top of page

Block (Square) wordt beschuldigd van fraude

Bijgewerkt op: 24 mrt. 2023

Als je nog niet gehoord hebt van Block, dan heb je waarschijnlijk onder een steen geleefd. Block is de nieuwe naam van het bedrijf dat ooit bekend stond als Square, het betaalplatform dat mede is opgericht door Twitter-CEO Jack Dorsey. Maar waarom heeft Dorsey besloten om zijn bedrijf om te dopen tot een woord dat zo generiek en saai is dat het bijna onmogelijk is om te googelen?


Het antwoord is simpel: Dorsey wilde een naam die past bij zijn visie om "an open networtk for economic empowerment". Hij koos voor Block omdat het verwijst naar de bouwstenen van het internet, zoals blockchain en TCP/IP. Bovendien vond hij het leuk dat het rijmt op rock, sock en flock volgens een van zijn tweets..


De aandelen van Block, het betalingsbedrijf van Jack Dorsey, daalden met 19% nadat short-seller Hindenburg Research aankondigde dat het bedrijf zijn nieuwste short-positie was.


Dit is wat ze beweren..


Hindenburg beweert dat Block criminele activiteiten toestond en "Wild West" benadering had ten opzichte van naleving, waarbij interne zorgen werden onderdrukt en gebruikerszorgen werden genegeerd, zelfs toen vermeende "criminele activiteit en fraude op zijn platform hoogtij vierden." Het rapport bevat screenshots van interne systemen en berichten van medewerkers en legde financiële onjuistheden bloot.


Hindenburg beweerde ook dat tot 35% van de inkomsten van Cash App afkomstig was van interchange fees, die bij wet zouden moeten worden beperkt. Het rapport beweerde dat Block het wettelijke plafond ontweek door de inkomsten via een kleine bank te routeren. Het rapport merkte op dat dit dezelfde methode is die wordt gebruikt door PayPal, een rivaal van Block, wat leidde tot een onderzoek door de Securities and Exchange Commission.


Hindenburg nam ook Cash App's praktijken tijdens de pandemie op de korrel, waarbij de lockdowns "een existentiële bedreiging vormden" voor het kritieke handelsdienstenbedrijf van Block. Het rapport beschuldigde Block ervan AML- en KYC-wetten (know your customer) te negeren om de gebruikersbasis van Cash App te laten groeien. Het rapport meldde dat voormalige medewerkers schatten dat 40-75% van de accounts die ze beoordeelden, nep waren of betrokken waren bij fraude. Ze hebben dit getest door accounts te maken voor Donald Trump en Elon Musk en dit is ze gewoon gelukt.


Het rapport had een enorme impact op de beurskoers van Block. Het aandeel daalde met meer dan 20% in één dag, waardoor miljarden dollars aan marktwaarde verdampten. Als dit waar is dan kan dit leiden tot eventuele onderzoeken en rechtszaken vanuit de SEC. Vaak zie je dat dit soort rapporten ook niet kloppen. Zo zijn er meerdere rapporten verschenen over Shopify waarin ze beticht zijn van fraude en uiteindelijk bleek het lariekoek te zijn.


De mannen van Block hebben nog niet gereageerd hierop.


- Schrijver bezit geen aandelen Block

2 opmerkingen