top of page

Is dit aandeel een koopje?

In het kort:

  • Terwijl veel bedrijven het dit jaar heel goed doen op de beurs, heeft dit bedrijf een koersdaling van maar liefst 50% achter de rug.

  • De geschiedenis van dit bedrijf toont indrukwekkende groeicijfers, met jaarlijkse stijgingen van de omzet en winst per aandeel van 10% en 13,7% tussen 2016 en 2021.

  • Analisten zien nog veel potentieel in het bedrijf, met een gemiddeld price target van $147, terwijl het huidige aandeel $114 waard is.


Tot nu toe is 2023 een geweldig jaar voor veel bedrijven. Kijk maar naar de S&P 500-index die dit jaar met 16% is gestegen. Het lijkt wel of iedereen meeprofiteert, zoals het spreekwoord zegt: "als het water stijgt, gaan alle boten omhoog". Maar niet voor Dollar General, een bekende discountwinkel. Waar veel aandelen in de lift zitten, zakt dat van Dollar General juist. Ze hebben een daling van 50% meegemaakt.


Bovendien verhandelen de aandelen van dit bedrijf nu voor een prijs-winstverhouding (PE-ratio) van 12,7 - dat is het laagste punt ooit in de afgelopen tien jaar. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien niet zo aantrekkelijk, maar er zit meer achter deze cijfers dan je zou denken. Laten we daar eens wat dieper op ingaan.


De tegenwind is voelbaar

De recente omzetcijfers voor het tweede kwartaal van 2023, heeft duidelijk de uitdagingen voor Dollar General blootgelegd. Ze boekten een omzet van $9,8 miljard, wat weliswaar een stijging van 3,9% is ten opzichte van vorig jaar, maar hun winst per aandeel (EPS) vertelde helaas een ander verhaal. Met een daling van maar liefst 28,5% tot $2,13, bleven deze cijfers achter bij wat veel beleggers hadden gehoopt. Dit leidde vrij vanzelfsprekend tot een daling van de koers van maar liefst 25%. En in 2023 heeft Dollar General al meer dan 50% van haar waarde op de beurs verloren.


En er kwam nog meer nieuws dat beleggers aan het denken zette. Het management van Dollar General besloot de jaarlijkse financiële vooruitzichten (de guidance) naar onder bij te stellen. Dit is altijd een signaal dat beleggers extra alert maakt.


Een analist gaf hier commentaar op: “Het is vreemd en zelfs een beetje teleurstellend om Dollar General te zien worstelen, vooral nu. In een klimaat van inflatie, wanneer consumenten hun centen twee keer omdraaien, zou je verwachten dat ze massaal naar winkels als Dollar General zouden stromen, op zoek naar koopjes." Het was dan ook verrassend om te zien dat ondanks de economische druk, het gemiddelde winkelbezoek aan Dollar General afnam. Een teken dat het bedrijf wellicht zijn strategie moet heroverwegen.


De sterke geschiedenis van Dollar General

Hoewel de huidige situatie van Dollar General toch wel zorgwekkend is, kunnen we niet voorbijgaan aan hun indrukwekkende verleden. Terugkijkend naar de periode tussen 2016 en 2021, heeft het bedrijf een bijzondere groei laten zien. Hun omzet en winst per aandeel zijn jaarlijks gestegen met respectievelijk 10% en 13,7%. Dit zijn cijfers die bijna elk bedrijf wel trots zouden maken.


Wat deze cijfers nog indrukwekkender maakt, is hoe Dollar General zijn winst heeft gebruikt. Sinds 2015 kiezen ze ervoor om hun aandeelhouders te belonen door dividenden uit te keren. Voor degenen die een voorliefde hebben voor bedrijven met een betrouwbaar dividend, is dit nog interessanter. Met een huidig dividend van 2,15% vormt Dollar General misschien wel een aantrekkelijke keuze.Bovendien, en dit is waar het echt interessant wordt voor lange termijn beleggers, is het feit dat Dollar General niet alleen consequent is geweest in het uitkeren van dividenden, maar dat ze ook elk jaar hun dividend hebben verhoogd. En met een payout-ratio van slechts 28% geeft het bedrijf duidelijk aan dat het, ondanks de uitdagingen van het moment, nog voldoende financiële ademruimte heeft om haar beleggers te blijven belonen.


De plannen voor de toekomst

Zelfs in het gezicht van hedendaagse uitdagingen blijft de blik van Dollar General gericht op expansie. Hun ambitie is duidelijk: het winkelnetwerk uitbreiden. Ondanks dat de uitbreidingsplannen licht zijn getemperd, is het bedrijf vastbesloten om dit jaar nog 990 nieuwe winkels te openen. Als we kijken naar het indrukwekkende aantal van meer dan 19.000 bestaande winkels, wordt het al snel helder dat Dollar General niet alleen aan het heden denkt, maar ook aan een grootschalige toekomst. Dit is al een kleine pleister op de zere wonden van de recente kwartaalcijfers.

Bron: Statista

Heeft Dollar General een competitief voordeel?

In een wereld waar online winkelen steeds gewoner wordt, is het logisch dat beleggers zich afvragen hoe een traditionele winkelketen als Dollar General blijft opvallen. Het geheim zit hem in hun onderscheidende economische kracht: een formidabel kostenvoordeel.


Door hun gigantische omvang, met een indrukwekkende omzet die de $40 miljard benadert, is Dollar General in staat om uiterst gunstige inkoopafspraken te maken. Dit stelt het bedrijf in staat om hun klanten producten tegen scherpere prijzen aan te bieden - een competitief voordeel dat veel van hun kleinere concurrenten simpelweg niet kunnen evenaren. Daarnaast versterkt de strategische keuze om veel winkels in voordeligere gebieden te vestigen hun vermogen om de kosten laag te houden.


Warren Buffet, de legendarische belegger, staat bekend om zijn uitspraak: “De prijs is wat je betaalt, de waarde is wat je krijgt.” En hoewel Dollar General momenteel zonder twijfel enkele uitdagingen ondervindt, mogen beleggers de blijvende waarde die dit bedrijf kan bieden niet over het hoofd zien. Voor degene die vertrouwen hebben in de veerkracht van Dollar General, lijkt deze koersdaling een uitgelezen kans om te overwegen te investeren in een aandeel dat, volgens veel analisten, momenteel ondergewaardeerd is. Het gemiddelde price target van analisten is $147, terwijl de koers op het moment van schrijven $114 bedraagt.Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..