top of page

De stille kracht van Alfen

In het kort:

  • Alfen heeft een Return on Equity (ROE) van 17%, wat betekent dat het bedrijf €0,17 winst genereert voor elke geïnvesteerde euro.

  • De winst van Alfen is de afgelopen vijf jaar met 47% gegroeid, aanzienlijk hoger dan de sectorale groei van 27%.

  • Alfen herinvesteert alle winst, wat bijdraagt aan de hoge winst groei, ondanks recente koersdalingen.

Alfen (AMS:ALFEN) heeft een uitdagende periode achter de rug met een daling van de aandelenkoers van 22% in de afgelopen drie maanden. Toch zijn de financiële fundamenten van het bedrijf sterk. Een van de belangrijkste indicatoren hiervan is de Return on Equity (ROE), die aangeeft hoe effectief een bedrijf het kapitaal van zijn aandeelhouders herinvesteert. Voor Alfen bedraagt deze ROE 17%, wat betekent dat het bedrijf voor elke geïnvesteerde euro €0,17 winst genereert.


De aandelenkoers van Alfen sinds de beursgang:

BRON: Yahoo Finance


Een hoge ROE is vaak een voorbode van sterke winstgroei, vooral wanneer het bedrijf zijn winst efficiënt herinvesteert. Alfen heeft de afgelopen vijf jaar indrukwekkende resultaten geboekt met een winstgroei van 47%. Dit is aanzienlijk hoger dan de gemiddelde sectorale groei van 27% in dezelfde periode. Deze sterke prestatie kan deels worden toegeschreven aan het feit dat Alfen geen dividenden uitkeert, waardoor het al zijn winsten kan herinvesteren in verdere groei.


Alfen presteert beter dan het sectorgemiddelde, niet alleen in termen van ROE, maar ook qua winstgroei. Terwijl de sector een gemiddelde ROE van 14% heeft, blijft Alfen hier met zijn 17% bovenuit steken. Dit verschil in ROE en de hogere winstgroei benadrukken Alfen's efficiënte bedrijfsvoering en strategische herinvesteringen.Ondanks de sterke historische prestaties, geven recente analistenvoorspellingen aan dat de winstgroei van Alfen in de toekomst kan vertragen. Dit kan deels te maken hebben met marktverzadiging of toenemende concurrentie in de sector. Het is daarom belangrijk voor beleggers om de toekomstige winstverwachtingen en markttrends nauwlettend te volgen.


Alfen's strategie om geen dividenden uit te keren en alle winsten te herinvesteren, heeft duidelijk bijgedragen aan de hoge winstgroei. Deze aanpak heeft het bedrijf in staat gesteld om voortdurend te investeren in nieuwe technologieën en bedrijfsuitbreidingen, wat cruciaal is in de snel evoluerende energiemarkt.


Alfen zag zijn omzet in het laatste kwartaal dalen naar €117 miljoen, een forse daling ten opzichte van de €140 miljoen in het vorige kwartaal. Analisten hadden gerekend op een omzet van €139 miljoen. Ook de winst (gepubliceerd als EBITDA) stelde teleur met €10 miljoen en een winstmarge van 8%, vergeleken met de verwachte €16 miljoen en 11%.


Bovenop deze tegenvallende resultaten kwam nog een eenmalige last van €5 miljoen als gevolg van een vochtprobleem in de transformatorhuizen van netwerkbeheerder Liander. Ondanks deze tegenslagen blijft Alfen vasthouden aan de eerder afgegeven doelstellingen voor het hele jaar, hoewel de haalbaarheid hiervan nu ter discussie staat.


De problemen van Alfen in het recente kwartaal waren niet alleen te wijten aan het vochtprobleem, maar ook aan de stagnerende groei in de sectoren van laadpalen en energie-opslagsystemen. Door een tegenvallende vraag naar elektrische auto’s was er minder behoefte aan laadpalen. Daarnaast lijkt Alfen minder orders binnen te halen door in een concurrerende markt vast te houden aan hoge winstmarges. De omzetdaling bij energieopslagsystemen wordt toegeschreven aan de fors lagere prijzen voor batterijen, voornamelijk veroorzaakt door gedaalde lithiumprijzen. Deze neerwaartse trend in batterijprijzen kan nog geruime tijd aanhouden.


De divisie slimme netwerkoplossingen presteerde echter goed, ondanks de problemen met vocht bij Liander, wat slecht werd opgepakt door beleggers. In deze sector behaalt Alfen ook een hogere marge dan bij energieopslag, wat enige verlichting bood in de algemene bedrijfsresultaten. Het is echter cruciaal voor Alfen om de gedeukte reputatie door het probleem bij Liander snel te herstellen.


Sinds de beursgang in maart 2018 heeft Alfen indrukwekkende groeiperioden doorgemaakt, met een koersstijging die in drie jaar tijd vertienvoudigde. Vooral in 2022, toen de wereldwijde technologiesector onder druk stond, wist Alfen te profiteren van de politieke nadruk op energietransitie in zowel Europa als de Verenigde Staten.Echter, hogere productiekosten hebben de duurzame-energiesector onder druk gezet, waardoor Alfen in slechts één jaar tijd zijn aandelenkoers zag dalen van €118 naar €27. Hoewel de koers eind vorig jaar weer opkrabbelde tot €60, is deze dit jaar opnieuw gedaald naar €42. Voor de nieuwe interim-CFO Onno Krap ligt er een grote uitdaging om het vertrouwen van de beleggers te herstellen en de financiële prestaties van het bedrijf te verbeteren.


Alfen heeft solide financiële fundamenten, zoals blijkt uit zijn hoge ROE en indrukwekkende winstgroei. Hoewel de aandelenkoers recentelijk is gedaald, suggereren deze financiële prestaties dat het bedrijf goed gepositioneerd is voor toekomstige groei. Beleggers moeten echter rekening houden met de voorspellingen van een mogelijke vertraging in de winstgroei en dienovereenkomstig hun strategie bepalen. Ik ben erg benieuwd hoe het bedrijf zich gaat herpakken de komende kwartalen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!