top of page

Dit zijn de drie beste hedgefondsen ter wereld

In het kort:

  • Het eerste fonds staat onder leiding van Ray Dalio en is gemaakt om alle economische getijden te kunnen doorstaan.

  • Het tweede fonds richt zich op wiskunde algoritmes om zo een rendement van maar liefst 62% per jaar te realiseren.

  • Tot slot hebben we natuurlijk het fonds van Bill Ackman, die de markt al jaren te slim af is.


Hedgefondsen zijn de grote spelers op Wall Street. Het is daarom altijd interessant om te zien wat deze fondsen kopen en verkopen en hoe goed ze nou daadwerkelijk presteren. Van deze hedgefondsen kunnen we een hoop leren - vooral van diegene die de markt op lange termijn outperformen. In dit artikel richten we ons daarom op de beste hedgefondsen van 2023, die elk met hun unieke aanpak de markt proberen te verslaan.


Hedgefonds 1: Bridgewater Associates

Bridgewater Associates is een van de bekendste hedgefondsen ter wereld en wordt bestuurd door de bekende belegger Ray Dalio. Dit fonds doet vooral 'global macro'-investeringen. Deze strategie houdt in dat het fonds zich richt op het voorspellen en inspelen op grootschalige economische en geopolitieke trends. Bridgewater staat ook bekend als de pionier van de 'risk parity'-benadering, een methode waarbij het risico gelijkmatig wordt verdeeld over verschillende soorten beleggingen (aandelen, obligaties etc). Dit zorgt voor een gebalanceerde risicospreiding, ongeacht de marktomstandigheden. Dit is overigens beter bekend als the all-weather portfolio.Met ongeveer $123 miljard aan beheerd vermogen is Bridgewater een van de grootste hedgefondsen ter wereld. Ondanks de gespreide portefeuille heeft het fonds toch indrukwekkende rendementen weten te behalen. De afgelopen 28 jaar was het rendement gemiddeld 11,5% per jaar. Een uitstekende prestatie. Daarmee staat het zeker op plek 1 in dit artikel.


Hedgefonds 2: Renaissance Technologies

Renaissance Technologies is wat het rendement betreft even een heel ander verhaal. Het fonds werd in 1982 opgericht door James Simons, een bekende wiskundige en voormalig codebreker voor de National Security Agency. Het fonds onderscheidt zich door zijn focus op quantatitive trading, waarbij het gebruikmaakt van complexe wiskundige modellen en algoritmen om markten te analyseren.


Sinds de oprichting heeft het fonds een rendement van maar liefst 62% per jaar gerealiseerd tot 2021. Dit rendement is des te opmerkelijker gezien de aanzienlijke fondskosten die in rekening worden gebracht. Zelfs na aftrek van deze kosten is het rendement uitzonderlijk hoog. Een investering van slechts $100 in 1988 zou nu meer dan $4.000.000 waard zijn. Helaas is het fonds wel al lange tijd gesloten voor nieuwe investeerders.


Hedgefonds 3: Pershing Square

Pershing Square, opgericht in 2004 door de beruchte belegger Bill Ackman, is een van de meest bekende hedgefondsen ter wereld. Dit fonds staat vooral bekend om zijn strategie die zich richt op een klein aantal investeringen, vaak niet meer dan tien aandelen. Deze worden zorgvuldig geselecteerd door Ackman op basis van een aantal principes die veel lijken op die van Warren Buffett.Bill Ackman is bovendien een activistische beleggers. Zijn aanpak kenmerkt zich door actieve betrokkenheid bij de bedrijven waarin hij investeert, vaak met het doel om veranderingen door te voeren die de waarde van de aandelen op korte termijn kunnen verhogen. Hij heeft zich ingezet voor veranderingen bij bekende bedrijven zoals Wendy's en McDonald's en was een uitgesproken criticus met een grote shortpositie in Herbalife.

Over het algemeen legt dit hem geen windeieren. Het gemiddelde rendement van Pershing Square sinds oprichting is maar liefst 15,9% per jaar. Bovendien kun je heel gemakkelijk mee investeren met Ackman. Pershing Square is namelijk beursgenoteerd, wat betekent dat iedereen aandelen in het fonds kan kopen. Dit is heel vergelijkbaar met het bedrijf van Warren Buffett; Berkshire Hathaway.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!