Moeten investeerders voorzichtig zijn na de verhoogde waardering van Apple?
In het kort:
Apple zag een daling van 4% in de netto-omzet en een 24% daling van iPhone-verkopen in China in de eerste zes weken van 2024.
Ondanks positieve groei in Europa en een stijging van 14% in de omzet uit diensten, blijft de algehele groei van Apple stagneren.
De enorme cashreserves van $162,3 miljard bieden financiële flexibiliteit, maar de uitdagingen in China en dalende productverkopen zijn zorgwekkend.
Apple heeft te maken met aanzienlijke uitdagingen in de Chinese markt, een regio die goed is voor ongeveer 18% van de totale verkoop. In het eerste kwartaal van 2024 daalden de verkopen in de regio Groot-China, inclusief vasteland China, Taiwan en Hong Kong, met circa 8% jaar-op-jaar. De situatie verslechterde in de eerste zes weken van 2024, waarin iPhone-verkopen volgens onderzoeksbureau Counterpoint met maar liefst 24% daalden.
De recente stijging van de aandelenkoers van Apple kan grotendeels worden toegeschreven aan de recente bekendmaking van Apple´s nieuwe AI plannen. De forward PE-ratio van Apple voor eind dit jaar is gestegen van ongeveer 25-26x naar 31,9x in de afgelopen weken. Dit ondanks dat de consensusramingen voor de omzet en EPS (winst per aandeel) grotendeels ongewijzigd zijn gebleven en slechts een bescheiden groei laten zien. Dit geeft mij persoonlijk het idee dat de markt wellicht teveel verwacht van Apple´s korte termijn plannen, in ieder geval op korte termijn.
De FWD P/E ratio van Apple:
Bron: finbox
Dit nieuws komt op een moment dat lokale Chinese fabrikanten, zoals Huawei, steeds meer high-end smartphones produceren die direct concurreren met Apple’s iPhones. Daarnaast moedigt de Chinese overheid haar werknemers aan om Apple-producten te vermijden, wat extra druk legt op de verkopen.
In het tweede kwartaal van 2024 zag Apple een netto-omzetdaling van 4% op jaarbasis, wat een significante breuk betekent met haar historische groeiverhaal. De winst per aandeel bleef steken op $1,53, hetzelfde als in april 2023. Een lichte stijging van 7,12% in de vrije kasstroom per aandeel is nauwelijks voldoende om de inflatie bij te houden.
De omzet(groei) van Apple 2010-2024:
Bron: Macrotrends
Ondanks de algehele terugval zijn er enkele lichtpuntjes. De netto-omzet in Europa steeg met 6% op jaarbasis en de verkoop van Macs nam toe. De omzet uit diensten, een segment met een hoge winstmarge, groeide met 14%. Deze stijgingen zijn bemoedigend, maar wegen niet op tegen de bredere uitdagingen waarmee Apple wordt geconfronteerd.
De P/S ratio van Apple 2010-2024:
Bron: Macrotrends
Apple’s enorme cashreserves van $67,13 miljard bieden een aanzienlijke financiële flexibiliteit. Dit stelt het bedrijf in staat strategische overnames te doen, te investeren in nieuwe technologieën of kapitaal terug te geven aan aandeelhouders via dividenden en aandeleninkoop. Echter, met een current ratio van slechts 1,04 blijft Apple kwetsbaar voor financiële schokken, vooral als de voorspelde mogelijkheid van een recessie werkelijkheid wordt.
De kaspositie van Apple 2010-2024:
Bron: Macrotrends
De Current ratio van Apple 2010-2024:
Bron: Macrotrends
Apple investeerde in het laatste kwartaal $7,903 miljard in onderzoek en ontwikkeling (R&D), een duidelijk teken van het aanhoudende streven naar innovatie. Het bedrijf opent nieuwe R&D-centra in onder andere Shenzhen en Shanghai om haar capaciteiten verder uit te breiden.
Enkele belangrijke metrics van Apple, waaronder R&D uitgaven:
China versterkt zijn inspanningen om top wetenschappers uit het buitenland aan te trekken, wat risico's met zich meebrengt voor de overdracht van technologie en intellectueel eigendom. Het nieuwe Qiming-initiatief biedt aanzienlijke financiële prikkels aan Chinese experts in gevoelige technologieën zoals halfgeleiders, wat de concurrentiepositie van Chinese bedrijven kan versterken.
Apple moet dus niet alleen concurreren op productniveau, maar ook zijn talent en technologie beschermen tegen overloop naar concurrenten. Dit fenomeen van "Connected Knowledge Spillover" kan ertoe leiden dat cruciale kennis eenvoudigweg de deur uitloopt naar concurrenten.
Apple heeft zijn plannen voor kunstmatige intelligentie (AI) onthuld tijdens de Worldwide Developers Conference op 10 juni, wat leidde tot een opleving van de aandelenkoers. Deze strategie, bekend als Apple Intelligence, combineert zowel on-device als datacenterverwerking met een sterke nadruk op privacy en beveiliging. Door eigen AI-modellen en externe modellen, zoals OpenAI's ChatGPT, te gebruiken, wil Apple zich positioneren als een leider in AI-technologie.
