top of page
Rabi Safi

Het schandaal van broker BUX dat beleggers naar de rechtbank dreef

Steven Deurloo, een prominente figuur onder de gedupeerden van de BUX Token, heeft op 3 oktober 2024 via Twitter zijn frustraties uitgesproken over de manier waarop BUX omging met de beloftes rondom de BUX Token. Wat ooit werd gepresenteerd als een veelbelovende investering, is voor velen uitgegroeid tot een financiële ramp. In een uitgebreide thread op Twitter, bestaande uit 13 berichten, legt Deurloo gedetailleerd uit hoe hij, samen met honderden andere beleggers, zich misleid voelt door BUX. De situatie rondom de BUX Token, die in 2020 ontstond na de overname van het platform Blockport, heeft geleid tot juridische stappen tegen het bedrijf.



De overname van Blockport en de opkomst van de BUX Token

In januari 2020 kondigde BUX, een Nederlands fintechbedrijf, de overname aan van Blockport, een crypto-investeringsplatform dat in 2018 met succes 15 miljoen dollar ophaalde. Blockport had in korte tijd een solide basis opgebouwd met meer dan 20.000 gebruikers wereldwijd, en haar native token, BPT (Blockport Token), was een integraal onderdeel van het platform. Beleggers hadden hoge verwachtingen van deze token, mede door het optimisme rondom de verdere ontwikkeling van crypto-investeringen en de sterke community die Blockport had opgebouwd.



Als onderdeel van de overname werd de Blockport Token hernoemd naar de BUX Token, waarbij BUX haar intentie uitsprak om de token verder te ontwikkelen en extra functies te introduceren. Volgens Deurloo werden bestaande tokenhouders beloofd dat de BUX Token niet alleen dezelfde functionaliteit zou behouden, maar dat er ook nieuwe, opwindende mogelijkheden in het verschiet lagen.


Ambitieuze plannen en beloften van BUX

Vanaf 2020 begon BUX haar token te promoten als een aantrekkelijke langetermijninvestering. Het bedrijf introduceerde verschillende voordelen die de BUX Token zou bieden, zowel binnen als buiten de app. Zo zou de token een belangrijke rol spelen in een toekomstig loyaliteitsprogramma, en werden er andere functionaliteiten aangekondigd die beleggers vertrouwen gaven in de groei en waarde van de token. De ambitieuze groeibelofte van BUX trok duizenden beleggers aan, die overtuigd waren dat de token op termijn substantieel in waarde zou toenemen.


In 2022 werd de token geïntegreerd in de BUX App, waarbij het bedrijf crypto-handel als speerpunt van zijn strategie naar voren schoof. De BUX Token werd daarbij gepositioneerd als een essentieel onderdeel van hun aanbod. BUX zag zichzelf als een neobroker die zowel aandelen als crypto aanbood, en de toekomst van de BUX Token leek rooskleurig.


De dramatische wending in 2023

In juni 2023 nam de situatie echter een drastische wending. Tot grote verrassing van beleggers wijzigde BUX plotseling de beschrijving van de token in hun app. Wat voorheen werd gepromoot als een waardevolle langetermijninvestering, werd nu aangeduid als een niet-investeringsproduct. Deze wijziging kwam zonder waarschuwing, en het vertrouwen van beleggers werd onmiddellijk aangetast. Deurloo beschrijft deze wending als het begin van de vrije val van de tokenwaarde, waarbij beleggers volledig in het duister tastten over de beweegredenen achter deze abrupte verandering.



Het dieptepunt kwam in september 2023, toen de populaire cryptobeurs KuCoin aankondigde dat het de BUX Token zou delisten. Deze aankondiging bracht nog meer onzekerheid met zich mee en veroorzaakte een massale uitverkoop van de token, waarbij BUX zelf enkel nog verkooporders accepteerde. De waarde van de token daalde pijlsnel, en veel beleggers zagen hun investering in rook opgaan.


