top of page

Reactie van de beurs en het MKB op grote overwinning PVV

Bijgewerkt op: 24 nov. 2023

In het kort:

  • Nederlandse verkiezingen hebben doorgaans beperkte impact op de beurs, echter heeft de grote overwinning van de PVV veel impact op het politieke landschap in Nederland.

  • Eerdere politieke besluiten, zoals de verhoging van belastingen voor banken, leidden tot directe reacties in de beurs, met name in de verkoop van Nederlandse bankaandelen.

  • De markt reageert gespannen op de PVV-overwinning, met dalende koersen voor ING en ABN Amro, wat wellicht te maken heeft met verwachtte hogere belastingen voor banken in Nederland.

Impact van politiek op de beurs

De Nederlandse verkiezingen zijn doorgaans geen grote bron van opwinding op de beurs. Toch herinneren we ons de opmerkelijke stijging van de AEX-index in 2010 toen de VVD onder leiding van Mark Rutte de grootste partij werd. In de jaren negentig daalde de AEX daarentegen ruim 1% na de overwinningen van Wim Kok (PvdA).


De meest verrassende beweging was echter in 1986, toen Ruud Lubbers (CDA) de grootste werd na Joop den Uyl (PvdA), wat beleggers toendertijd positief stemde. Dat jaar won het CDA met een overweldigende 54 zetels, gevolgd door het PvdA met 52 zetels, deze enorme zetel aantallen geven tevens het andere politieke landschap aan in vergelijking tot nu.

Over het algemeen lijkt de invloed van Nederlandse politiek op de beurs beperkt in vergelijking met grote internationale gebeurtenissen.


Dit zien we terug in gebeurtenissen in het verleden, zo resulteerde het Brexit-referendum in een verlies van 5,7% voor de AEX op de dag na de stemming. Nu staan beleggers voor de vraag hoe ze zullen reageren op de overwinning van de populistisch-nationalistische PVV.


Op specifieke regelgeving hebben we al wel eerder een reacties gezien in de beurs, zoals de verhoging van de belasting voor banken. Dit zorgde voor een directe reactie van de aandeel koersen van grote Nederlandse banken afgelopen september.


Ook over de grens valt deze verkiezing uitslag op, Bloomberg noemt de overwinning van Geert Wilders een 'Dutch shock', terwijl de Financial Times voorspelt dat deze overwinning een schokgolf binnen de Europese Unie zal veroorzaken. Uiteraard is het nog bezien wat de uiteindelijke coalitie zal worden in de tweede kamer. Hierna zullen het effect hiervan op regelgeving en de verhouding van Nederland tot Europa en daarbuiten op onderwerpen zoals immigratie.


Marktreactie op PVV-overwinning

Na de zege van de PVV deden sommige beleggers in Nederlandse bankaandelen vanochtend hun investeringen van de hand, ING en ABN Amro zijn momenteel met respectievelijk 1,34% en 1,17% gedaald vandaag. De vrees voor meer populistische maatregelen die de financiële sector kunnen treffen, speelt wellicht een rol in deze reactie. Deze angst komt niet uit het niets, gezien de eerdere koersdalingen na politieke discussies over de bankenbelasting en belasting op eigen aandeleninkoop door banken.


Koers van ING aandelen vandaag:


Koers ABN Amro bank aandelen vandaag:

Hoewel de AEX-index vandaag slechts licht daalt, onderstrepen de reacties vanuit beleggers en bedrijven de nervositeit op de markt. Beleggers wachten gespannen op de vorming van een nieuw kabinet. VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukken het belang van stabiliteit en betrouwbaarheid in het landsbestuur. Een stabiele meerderheidscoalitie binnen de kaders van de democratische rechtsstaat en met aandacht voor de (handels)positie in de wereld en de Europese Unie is van cruciaal belang, volgens deze ondernemersorganisaties.


Ondernemers hopen op stabiliteit

Voor VNO-NCW en MKB-Nederland is het cruciaal dat werken loont, regeldruk wordt verminderd, elektriciteits- en woningmarktproblemen worden aangepakt, en er dus een stabiel en gunstig ondernemingsklimaat ontstaat. De roep om duidelijkheid voor de lange termijn is sterk, omdat grote vraagstukken om investeringen vragen. Stilstand is geen optie, en deze organisaties benadrukken dat Nederland zich geen stagnatie kan veroorloven gezien de uitdagingen waar het voor staat.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..