top of page

2 betrouwbare dividend aandelen

In het kort:

  • In dit artikel bespreken we twee aandelen met een betrouwbaar dividend en solide vooruitzichten voor de lange termijn.

  • Het eerste bedrijf focust zich op innovatieve medicijnen en splitst zich af van de generieke geneesmiddelenmarkt.

  • Het tweede bedrijf is een marktleider in de cloud en AI-markten en biedt een stabiel en snelgroeiend dividend.


Op zoek gaan naar aandelen die een betrouwbaar dividend uitkeren en ook nog eens zo goed zijn om voor altijd in je portfolio te blijven, voelt soms aan alsof je een speld in een hooiberg moet vinden. Enkel een hoog dividend zegt helaas niets over de zekerheid. Sterker nog, een hoog dividendpercentage is juist vaak een red flag voor beleggers. Een goed voorbeeld hiervan is het bedrijf Medical Properties. Veel beleggers werden gelokt door hun hoge dividend, maar werden recent verrast toen het bedrijf besloot dit dividend flink te verlagen.


Maar er zijn gelukkig nog steeds bedrijven die zich onderscheiden door zowel hun betrouwbaarheid als hun positieve vooruitzichten voor de toekomst. Twee van zulke bedrijven die de moeite waard zijn om beter te bekijken zijn Novartis en Microsoft. Wat maakt deze bedrijven zo betrouwbaar? In dit artikel duiken we in deze twee dividend toppers.


Aandeel 1: Novartis

Novartis is een van de koplopers als het gaat om gezondheidszorg, en beschikt over een portfolio van medicijnen die cruciaal zijn voor vele patiënten wereldwijd. Ze bieden dus écht producten aan die levens veranderen. Denk bijvoorbeeld aan hun medicijn Entresto voor hartfalen of Kisqali, dat gebruikt wordt tegen kanker. Wat de economie ook doet, deze medicijnen zijn altijd nodig. Ze helpen patiënten niet alleen om zich beter te voelen, maar geven velen ook een betere levenskwaliteit. Daarom blijven dokters ze gewoon voorschrijven, zelfs als het financieel even minder gaat. Dit zorgt ervoor dat Novartis altijd een stabiele stroom van inkomsten heeft.


Een interessante stap van Novartis is de beslissing om hun divisie voor generieke geneesmiddelen, Sandoz, af te stoten. Hoewel generieke medicijnen een stuk goedkoper zijn, brengen ze niet zoveel op omdat er veel concurrentie is. Door deze stap kan Novartis zich meer focussen op het maken van nieuwe en unieke medicijnen, wat waarschijnlijk meer winst oplevert. Dit draagt bij aan het stukje zekerheid wat betreft het toekomstige dividend.


Novartis staat sowieso al bekend om het sterke dividendbeleid. Al 26 jaar op rij hebben ze hun dividend verhoogd. Op dit moment heeft het aandeel een relatief hoog dividendrendement van 3,48% en een payout-ratio van ongeveer 57%. Dit betekent dat het bedrijf nog genoeg ruimte heeft om in de toekomst het dividend te blijven verhogen. Dankzij de goede bedrijfsvoering lijkt Novartis dit ook te gaan doen. Voor beleggers die op zoek zijn naar een stabiel dividend kan Novartis daarom zeker interessant zijn om eens verder te onderzoeken.

Bron: Trivano

Aandeel 2: Microsoft

Microsoft is een naam die bijna iedereen wel kent. Of je nu een document typt in Word, een spreadsheet maakt in Excel of digitaal vergadert via Teams; de kans is groot dat je hun producten dagelijks gebruikt. Maar in de snel veranderende wereld van technologie kun je niet enkel op vroegere successen afhankelijk blijven.Maar wat maakt Microsoft vandaag de dag dan zo uniek? De drang naar vernieuwing, vooruitgang en klantervaring staan echt centraal bij Microsoft. Neem bijvoorbeeld Azure, Microsoft's cloudoplossing. Het is niet zomaar gewoon een product; het toont aan hoe het bedrijf zich heeft aangepast aan de groeiende vraag naar cloudservices. Smith, een ervaren tech-analist, beaamt dit: "Microsoft toont keer op keer weer het vermogen om te blijven innoveren. Van hun oorspronkelijke positie als marktleider in besturingssystemen tot hun strategische investeringen in de wereld van artificial intelligence, zoals hun samenwerking met OpenAI."


Het is ook het vermelden waard dat Microsoft een zeldzame AAA-beoordeling heeft van Standard & Poor (S&P), een bewijs van hun betrouwbaarheid en kwaliteit. Hoewel het dividendrendement van 0,82% misschien wat laag klinkt, mag je niet vergeten dat het bedrijf nog steeds hard groeit. Dit maakt Microsoft tot een interessante optie voor beleggers die zowel op zoek naar een betrouwbaar inkomen als naar toekomstige groei.

Bron: Seeking Alpha

Conclusie:

In een onzekere economie springen Novartis en Microsoft eruit als bedrijven met een betrouwbaar dividend. Dankzij hun sterke bedrijfsstrategieën en toekomstgerichte visie kunnen ze interessant zijn voor wie op zoek is naar een stabiel dividend. Het is echter wel belangrijk om altijd zelf goed je huiswerk te doen. Dit artikel is bedoeld als een eerste aanzet tot verder onderzoek.Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..