top of page

Degiro verhoogt de kosten flink - 2023

Beleggen is leuk. Maar beleggen kost geld. En hoe lager de kosten, hoe hoger de kans op een goed rendement. De grootste fout die beginnende beleggers maken is het onderschatten van je transactiekosten. Het kan je op lange termijn bijna €50.000,- aan rendement schelen als je je kosten niet onder de 1% kan houden. Beleggers die zo min mogelijk kosten maken zullen dus op lange termijn enorm kunnen profiteren.


Mensen die zelfstandig beleggen zijn veelal onvoldoende geïnformeerd over de kosten. . Dat zei de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van een onderzoek bij een aantal beleggingsondernemingen.Een van de grootste nadelen van DeGiro is dat ze de kosten sinds 2020 aanzienlijk hebben verhoogd. Dit heeft vooral gevolgen voor de kleine belegger die regelmatig kleine bedragen inlegt. In de berekeningen die we hieronder met je delen zul je zien dat voor de kleine belegger dit zelfs bijna 400% is verhoogd! Dit is een slimme truc van DeGiro om klanten te lokken met lage kosten en vervolgens de kosten flink te verhogen zodra je er gebruik van maakt. DeGiro adverteert overal, zowel via influencers als via traditionele media, om zo veel mogelijk mensen te bereiken. Dit doen alle brokers overigens voor alle assets.Wat kun je doen als kleine belegger om de kosten van DeGiro te verlagen? Er zijn twee mogelijke oplossingen: meer inleggen per keer om te beleggen of minder vaak inleggen. Het doel is om onder de 1% aan kosten te blijven en liefst op 0.5% te zitten. Dit betekent dat je bijvoorbeeld in plaats van elke maand €100 in te leggen, je elke twee maanden of elk kwartaal €200 of €300 inlegt. Zo bespaar je op de transactiekosten en houd je meer rendement over. Natuurlijk moet je wel rekening houden met de marktomstandigheden en je beleggingsdoelen, maar dit zijn enkele tips om de kosten van DeGiro te verminderen.


Hieronder zie een voorbeeld gemaakt door de Vereiniging van Effectenbezitters. Dit is berekend na aftrek van vermogensrendementsheffing (zoals die geldt per 2017) en zonder correctie voor inflatie. De kosten van beleggen namen ze mee in de berekeningen. Daarbij is uitgegaan van een buy-and-hold-strategie en aankoop van enkel de goedkoopste indexfondsen. Rendementen baseerden ze op een offensief risicoprofiel voor de eerste tien jaar (à 7,1% rendement.


De kosten van beleggen zijn niet voor iedereen gelijk: het hangt ervan af hoeveel je belegt, in welk fonds (voorzichtig, neutraal of offensief), hoe vaak je transacties doet en of je die zelf uitvoert of uitbesteedt aan een vermogensbeheerder.


Alle kosten op een rij

  • Beheer- en servicekosten. Vermogensbeheerders en fondsmanagers brengen doorgaans beheerkosten in rekening. Dit is een vaste last voor het onderhoud van de portefeuille.

  • Transactiekosten. Elke keer dat je een aan- of verkoop doet, worden deze kosten in rekening gebracht. Let op: veel handelen leidt tot hogere kosten. Hier gaan veel beginners de mist in door 1 of 2 aandelen ergens van te kopen wat vaak 10% van je rendement kan kosten. Stel je koopt een aandeel van postNL dan moet postNL met 200% groeien om je 4 Euro transactiekosten eruit te halen bij een prijs van 2 euro als je 1 aandeel bij Degiro koopt bijvoorbeeld.

  • Valutakosten. Wanneer je belegt in non-eurolanden betaal je een fee/vergoeding voor het omwisselen van euro’s naar de buitenlandse valuta's (of andersom) waarin een aandeel noteert.

  • Bewaarloon. Vergoeding die de bank rekent voor het bewaren van je aandelen.

  • Prestatievergoedingen. De (extra) kosten die een vermogensbeheerder of fondsmanager in rekening kan brengen bij het beter presteren dan de doelstelling (vaak een benchmark).

  • Inactivity fee. Bij sommige rekeningen gelden kosten wanneer je niet of onvoldoende handelt. Vanzelfsprekend verdient de aanbieder meer aan veel handelende beleggers. Dit soort brokers zou ik dan ook vermijden als lange termijn belegger.

  • In- en uitstapkosten. Sommige fondsen nemen een percentage van je inleg af wanneer je deze aanschaft of verkoopt. In de US betaalde ik 2,5% bij Fidelity, wat echt belachelijk hoog is.

  • Lopende kosten. De kosten die een fonds rekent voor onder andere beheer, marketing en administratie.

  • Spread. Wanneer je aandelen koopt via de beurs betaal je het verschil tussen de bied- en laatprijs. Hier pakt je broker een marge tussen de echte prijs en de aangeboden prijs.

Zorg dus altijd dat je goed je onderzoek doet en let op je transactiekosten. Het kan enorm veel schelen op de lange termijn om tot een serieuze vermogen te komen. Dus hopelijk is het voor jou als beginnende belegger duidelijk wat de impact op je kosten zijn en zul je er dus ook op letten dat je deze zo laag mogelijk houdt. Het zou zonde zijn als je jaren lang onbewust veel rendement weg geeft!Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page