top of page

Beleggen zoals Bill Ackman

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023

Lees de vorige twee artikelen van 'beleggen zoals' hier terug:


Inmiddels hebben we al twee topbeleggers geanalyseerd en vandaag word het tijd om een nieuwe superbelegger te leren kennen. Bill Ackman, 55 jaar, is de oprichter en bestuurder van het hedgefund Pershing Square. De afgelopen vijftien jaar verslaat Ackman de markt overtuigend: de rendementen van Pershing Square waren gemiddeld 13.5% per jaar, terwijl die van de S&P 500 bleven steken op 7.5% per jaar. Ackman is onder veel beleggers waarschijnlijk het meest berucht om zijn 2020 COVID short. Vooruitlopend op de crash van 2020 opende Ackman een short-positie op Amerikaanse aandelen. Niet lang daarna, op 18 maart 2020, gaf Ackman een interview met CNBC waarmee hij een paniekreactie veroorzaakte onder beleggers. Om je een beeld te geven, hier zijn een aantal citaten uit dat interview: “hotel stocks will go to zero”, “stop stock buyback programs because hell is coming” en “America as we know it will end”. Deze short-positie was, met een 'beetje hulp' van de media effectief, en hij verdiende ruim 2.6 miljard US dollar. Ackman kreeg later ook nog eens kritiek omdat hij aandelen met korting kocht in precies die bedrijven waarvoor hij waarschuwde dat ze failliet konden gaan. In dit artikel komen de beleggingsprincipes van Ackman voorbij en nemen we een kijkje in de strategie van deze veelbesproken belegger.


Bill Ackman’s Guiding Principles:


  • Simpel, voorspelbaar, en cash flow positief: Bill Ackman heeft een voorkeur voor bedrijven met een bewezen trackrecord van winst- en omzetgroei en een positieve free cash flow, waarbij de voorspelling gemaakt kan worden dat deze kasstromen ook in de verre toekomst stabiele groei zullen realiseren. Om deze voorspelling zo goed mogelijk te kunnen maken heeft Ackman een voorkeur voor bedrijven met een relatief eenvoudig bedrijfsmodel. Hoe eenvoudiger het bedrijfsmodel is, des te gemakkelijk en betrouwbaarder toekomstige cashflows in te schatten zijn en des te beter een realistische waardering van het bedrijf gemaakt kan worden. Hoewel Ackmans voorkeur er naar uit gaat om een bedrijf te kopen dat cashflow positief is, staat hij er ook voor open om een bedrijf over te nemen dat op het moment van overname nog cash flow negatief is, maar waarbij de realistische voorspelling gemaakt kan worden dat dit in de nabije toekomst zal veranderen.

  • Hoge toetreding drempels: Verder zoekt Ackman naar bedrijven met fantastische duurzame competitieve voordelen die ervoor zorgen dat de toetredingsdrempels voor nieuwe deelnemers hoog zijn en de kans klein is dat concurrentie of innovatie de core business zal verstoren. Dit zorgt ervoor dat de dominante marktpositie en winstverwachting van deze bedrijven niet verstoord zullen worden door concurrentie. Enkele voorbeelden van hoge toetredingsdrempels zijn schaalefficiëntie, kostenvoordelen, sterke netwerkeffecten en hoge overstapkosten.

  • Sterke financiële positie: Zoals veel andere beleggers zoekt ook Ackman naar bedrijven die conservatief gefinancierd zijn in relatie tot hun vrije kasstromen. Op dit moment is het voor bedrijven heel goedkoop om geld te lenen. Veel bedrijven doen dit dan ook, hetgeen gepaard kan gaan met risico’s wanneer de rentes op deze leningen zullen stijgen. Daarom vindt Ackman het belangrijk om te onderzoeken of bedrijven ook in economisch slechtere tijden goed kunnen opereren en hun kosten kunnen dekken.

  • Minimale afhankelijkheid van kapitaalmarkten: Ackman zoekt naar bedrijven die profiteren van het feit dat ze beursgenoteerd zijn en goede governance hebben. Deze bedrijven hebben toegang tot kapitaalmarkten en kunnen eenvoudig geld ophalen wanneer dit nodig is. Ackman houdt daarentegen niet van bedrijven die volledig afhankelijk zijn van kapitaalmarkten om hun business te runnen en groei te realiseren. Hierin zoekt hij de juiste balans.

  • Grote marktkapitalisatie: Een ander opvallend kenmerk van zijn strategie is de voorkeur voor bedrijven met een hoge enterprise value en langdurige groeipotentie. Enterprise value is een meetinstrument om de totale waarde van een bedrijf te berekenen, waarbij naast marktkapitalisatie ook de korte- en lange termijn schulden en cash meegenomen worden in de berekening. Tevens zoekt Ackman naar bedrijven waarvan de kans groot is dat ze in de S&P500 index opgenomen zullen worden. Een bedrijf moet aan de volgende drie voorwaarden kunnen voldoen om opgenomen te worden in de S&P500: het moet een Amerikaans beursfonds zijn, een minimale beurswaarde van US$ 11,2 miljard hebben en minimaal 50% van de aandelen moeten vrij verhandelbaar zijn.

  • Aantrekkelijke waardering: Bill Ackman heeft een voorkeur voor bedrijven die fors onder de echte waarde te koop staan. Op deze manier kan hij met een actieve aanpak de overige waarde eruit halen en een rendement genereren. Ackman is zeker niet bang om zich te bemoeien met de bedrijfsvoering en komt om deze reden dan ook vaak met het bestuur in aanvaring. Dit was het geval met het bedrijf Automatic Data Processing. Ackman wilde hier stemrecht krijgen, maar dat lukte hem niet door een felle strijd van de CEO. Sinds 2018 is Ackman steeds meer aan het afstappen van zijn actieve benadering.

  • Goed beheer en bestuur van het bedrijf: Ondanks dat het management misschien wel het belangrijkste facet is van het bedrijfsonderzoek, analyseert menig belegger dit niet. Het management bepaalt de visie en strategie van het bedrijf, zet de lijnen uit en alloceert het geld zodanig dat de bedrijfsdoelen gerealiseerd kunnen worden. Ackman zoekt naar bedrijven met betrouwbare, ervaren en zeer competente managementteams. De oprichters kunnen in Ackman een juiste partner vinden die hen kan helpen bij de realisatie van de volgende groeifase van het bedrijf. Dit is dan ook kenmerkend voor de strategie van Ackman die, zoals al gezegd, vaak een actieve rol neemt in de bedrijven waarin hij investeert.


Advies van Ackman voor beleggers:


Ackman vertelt beleggers dat er een kleine grens is tussen vertrouwen en arrogantie: "Er is een verschil tussen arrogantie en vertrouwen. Als je arrogant bent in beleggen, ga je eraan. Als je niet zelfverzekerd bent, zal je nooit een investering doen."

De sleutel tot succesvol beleggen is volgens Ackman het vinden van de juiste balans. Je moet genoeg vertrouwen hebben in je investeringen om eraan vast te houden, zelfs als anderen denken dat je het mis hebt. Maar je moet ook bereid zijn om naar tegengestelde standpunten te luisteren en de koers aan te passen op basis van nieuwe gegevens.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page