top of page

ChatGPT versus Google's Bard: De nieuwe wapenwedloop

In de wereld van kunstmatige intelligentie en machine learning, zijn taalmodellen zoals ChatGPT en Google's Bard een hot topic. Deze modellen kunnen menselijke taal begrijpen en genereren, wat ze bijzonder nuttig maakt voor allerlei taken, van klantenservice tot creatief coderen. Maar hoe verhouden deze twee giganten zich tot elkaar? Laten we eens kijken naar de vijf dingen die Bard kan doen en ChatGPT niet.

In het kort:

  1. Realtime internettoegang: Bard biedt realtime internettoegang aan alle gebruikers, terwijl dit bij ChatGPT nog niet algemeen beschikbaar is. Zelfs beursdata!

  2. Webpagina's samenvatten: Bard kan door de gebruiker aangeleverde links naar artikelen, onderzoeken of documenten samenvatten.

  3. Afbeeldingen als invoer: In tegenstelling tot ChatGPT, kan Bard afbeeldingen als input accepteren en daar relevante informatie over genereren.

  4. Code uitleggen: Bard kan toegang krijgen tot Github-links en de daar aanwezige code uitleggen.

  5. Exporteren: Bard stelt gebruikers in staat om gegenereerde tekst te exporteren naar Gmail en Google Docs.



Realtime internettoegang

In een wereld waar informatie snel verandert, is het belangrijk dat een AI-taalmodel toegang heeft tot de meest actuele informatie. Dit is een groot voordeel van Bard: het heeft realtime internettoegang, waardoor gebruikers vragen kunnen stellen over de laatste beurskoersen, opkomende trends, actuele gebeurtenissen en nog veel meer. Aan de andere kant heeft ChatGPT deze functie nog niet uitgerold naar de meerderheid van zijn gebruikers, wat een duidelijk nadeel is.

Webpagina's samenvatten

Dankzij de internettoegang van Bard kunnen gebruikers het vragen om een artikel, onderzoekspaper of officieel document te samenvatten door simpelweg een link in de chatbox te plaatsen en Bard te vragen om een samenvatting. Bovendien kan deze functie ook worden gebruikt om Bard vragen te stellen over het gelinkte artikel, pagina of document.

Afbeeldingen als invoer

In tegenstelling tot ChatGPT, dat alleen tekst als invoer accepteert, biedt Bard de mogelijkheid om ook afbeeldingen als input te gebruiken. Gebruikers kunnen Bard vragen waar de afbeelding is genomen, wat er op de afbeelding gebeurt of een bijschrift voor de afbeelding genereren dat ze op sociale media kunnen gebruiken. Google heeft aangekondigd dat deze functie binnen enkele weken beschikbaar zal zijn.

Code uitleggen

Ook op het gebied van programmeren heeft Bard een voorsprong. Omdat Bard toegang heeft tot het internet, kunnen gebruikers een Github-link delen met Bard en het vragen om uit te leggen wat de code zou moeten doen. Dit kan bijzonder handig zijn voor beginnende programmeurs die hulp nodig hebben bij het begrijpen van complexe code.

Exporteren

Tenslotte biedt Bard de mogelijkheid om de gegenereerde tekst te exporteren naar Gmail en Google Docs, wat een onmisbare functie kan zijn voor mensen die hun gedachten snel en efficiënt willen vastleggen of delen. ChatGPT biedt deze functie momenteel niet aan. Volgens Google zal het binnenkort ook mogelijk zijn om je output te exporteren naar andere applicaties, waardoor de veelzijdigheid van Bard nog verder toeneemt.

Conclusie

Terwijl ChatGPT van OpenAI een indrukwekkend taalmodel is, lijkt Google's Bard het op verschillende punten te overtreffen. Met functies zoals realtime internettoegang, de mogelijkheid om webpagina's samen te vatten, afbeeldingen als invoer te gebruiken, code uit te leggen en gegenereerde tekst te exporteren, biedt Bard een breed scala aan mogelijkheden die verder gaan dan wat ChatGPT momenteel kan bieden.

Dat betekent echter niet dat ChatGPT nu al afgeschreven moet worden. De ontwikkelingen in AI en machine learning gaan razendsnel, en het is goed mogelijk dat OpenAI in de toekomst nieuwe functies zal toevoegen aan ChatGPT om de concurrentie met Bard aan te kunnen gaan. Het is een spannende tijd om de ontwikkelingen in de wereld van AI-taalmodellen te volgen!

In de tussentijd kunnen gebruikers profiteren van de unieke sterke punten van elk model. Of je nu kiest voor ChatGPT of Bard, het is ongetwijfeld een boeiende tijd om te experimenteren met wat deze taalmodellen te bieden hebben. Google heeft zoals ik dat verwachtte toch een mooie comeback gemaakt. Vandaar ook dat ik mijn positie heb verdubbeld een tijd terug & in de video hieronder uitgelegd waarom.



Laat ook altijd een like achter zodat we kunnen peilen welk content jullie het meeste waarderen & hier dus ook rekening mee houden!

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page