top of page

De echte reden waarom NIO aandelen dalen

  • NIO kondigt aan $1 miljard op te willen halen door de uitgifte van converteerbare obligaties met vervaldatums in 2029 en 2030. Dit heeft geleid tot een daling van 15% van het aandeel omdat beleggers worden verwaterd door de uitgifte van deze 'convertible notes' omdat er meer aandelen in omloop komen.

  • Er lijkt geen specifieke reden te zijn voor het ophalen van het geld, wat duidt op een grote onzekerheid en wijst op een zwakke concurrentiepositie van NIO.

  • Deze geldophaling heeft invloed op de marktprijs van NIO's American Depositary Shares (ADS's) en gewone aandelen klasse A.


NIO, een pionier en leider op de markt voor premium slimme elektrische voertuigen, heeft onlangs een voorstel aangekondigd om $1 miljard op te halen door de uitgifte van converteerbare senior obligaties die vervallen in 2029 en 2030. Deze aankondiging leidde tot een daling van 15% van het NIO-aandeel, voornamelijk omdat beleggers worden verwaterd door de 'convertible notes' omdat er meer aandelen in omloop komen. Bovendien lijkt het erop dat het bedrijf vooral geld wil ophalen zonder een specifieke reden te geven, wat duidt op een grote onzekerheid en een zwakke concurrentiepositie van NIO.


Laten we eerst eens kijken wat 'convertible notes' zijn. In Jip en Janneke taal zijn dit leningen die na een bepaalde periode kunnen worden omgezet in aandelen van het bedrijf. Dus, als NIO het geld dat het heeft geleend niet kan terugbetalen, zullen de schuldeisers in plaats daarvan aandelen van het bedrijf ontvangen. Dit betekent dat er meer aandelen in omloop komen, wat leidt tot verwatering van de bestaande aandeelhouders.


Volgens het persbericht van NIO is het plan om een deel van de netto-opbrengst van de Notes Offering te gebruiken om een deel van de bestaande schuldpapieren terug te kopen en de rest voornamelijk te gebruiken om de balans te versterken en voor algemene bedrijfsdoeleinden.

Quote uit persbericht: "De opbrengst van de aanbieding zal worden gebruikt om een deel van de bestaande schulden terug te kopen en om de balans te versterken en voor algemene bedrijfsdoeleinden"

Dit is echter vrij vaag en geeft geen duidelijk inzicht in waar het geld precies voor zal worden gebruikt. Dit gebrek aan transparantie brengt grote onzekerheid met zich mee en laat zien dat de concurrentiepositie van NIO mogelijk zwak is en dit ten koste van de aandeelhouder kan gaan.


Bovendien verwachtte het bedrijf al flinke volatiliteit volgens hun persbericht omdat aandelhouders en potentiële kopers van de schuldpapieren van het bedrijf een 'convertible arbitrage'-strategie zullen toepassen om hun blootstelling aan NIO te hedgen.


Al met al lijkt het erop dat NIO probeert geld op te halen zonder duidelijk aan te geven waarvoor het zal worden gebruikt, wat wijst op grote onzekerheid en mogelijk een zwakke concurrentiepositie. Bovendien kan de uitgifte van 'convertible notes' leiden tot verwatering van de bestaande aandeelhouders en invloed hebben op de koers van NIO's aandleen. Beleggers moeten daarom voorzichtig zijn en overwegen of het risico van het investeren in NIO op dit moment gerechtvaardigd is. Tegelijkertijd kan dit ook kansen bieden voor de enthousiaste belegger die potentie ziet in NIO's lange termijn plan.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!