top of page

NVIDIA is het grootste bedrijf ter wereld geworden

In het kort:

  • NVIDIA heeft Microsoft en Apple ingehaald en daarmee het meest waardevolle bedrijf ter wereld geworden, met een marktwaarde van $3,3 biljoen.

  • NVIDIA domineert de AI-chipmarkt met meer dan 80% marktaandeel en heeft een indrukwekkende omzetgroei van 427% in de datacentersector gezien, goed voor 86% van de totale omzet.

  • NVIDIA's recente 10-voor-1 aandelensplitsing kan de toegankelijkheid van het aandeel vergroten en mogelijk toekomstige opname in meerdere indexen mogelijk maken.

NVIDIA is Microsoft vandaag voorbij gegaan als het waardevolste bedrijf ter wereld, mede dankzij de explosieve groei in de vraag naar kunstmatige intelligentie toepassingen. Het chipbedrijf, dat voorheen vooral bekend stond om zijn krachtige grafische kaarten voor gaming, heeft zich in korte tijd getransformeerd tot een dominante kracht in de productie van AI-chips, vooral gebruikt in datacenters. Met een beurswaarde die de indrukwekkende grens van 3,3 biljoen dollar bereikte, heeft NVIDIA niet alleen Apple maar nu ook Microsoft overtroffen in marktkapitalisatie.


NVIDIA's recente groei tot het waardevolste bedrijf in de wereld is grotendeels toe te schrijven aan de baanbrekende ontwikkelingen en leiderschap in de snelgroeiende sector van AI. Het hart van deze groei wordt gevormd door NVIDIA's GPU's (grafische verwerkingseenheden), die ideaal zijn voor het uitvoeren van complexe berekeningen die nodig zijn voor het trainen en draaien van diepgaande leermodellen, die de kern van moderne AI-toepassingen vormen. Met meer dan 80% van de markt voor AI-chips in zijn bezit, domineert NVIDIA de levering van essentiële hardware aan wereldwijde datacenters die de ruggegraat vormen van grote techbedrijven zoals OpenAI, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon en Meta (Facebook).


Deze techgiganten zijn op het moment hevig in competitie met elkaar om de beste AI-modellen te ontwikkelen, wat resulteert in een steeds toenemende vraag naar krachtigere en efficiëntere AI-hardware. NVIDIA is als een van de enige in staat om deze hoogwaardige chips te leveren - die kunnen voldoen aan deze intensieve vereisten. Dit werd in 2023 duidelijk weerspiegeld toen de omzet uit NVIDIA’s datacenterbusiness een indrukwekkende groei van 427% (!) tot 22,6 miljard dollar realiseerde, goed voor ongeveer 86% van de totale omzet van NVIDIA.



Ondanks de indrukwekkende resultaten van NVIDIA (zowel operationeel als op de beurs) is het opmerkelijk dat het bedrijf nog niet is opgenomen in de Dow Jones Industrial Average—de beursindex die traditioneel gezien de 30 meest waardevolle bedrijven van de VS omvat. Deze afwezigheid kan deels worden toegeschreven aan de structuur van de Dow, waarin de aandelenprijs van een onderneming, en niet zozeer de totale beurswaarde, een significante invloed heeft op de index. NVIDIA heeft onlangs een 10-voor-1 aandelensplitsing aangekondigd, wat de aandelen weer wat betaalbaarder maakt en mogelijk de weg vrijmaakt voor toekomstige opname in de Dow.


De stijging van NVIDIA's beurswaarde heeft ook directe gevolgen voor indexfondsen en ETFs, die nu hun portfolio's moeten aanpassen aan de gewijzigde beurswaardes van de grootste (tech)bedrijven. Met de recente stijgingen zou NVIDIA's gewicht binnen deze indexen aanzienlijk toenemen, wat zou resulteren in aanzienlijke investeringen in NVIDIA-aandelen door deze fondsen. Dit kan vanzelfsprekend op korte termijn weer een positief effect hebben op de koers van NVIDIA.


NVIDIA als grootste bedrijf van de wereld

NVIDIA's bekroning tot het waardevolste bedrijf ter wereld is een moment dat de macht van innovatie en de groeiende betekenis van kunstmatige intelligentie onderstreept. Door de transformatie van een fabrikant van grafische kaarten voor games naar de belangrijkste producent van AI-chips heeft NVIDIA zich onmisbaar gemaakt voor de datacenters van 's werelds grootste technologiebedrijven. Deze verschuiving heeft niet alleen NVIDIA's positie in de markt verstevigd, maar ook geleid tot een bizarre toename van de beurswaarde, waardoor het nu grotere techgiganten zoals Microsoft en Apple overtreft in marktkapitalisatie. Met de voortzetting van deze trend en de toenemende integratie van AI-technologie in alle sectoren, lijkt volgens ons NVIDIA goed gepositioneerd om zijn leidende positie te behouden en zelfs uit te breiden in de toekomst.

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!