top of page

Weight Watchers, interessante small-cap in een groeiende markt of ver van weg blijven?

In het kort:

  • WW International Inc: Een Overzicht: WW International Inc, voorheen bekend als Weight Watchers International Inc, biedt op maat gemaakte gewichtsbeheerprogramma's, wekelijkse bijeenkomsten en digitale abonnementen aan, en verkoopt ook WW-merkproducten wereldwijd.

  • Strijd om de Markt voor Gewichtsverlies: Weight Watchers vs. Eli Lilly: Na de lancering van LillyDirect door Eli Lilly op 4 januari 2024 daalden de aandelen van WW International met 16%. Deze digitale gezondheidsdienst vormt wellicht een bedreiging voor de digitale focus van WW International op de markt voor gewichtsverliesmedicijnen, ondanks de eerdere groei in 2023.

  • Financiële Resultaten en Toekomstige Richtlijnen: Onder leiding van CEO Sima Sistani en CFO Heather Stark rapporteerde WW International indrukwekkende prestaties, waaronder een jaarlijkse groei van 6% in abonnees en een omzet van $214,9 miljoen in het derde kwartaal van 2023. Toekomstige richtlijnen wijzen op een verwachte omzet tussen $890,0 miljoen en $910,0 miljoen voor het jaar.


WW International Inc, voorheen bekend als Weight Watchers International Inc, is een vooraanstaande dienstverlener op het gebied van gewichtsbeheer. Het bedrijf biedt op maat gemaakte programma's voor gewichtsverlies, wekelijkse bijeenkomsten en digitale abonnementen aan. Hun diensten zijn gericht op een divers publiek, waaronder zowel vrouwen als mannen die zich bezighouden met gewichtsbeheer.


De centrale vraag is of Weight Watchers een kans maakt om een grotere positie in te nemen op het gebied van hulpmiddelen bij gewichtsverlies, tussen bedrijven zoals Eli Elly en Novo Nordisk. Het is niet gek dat de koers van WW aandelen daalden op 4 januari nadat gigant Eli Elly met een concurrerend product kwam, ter vergelijking van schaal, de huidige marktkapitalisatie van Eli Elly is momenteel $558 miljard, waar een bedrijf als WW International wegvalt, met een marktkapitalisatie van $509 miljoen.


Uiteraard concurreren de bedrijven slechts op een specifieke markt, echter is de markt voor gewichtsverlies middelen een dermate kans voor bedrijven gezien door de verwachtte groei dat bijvoorbeeld Eli Elly hier nu ook op in zet. In dit licht is het niet gek dat er door beleggers voorzichtig omgegaan wordt met WW aandelen, maakt het bedrijf een kans?


WW International

Naast hun diensten verkoopt WW International ook producten onder hun merknaam, variërend van repen en snacks tot kookboeken en keukengerei. Het bedrijf opereert wereldwijd, met vestigingen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Brazilië, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, België, Nederland en Zweden. Het hoofdkantoor van WW International is gevestigd in New York City, New York, Verenigde Staten.


Het bedrijf, onder leiding van CEO Sima Sistani en CFO Heather Stark, rapporteerde significante prestaties op het gebied van abonneegroei, omzet en brutowinstmarge.


Het koersverloop van WW International aandelen sinds de beursgang:Discussie over kwaliteit nieuwe medicijnen gewichtsverlies

Amerikaanse diëttrends hebben Nederland bereikt met de opkomst van Ozempic, een diabetesmedicijn dat in de VS populair is als afslankmiddel onder de naam Wegovy. De Nederlandse gebruikers van het medicijn stegen naar 68.000 over heel 2022 maar het aantal dat het specifiek voor gewichtsverlies gebruikt, blijft onbekend. Dit soort gewichtsverlies medicijnen is momenteel erg populair, het valt onder de GLP-1 agonist medicijnen.


Nederlandse gezondheidsinstanties, zoals het CBG, waarschuwen tegen het gebruik van Ozempic voor gewichtsverlies, benadrukkend dat het medicijn hiervoor niet is goedgekeurd aangezien het van origine bedoelt is voor diabetes. Meldingen van bijwerkingen variëren van hartritmestoornissen tot ontstekingen, en de Europese geneesmiddelenautoriteit doet momenteel onderzoek naar het risico op suïcidale gedachten.


Ondanks waarschuwingen en bijwerkingen blijft de vraag naar Ozempic in Nederland hoog, met periodieke tekorten volgens farmaceut Novo Nordisk. De beperkte beschikbaarheid wordt toegeschreven aan een wereldwijde toename van de vraag.


De opkomst van Ozempic in Nederland illustreert niet alleen de invloed van Amerikaanse diëttrends, maar roept ook belangrijke vragen op over de veiligheid en effectiviteit van dergelijke afslankmethoden. Gezondheidsinstanties en farmaceutische bedrijven staan voor de uitdaging om de balans te vinden tussen de groeiende vraag naar deze medicijnen en de potentiële gezondheidsrisico's die ermee gepaard gaan.


Zelf vind ik dit een vrij zorgelijke ontwikkeling aangezien een niet veilig medicijn (voor afvallen) uiteraard als gevaar heeft strenger te worden gereguleerd, al is het enkel in Europa. Dit wil niet zeggen dat een aandeel als Weight Watchers dan geen waarde meer heeft, echter is de mogelijkheid om deze medicijnen voor te schrijven sinds december een mogelijk nieuwe groeimarkt voor het bedrijf.