Vanaf dit najaar zullen de AI-diensten beschikbaar zijn, maar alleen voor de huidige iPhone 15 Pro-modellen en Macs en iPads met de M1-processor of nieuwere chips. Bovendien zal AI worden geïntegreerd in de aankomende iPhone 16 en andere nieuwe hardware.
De kern van Apple’s AI-strategie is een vernieuwde Siri, die dankzij AI slimmer reageert op spraak- en tekstopdrachten. Siri kan werken binnen verschillende apps en informatie ophalen uit berichten, e-mails, agenda's, foto's en andere applicaties. Daarnaast kan Siri e-mails en webpagina’s samenvatten en oproepen transcriberen. Ook zal het mogelijk zijn om gepersonaliseerde emoji’s en andere afbeeldingen te genereren.
Analisten van Wall Street, zoals Amit Daryanani van Evercore ISI, zijn optimistisch over de verwachte upgradecyclus voor AI-ondersteunde iPhones, vooral vanwege de gefaseerde uitrol van AI-functies. Hij verwacht dat deze cyclus "sterker en langer" zal zijn dan eerdere cycli.
Echter, sommige analisten en ook ikzelf op dit moment, blijven sceptisch. Ik geloof dat consumenten eerst overtuigende AI-toepassingen moeten zien voordat ze bereid zijn nieuwe smartphones te kopen.
Naast zwakke iPhone-verkopen in China en de VS, worstelt Apple met juridische problemen omtrent zijn App Store-beleid in Europa. Op 24 juni beschuldigden EU-regelgevers Apple van schending van de Digital Markets Act met hun App Store-beleid. In de VS klaagt het ministerie van Justitie Apple aan wegens vermeende antitrustschendingen, wat volgens analisten een langdurige kopzorgen kan zijn voor de aandelenkoers van Apple.
Met een volwassen iPhone-business zoeken investeerders naar de volgende grote groeimotor voor Apple. De afgelopen kwartalen hebben diensten en wearables een positieve bijdrage geleverd. In het kwartaal eindigend in maart 2024 steeg de omzet uit diensten met 14% jaar-op-jaar tot een recordhoogte van $23,9 miljard, terwijl de hardware-omzet met 10% daalde tot $66,9 miljard.
Op 2 februari lanceerde Apple de Apple Vision Pro, een ruimtelijk computeren headset die begint bij $3.499 en voorlopig alleen in de VS beschikbaar is. Deze nieuwe technologie, die zowel virtual reality als augmented reality combineert, richt zich op entertainment, communicatie en productiviteit. Ondanks de indrukwekkende technologie hebben analisten gemengde verwachtingen over de verkoop vanwege de hoge prijs.
Het is opmerkelijk dat Warren Buffett’s Berkshire Hathaway zijn belang in Apple de afgelopen kwartalen met 14% heeft verminderd, wat neerkomt op 126,2 miljoen aandelen. Dit geeft aan dat zelfs ervaren beleggers voorzichtig zijn met de huidige waarderingen van Apple. Met een forward PE-ratio van bijna 32 en een gematigde groei in EPS, wordt het steeds moeilijker om de huidige waardering te rechtvaardigen op dit moment.
De EPS van Apple 2010-2024:
Bron: Macrotrends
Ondanks de positieve marktreactie op Apple Intelligence, blijft het bedrijf te kampen hebben met omzetdalingen in belangrijke segmenten. In het tweede kwartaal van 2024 rapporteerde Apple een omzetdaling van 4,3% op jaarbasis, waarbij de totale omzet uitkwam op $90,75 miljard. De winst per aandeel groeide slechts met 0,65% op jaarbasis, grotendeels door aandeleninkopen.
Apple's groei is sterk afhankelijk van hardwareverkopen, en met een vertragende consumentenvraag in een onzekere macro-economische omgeving, blijft dit een uitdaging. Het Vision Pro-segment, dat aanvankelijk gehypet werd als een belangrijke groeimotor, heeft een aanzienlijke vertraging in de verkoop laten zien, en de ontwikkeling van Vision Pro 2 is opgeschort vanwege tegenvallende verkopen.
Apple’s AI-inspanningen stuiten op regelgevende obstakels, vooral in de EU, waar nieuwe regelgeving de uitrol van AI-technologieën belemmert. De Europese markt draagt voor ongeveer 25% bij aan de totale omzet van Apple, en het terugtrekken van AI-technologieën uit deze regio vormt een aanzienlijke belemmering voor de verwachte groei. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat Apple zijn AI-aanbiedingen volledig beschikbaar zal maken in China, wat ongeveer 18% van de totale omzet vertegenwoordigt.
De markt kijkt nu naar hoe Apple deze obstakels zal navigeren en of het bedrijf zijn groeitraject kan hervatten. In de tussentijd blijft Apple een aantrekkelijke maar complexe investering, waarbij beleggers zorgvuldig moeten letten op de ontwikkelingen in de Chinese markt en de wereldwijde technologie-industrie.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl
コメント