Reageren op kritiek met stilte en tegenstrijdige verklaringen

In plaats van het probleem aan te pakken, koos BUX ervoor om beleggers die vragen stelden te beschuldigen van handelen te kwader trouw. Volgens Deurloo werd kritiek snel afgedaan, en werden beleggers die hun abonnement wilden opzeggen gevraagd om een verklaring te ondertekenen waarin stond dat hun BUX Tokens waardeloos waren. Dit maakte de verwarring alleen maar groter.


Naarmate de situatie verergerde, bleef een officiële reactie van BUX uit. Beleggers kregen geen antwoorden, en het vertrouwen in het bedrijf brokkelde verder af. Pas toen investeerders juridische stappen begonnen te overwegen, begon BUX mondjesmaat informatie te verschaffen over wat er precies was misgegaan. Dit zette kwaad bloed bij beleggers, die zich in toenemende mate misleid voelden.


De overname door ABN Amro en de definitieve klap

In december 2023 kondigde BUX aan dat het werd overgenomen door ABN Amro, een ontwikkeling die opnieuw tot grote verontwaardiging leidde onder beleggers. Met de overname bevestigde BUX dat de BUX Token simpelweg zou worden beëindigd, zonder enige vorm van compensatie voor de houders van de token. Voor velen betekende dit het definitieve einde van hun hoop op herstel van hun verloren investering.


Volgens Deurloo werd er in deze periode vergaderd met advocaten van BUX, maar de reacties van het bedrijf waren op zijn zachtst gezegd teleurstellend. BUX weigerde verantwoordelijkheid te nemen voor de verstrekte verkeerde informatie over de token. Het bedrijf beriep zich op het feit dat de cryptohandel werd aangeboden via een afzonderlijke juridische entiteit, en beweerde daarom niet aansprakelijk te zijn voor de verliezen die beleggers hadden geleden.


Juridische stappen en een strijd om gerechtigheid

Na maanden van teleurstelling en frustratie, besloten Deurloo en een groep mede-beleggers dat de enige overgebleven optie was om juridische stappen te ondernemen. Een formele klacht werd ingediend bij BUX, maar deze werd zonder omhaal verworpen. Het bedrijf liet weten dat het niet bereid was om verdere gesprekken te voeren, wat de deur opende voor een juridische strijd.


Op dit moment bereiden Deurloo en zijn medebeleggers een rechtszaak voor tegen BUX. Zij eisen compensatie voor de verliezen die zij hebben geleden door de plotselinge koerswijziging van het bedrijf, en pleiten voor meer transparantie en verantwoordelijkheid vanuit het bedrijf. Deurloo roept in zijn Twitter-thread andere beleggers op om zich aan te sluiten bij de rechtszaak via de website joinbuxtogether.com. Hier kunnen investeerders die na 1 juli 2023 nog BUX Tokens bezaten, zich aansluiten bij de juridische actie.


Een strijd voor compensatie en verantwoording

Het verhaal van de BUX Token is een klassiek voorbeeld van hoe ambitieuze beloften in de wereld van cryptomunten kunnen leiden tot desillusie en financiële verliezen voor beleggers. Wat begon als een veelbelovende investering, heeft zich ontpopt tot een nachtmerrie voor degenen die hun vertrouwen en geld in de BUX Token hebben gestoken. De juridische strijd die nu gaande is, heeft niet alleen betrekking op de financiële verliezen, maar ook op de vraag wie verantwoordelijk is voor de misleiding en het gebrek aan transparantie die beleggers hebben ervaren.


De komende maanden zullen cruciaal zijn voor Deurloo en zijn medebeleggers. Terwijl zij vechten voor compensatie, blijft de vraag open wat de bredere implicaties van deze zaak zullen zijn voor andere fintech-bedrijven die crypto en traditionele financiële producten aanbieden. Voor nu blijft het duidelijk: de strijd om gerechtigheid voor de BUX-beleggers is nog maar net begonnen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!