Voor nu is er zeker een groeiende trend te ontwaren in het gebruik van deze medicijnen en is het, in ieder geval in Amerika, nog volledig legaal en gereguleerd voor het verliezen van gewicht. Wel is dit belangrijke informatie om mee te nemen in je beslissing om in een dergelijk aandeel te investeren.


Weight Watchers vs. Eli Lilly: Strijd om de Markt voor Gewichtsverlies

WW International Inc. (Weight Watchers) bevindt zich in een concurrerende positie na de lancering van LillyDirect door Eli Lilly op 4 januari 2024. De digitale gezondheidsdienst van Eli Lilly heeft de aandelen van WW International met 16% doen dalen. WW International, dat bijna verdubbelde in 2023, staat nu voor een bedreiging voor zijn digitale focus op de markt voor gewichtsverliesmedicijnen.


De aandelen van WW International kenden een sterke groei in 2023, meer dan verdubbeld dankzij de overname van Sequence, een telehealth-platform voor obesitasmedicijnen. Ondanks deze groei waarschuwen analisten dat de recente ontwikkelingen, met name de lancering van LillyDirect door Eli Lilly, een bedreiging kunnen vormen voor het groeigebied van WW International.Financiële resultaten van WW International

Eindabonnees en Omzet

Het derde kwartaal zag een groei van 6% op jaarbasis in abonnees, wat resulteerde in een totaal van 4,0 miljoen. Deze groei werd voornamelijk gedreven door een stijging van 23% in klinische abonnees, met een totaal van 45 duizend aan het einde van het kwartaal. Opmerkelijk is dat digitale abonnees ook een sterke toename van 7,8% lieten zien ten opzichte van het voorgaande jaar.


Het bedrijf rapporteerde een omzet van $214,9 miljoen voor het derde kwartaal van 2023. Ondanks strategische beslissingen die de omzet beïnvloedden, zoals de promotie van langetermijnverbintenisplannen en het uitfaseren van consumentenproducten met een lage marge, bleef de brutowinstmarge sterk op 66,0%. De aangepaste brutowinstmarge, exclusief het netto-effect van herstructureringskosten, bedroeg 66,2%.


Bedrijfswinst en Nettowinst

De nettowinst liet een indrukwekkende verbetering zien en bedroeg $43,7 miljoen, vergeleken met een nettoverlies van $206,0 miljoen in het derde kwartaal van 2022. De positieve trend werd ook weerspiegeld in de winst per aandeel (EPS), waarbij het derde kwartaal van 2023 $0,54 rapporteerde in vergelijking met een verlies per verwaterd aandeel van $2,93 in het derde kwartaal van 2022.


Het is positief om te zien dat het bedrijf nu winstgevend weet te zijn, echter is het hierin belangrijk dat de groei in abonnees doorgezet wordt, iets wat wellicht minder snel gegaan aangezien mogelijke klanten nu moeten kiezen tussen LillyDirect van Eli Elly en de producten van Weight Watchers.Bedrijfshoogtepunten en Trends

Het totale aantal betaalde weken steeg met 1,0%, en bereikte 52,5 miljoen, waarbij digitale betaalde weken met 2,9% toenamen. Workshops + digitale betaalde weken daalden echter met 11,6%.


Ondanks een daling van 14,0% in de netto-omzet, resulteerden strategische beslissingen in een mooie stijging van de, al hoge, brutowinstmarge. De brutowinstmarge steeg van 61,0% in dezelfde periode van het voorgaande jaar naar 66,0% in het derde kwartaal van 2023. De aangepaste brutowinstmarge, exclusief herstructureringskosten, liet een nog indrukwekkendere winst zien en bereikte 66,2%.


Toekomstige Richtlijnen

WW International heeft updates gegeven over haar volledige jaarlijkse richtlijnen voor het boekjaar 2023. De verwachting is dat de omzet aan de onderkant van het eerder vermelde bereik van $890,0 miljoen tot $910,0 miljoen zal liggen.


Ondanks de toegenomen herstructureringskosten wordt verwacht dat de aangepaste operationele winst zich nog steeds in de richting van het hogere uiteinde van de eerder voorspelde range van $80,0 miljoen tot $85,0 miljoen zal bevinden.Conclusie

De resultaten van het derde kwartaal van WW International weerspiegelen een succesvolle terugkeer naar abonneegroei, met een mooie financiële prestatie door strategische beslissingen die een positieve invloed hebben gehad op de (verhoogde) brutowinstmarges.


De toewijding aan het kernproduct en langetermijnplannen positioneert het bedrijf goed voor duurzame winstgevendheid en groei in de competitieve markt. Het effect van concurrerende bedrijven zoals Eli Elly met het concurrerende platform LillyDirect moet echter nog afgewacht worden. Komende kwartalen is het een kwestie deze concurrenten beiden in de gaten te houden.


Als Weight Watchers de trend van stijgende abonnees vol kan houden is het zeker een aandeel om in de gaten te houden, de verwachting is dat de kwartaalcijfers van het vierde kwartaal in januari gepubliceerd zullen worden, de exacte datum hiervoor is nog niet bekend.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!