top of page

Is het slim om nu te beleggen in IPO's?

In het kort:

  • In de afgelopen twee weken hebben drie IPO’s de weg op de beurs gevonden, waarbij vooral het gebrek aan enthousiasme in de markt opviel.

  • Experts zoals Matt Kennedy van Renaissance Capital en Lise Buyer van Class V Group verwachten geen snelle stroom van nieuwe beursgangen.

  • Ondanks de huidige volatiliteit in de markt, is er speculatie over mogelijke toekomstige IPO's van bekende namen zoals Databricks en SpaceX.


IPO's worden weer steeds populairder en steeds meer bedrijven vinden hun weg naar de beurs. IPO's waren vooral in 2020 en 2021 enorm populair onder beleggers, maar zijn toen diep weggezakt. Nu lijkt deze markt van IPO's weer op te krabbelen en hebben drie recente IPO's - van Instacart, Klaviyo, en Arm Holdings - hun resultaten laten zien. Deze waren echter niet zo goed als verwacht.


Dit zorgt voor vraagtekens bij beleggers en experts over wat de toekomst brengt. Deze beursintroducties hebben niet het enthousiasme opgeleverd waarop investeerders en banken hadden gehoopt. “We zagen deze momenten als sleutelmomenten voor de geleidelijke heropening van de markt voor IPO's,” vertelt Matt Kennedy, expert op het gebied van beursintroducties bij Renaissance Capital."

Gemengde resultaten bij de eerste IPO's

Instacart begon sterk en opende op $42 per aandeel, maar al snel daalde de waarde tot slechts 65 cent boven de oorspronkelijke beursintroductieprijs. Klaviyo, gespecialiseerd in marketingsoftware, maakte een soortgelijke start door boven de introductieprijs te openen maar sloot uiteindelijk ook fors lager. Arm Holdings houdt vast aan zijn introductieprijs, maar staat momenteel wel 20% onder de waarde die het de eerste handelsdag bereikte.Kennedy van Renaissance Capital, een expert op het gebied van beursintroducties, geeft aan dat ondanks dat deze bedrijven hun introductie aan de hoge kant van de verwachte waardering plaatsten, de eerste beleggers nu toch geld verliezen. Lise Buyer, oprichter en partner van Class V Group, die bedrijven adviseert tijdens hun beursgang, ziet hetzelfde. Ze zegt: “Deze drie succesvolle introducties zullen zeker gespreksonderwerp zijn in directiekamers, maar het is niet zo dat ze de deur wagenwijd openzetten voor anderen.”


Ze lijkt te suggereren dat, hoewel er enige interesse en beweging is in de markt voor beursintroducties, bedrijven nog steeds erg voorzichtig blijven. Ze zijn niet overtuigd dat de markt volledig is hersteld en aarzelen om volledig te investeren in een beursgang. Dus terwijl deze introducties speculaties stimuleren, blijft de algemene sfeer bij beleggers voorzichtig.


Beleggers, opgelet!

Er is onder beleggers steeds meer onzekerheid over de rendementen van IPO's. Goldman Sachs merkt op dat recente IPO's het bijzonder slecht hebben gedaan, en 48 procentpunten achterlopen bij de Russell 3000 in het eerste jaar na hun beursgang.


Maar ondanks deze sombere resultaten, is er nog steeds gespeculeer over potentiële nieuwe beursgangen. Een voorbeeld hiervan is het technologiebedrijf Databricks. Dit bedrijf, gespecialiseerd in cloudgebaseerde data-analyse en AI-software, heeft recentelijk $500 miljoen aan financiering opgehaald en wordt nu gewaardeerd op een indrukwekkende $43 miljard. Andere bedrijven zoals SeatGeek en Reddit zijn ook in het nieuws gekomen, met geruchten dat ze aanvragen hebben ingediend om naar de beurs te gaan.


Maar geruchten zijn één ding; de daadwerkelijke situatie kan heel anders zijn. Veel Fintech-bedrijven met zeer hoge waarderingen, zoals Chime, Plaid, en Stripe, hebben dit jaar een flinke daling in waardering ervaren. Kennedy, een expert op het gebied van IPO’s, noemt ook enkele andere potentiële kandidaten voor een beursgang, zoals Service Titan, Rubrik en Cohesity.


Nieuwe IPO's verwacht

Een van de meest interessante toekomstige IPO's is misschien wel die van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, momenteel gewaardeerd op $137 miljard. Mocht een deel van SpaceX besluiten om de beurs op te gaan, dan kunnen we spectaculaire successen verwachten, maar het risico op mislukkingen – zowel letterlijk als figuurlijk – blijft aanzienlijk.Ondanks de aandacht voor techbedrijven, zal de volgende grote IPO verrassend genoeg van een ander soort bedrijf zijn, namelijk de bijna 250 jaar oude schoenmaker Birkenstock. Wellicht kan dit wel voor de veranderen wel een groot succes worden.


Tot slot: Beleggen in IPO's

De IPO-markt bevindt zich op een kruispunt, waar recente beursintroducties wisselend succes hebben gekend en zowel ondernemingen als beleggers zich behoedzaam opstellen. Er zijn veel geruchten en verwachtingen rond toekomstige beursgangen van zowel technologische als niet-technologische bedrijven, maar de werkelijkheid blijft vol vraagtekens. Zoals Lise Buyer al zei: “We zitten niet meer in 1999 of 2021.” Wij laten de meeste IPO's voor nu in ieder geval links liggen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..