top of page

Dit zeggen de analisten over Adyen (na de daling van 40%)

In het kort:

  • Adyen ziet een onverwachte daling van de aandelen met maar liefst €18 miljard verdampte beurswaarde.

  • De recente resultaten van het eerste halfjaar misten bijna alle verwachtingen van analisten.

  • De verminderde groei wordt deels toegeschreven aan verhoogde concurrentie, vooral in Noord-Amerika.

De financiële wereld werd even opgeschud door de harde daling van Adyen aandelen. Een verlies van maar liefst €18 miljard in marktwaarde had vrijwel niemand zien aankomen, zelfs niet de meest doorgewinterde analisten. De Nederlandse betalingsverwerker, tot voor kort het lievelingetje op de beurs, zag haar aandelen kelderen naar €870, een daling van bijna 50% in twee dagen.


Door deze forse daling staat Adyen nog meer in de schijnwerpers van alle banken en analisten. De afgelopen dagen zijn er veel nieuwe rapporten, koersdoelen en memo's geschreven over wat beleggers volgens analisten het beste kunnen doen. Hieronder bespreken we enkele opvatting van analisten van de grootste banken ter wereld.


Pavan Daswani (Citi): Pavan Daswani behoorde tot de slechts vier van de 35 analisten die een 'verkoop'-rating hadden gegeven aan Adyen voorafgaand aan de resultaten. Na de daling gaf hij, enigszins trots, aan: "De gepubliceerde cijfers waren zelfs slechter dan we hadden verwacht". Daswani gelooft dat investeerders een te rooskleurig beeld van Adyen hadden en dat nu de échte werkelijkheid zichtbaar wordt. Hij merkt op dat Adyen's dominante positie in de markt in gevaar komt door toenemende concurrentie. Tot slot uit hij zijn twijfels over de aanwezigheid van competitieve voordelen bij Adyen.


David Togut (Evercore ISI): David maakt zich vooral zorgen over de onverwachte vertraging in de groei van de nettowinst. "Ondanks een sterke wereldeconomie hadden weinigen door dat er een kans was op een afname in de groei van winst en omzet", schreef hij. Hij denkt dat de concurrentie in de betalingssector aan het toenemen is en past daarom zijn verwachtingen voor Adyen naar beneden bij.


Gianmarco Bonacina (Equita SIM): Bonacina ziet vooral een tegenvaller in de omzet, en hecht minder waarde aan de winstmarge. Desondanks is hij iets positiever geworden over Adyen en adviseert nu om het aandeel vast te houden (in plaats van verkopen), omdat hij denkt dat de koers op dit moment, na de forse daling, een realistisch beeld geeft van de waarde van het bedrijf.


Tammy Qiu (Berenberg): Qiu legde ook vooral de nadruk op de tragere groei van Adyen en voorspelde dat dit zich zou voortzetten voordat nieuwe investeringen daadwerkelijk hun vruchten zullen afwerpen. Net als de andere analisten merkt ze op dat Adyen het moeilijker krijgt op de markt, mede door toenemende concurrentie.


Sandeep Deshpande (JPMorgan): Deshpande is van mening dat Adyen zich bewuster moet zijn van haar (te hoge) uitgaven, zeker als de groei al niet naar verwachting is. Hij ziet de recente forse koersdaling van het aandeel niet zozeer als een reactie op de matige resultaten, maar meer als kritiek op de strategie en visie van Adyen voor de toekomst.


Uit de meningen van de analisten blijkt vooral dat Adyen momenteel voor flinke uitdagingen staat. Er zijn in het bijzonder zorgen over toenemende concurrentie en de tragere groei. Hoewel de meningen van analisten uiteenlopen, benadrukken ze allemaal het belang van groei en het hebben van een concurrentievoordeel in deze snel veranderende markt. Het is nu aan Adyen om te laten zien wat ze in huis hebben.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.