top of page

Degiro verhoogt de kosten flink - 2023

Beleggen is leuk. Maar beleggen kost geld. En hoe lager de kosten, hoe hoger de kans op een goed rendement. De grootste fout die beginnende beleggers maken is het onderschatten van je transactiekosten. Het kan je op lange termijn bijna €50.000,- aan rendement schelen als je je kosten niet onder de 1% kan houden. Beleggers die zo min mogelijk kosten maken zullen dus op lange termijn enorm kunnen profiteren.


Mensen die zelfstandig beleggen zijn veelal onvoldoende geïnformeerd over de kosten. . Dat zei de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van een onderzoek bij een aantal beleggingsondernemingen.Een van de grootste nadelen van DeGiro is dat ze de kosten sinds 2020 aanzienlijk hebben verhoogd. Dit heeft vooral gevolgen voor de kleine belegger die regelmatig kleine bedragen inlegt. In de berekeningen die we hieronder met je delen zul je zien dat voor de kleine belegger dit zelfs bijna 400% is verhoogd! Dit is een slimme truc van DeGiro om klanten te lokken met lage kosten en vervolgens de kosten flink te verhogen zodra je er gebruik van maakt. DeGiro adverteert overal, zowel via influencers als via traditionele media, om zo veel mogelijk mensen te bereiken. Dit doen alle brokers overigens voor alle assets.Wat kun je doen als kleine belegger om de kosten van DeGiro te verlagen? Er zijn twee mogelijke oplossingen: meer inleggen per keer om te beleggen of minder vaak inleggen. Het doel is om onder de 1% aan kosten te blijven en liefst op 0.5% te zitten. Dit betekent dat je bijvoorbeeld in plaats van elke maand €100 in te leggen, je elke twee maanden of elk kwartaal €200 of €300 inlegt. Zo bespaar je op de transactiekosten en houd je meer rendement over. Natuurlijk moet je wel rekening houden met de marktomstandigheden en je beleggingsdoelen, maar dit zijn enkele tips om de kosten van DeGiro te verminderen.


Hieronder zie een voorbeeld gemaakt door de Vereiniging van Effectenbezitters. Dit is berekend na aftrek van vermogensrendementsheffing (zoals die geldt per 2017) en zonder correctie voor inflatie. De kosten van beleggen namen ze mee in de berekeningen. Daarbij is uitgegaan van een buy-and-hold-strategie en aankoop van enkel de goedkoopste indexfondsen. Rendementen baseerden ze op een offensief risicoprofiel voor de eerste tien jaar (à 7,1% rendement.