top of page

Is PayPal overgewaardeerd of goedkoop?

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023PayPal doet het de afgelopen jaren enorm goed op de beurs. Het rendement in 2020 kwam uit op ruim 120% (!). En nee, dit is geen eenmalige uitschieter. De afgelopen vijf jaar was PayPal goed voor een cumulatief rendement van ruim 500%. Daarom word er zo nu en dan beweert dat PayPal overgewaardeerd zou moeten zijn. In dit artikel ga ik, om te bekijken hoe sterk dit bedrijf nu is, in op de kwaliteit en marktpositie van PayPal, en schat ik daarna aan de hand van een discounted cash flow model een intrinsieke waarde. Door middel van deze gegevens kan er daarna enigszins een conclusie worden getrokken over de mogelijkheden van een belegging in PayPal.


Netwerk effecten, terugkerende omzet & enorme TAM


Network Effects:

PayPal profiteert sterk van netwerkeffecten: wanneer meer instanties PayPal accepteren als betaalmiddel, zal de waarde voor gebruikers toenemen. Andersom geld dit ook: wanneer PayPal meer gebruikers kent, zal het voor instanties rendabeler zijn om PayPal als betaalmiddel te accepteren. Het is bijzonder duur om deze voordelen te evenaren en het vormt een hoge toetredingsdrempel die de marktpositie van PayPal beschermt. Een ander voordeel is het feit dat groei uit netwerkeffecten organisch is en zichzelf aandrijft. Hoe meer gebruikers zich aanmelden voor het platform, hoe belangrijker het voor retailers wordt om het te adopteren en hoe meer plaatsen het accepteren, hoe aantrekkelijker het weer wordt voor nieuwe gebruikers.

Our Payments Platform connecting merchants and consumers enables PayPal to offer unique end-to-end product experiences while gaining valuable insights into customer behavior. Our Payments Platform provides for digital, mobile, and in-store (at the point of sale) transactions while being both technology and platform agnostic.

Met 377 miljoen consumenten en 29 miljoen verkopers die het platform aanvaarden, is PayPal een netwerk aan het uitbouwen dat maar moeilijk te verslaan zal zijn door concurrenten.


Recurring Revenue:

PayPal haalt haar inkomsten voornamelijk uit het verwerken van transacties, de zogenoemde transactiekosten. Interessant om hierbij te weten is dat een PayPal gebruiker gemiddeld 40 transacties per jaar doet. Dit aantal groeit gestaag over de jaren. Het aantal PayPal gebruikers loopt ook aardig op:

Aantal actieve accounts – Bron: Statista


In 2020 werden er ruim 15.4 miljard transacties via PayPal gedaan. Dit was een stijging van 25% ten opzichte van 2019. De totale waarde van al die transacties (TPV) waren goed voor ruim $936 miljard, een stijging van maar liefst 31% ten opzichte van een jaar eerder. Deze hoge cijfers, gecombineerd met de hoge groei, benadrukken het wederkerende karakter van PayPal.


Significant TAM:

Dankzij de opkomst van E-commerce en M-commerce (mobile commerce) is de total addressable market (TAM) van PayPal enorm groot. Marktonderzoekers hebben geschat dat de wereldwijde markt voor betalingsverwerking alleen al zou kunnen groeien tot 120,7 miljard dollar in 2026. Momenteel is deze markt goed voor 74 miljard dollar. Credit Suisse schat de TAM voor PayPal momenteel op ongeveer 5 biljoen. Dit gecombineerd met het gegeven dat PayPal gemiddeld jaarlijks 0.3% marktaandeel veroverd en de vooruitzichten worden ineens heel gunstig. Dan Schulman, CEO van PayPal, zei het volgende over de markt waarin PayPal actief is:

It could be a $100 trillion market. That’s sort of the market, the total addressable market, we’re playing into. We may have 1-2 percent share of that market today.

Waardering:


Nu we weten dat PayPal een hoogwaardig bedrijf is met gunstige vooruitzichten, is het verstandig om te kijken hoeveel hiervan al is in geprijsd. Zoals gewoonlijk heb ik hierbij gebruik gemaakt van een discounted cash flow model. Je kunt de Excel sheet ook zelf downloaden en je eigen assumpties gebruiken.


Om tot de informatie te komen die nodig is om unlevered free cash flow te berekenen, is er eerst een forecast van het income & cash flow statement gemaakt. De assumpties zijn vrij conservatief en gebaseerd op verwachtingen van analisten, de guidance van PayPal zelf en historische gemiddeldes. In het blauw is aangegeven wat essentieel is voor het dcf-model.

Forecast Income & Cashflow Statement – Bron: Auteur


Download het Excel bestand:

PayPal Statements
.xlsx
Download XLSX • 13KB

Nu de benodigde informatie beschikbaar is, word het mogelijk een schatting van de intrinsieke waarde te maken. Ben je nou niet bekend met dit model, dan verwijs ik je graag terug naar mijn artikel over Blackrock waar ik meer gedetailleerd uitleg hoe het model werkt.

Discounted Cash Flow Model PayPal – Bron: Auteur


Download het Excel bestand:

Discounted Cash Flow PYPL
.xlsx
Download XLSX • 13KB

Aan de hand van een discount rate (die ongeveer overeen komt met de WACC) van 8% komt de intrinsieke waarde van PayPal op ongeveer $235,50 – iets onder de huidige koers. Hiermee valt te zeggen dat PayPal niet overgewaardeerd, maar ook zeker niet goedkoop is. De sterke competitieve voordelen maken van PayPal een aantrekkelijk bedrijf. Voor de conservatieve belegger kan dit, met een rate of return van 8%, een interessante belegging zijn. Voor de wat agressievere beleggers is het wellicht raadzaam te wachten op een betere prijs.


Disclaimer: Ik ben géén financieel adviseur. De content gedeeld op deze blog is puur en alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De auteur van dit artikel bezit aandelen PayPal Holdings.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..