overigens wel opvalt, is dat Trump geen enkel bewijs heeft geleverd voor zijn verregaande beschuldigingen tegen Google. Desondanks vinden zijn uitspraken weerklank bij zijn aanhangers, die al langer geloven dat er een samenzwering bestaat tegen Trump. Door zich te positioneren als het slachtoffer van een gecoördineerde aanval door de media, techbedrijven en de politieke elite, weet hij zijn achterban verder te mobiliseren in aanloop naar de verkiezingen van 2024.


Het idee dat zoekmachines de publieke opinie kunnen sturen, is zeker niet nieuw. Google wordt vaker beschuldigd van partijdigheid, hoewel onafhankelijke studies keer op keer hebben aangetoond dat de algoritmes niet specifiek op politieke voorkeuren zijn afgesteld. Toch blijft de roep om meer transparantie rondom de werking van zoekalgoritmes luid klinken, vooral nu de impact van technologie op verkiezingen steeds groter wordt.


Mocht Trump de verkiezingen in 2024 winnen, dan kunnen we verwachten dat zijn strijd tegen grote techbedrijven een van de speerpunten van zijn tweede termijn zal worden. In zijn ogen is Google niet slechts een bedrijf, maar een politieke factor die actief de uitkomst van verkiezingen probeert te beïnvloeden. Een herverkiezing van Trump zou kunnen leiden tot ingrijpende hervormingen in de techindustrie, waarbij de macht van bedrijven zoals Google mogelijk verder wordt ingeperkt.

Comments


Net binnen..