top of page

Amazon beleggers opgelet: Amazon gaat grote investering doen

In het kort:

  • Amazon investeert mogelijk $4 miljard in het AI-bedrijf Anthropic, als de AI-strijd met bedrijven zoals Microsoft en Google versnelt.

  • Deze overeenkomst volgt op Microsoft's miljarden-investering in OpenAI, een concurrent van Anthropic.

  • Amazon's investering wordt gezien als een strategische zet om zijn positie in de cloud-computing en AI-markt te versterken.

In onze wereld, waar technologie elke dag belangrijker wordt, lijkt Amazon grotere plannen te hebben in de wereld van artificial intelligence. Ze zijn van plan om behoorlijk wat geld, tot $4 miljard, te investeren in een bedrijf genaamd Anthropic. Maar wat betekent dit precies voor de toekomst van Amazon en voor de beleggers in Amazon? En hoe past dit in de groeiende strijd tussen de big-tech bedrijven om dominantie in de AI-wereld?


Anthropic is een bedrijf dat in 2021 is gestart door een broer en een zus, Dario en Daniela Amodei. Zij hebben een AI-model gemaakt, genaamd Claude, die kan concurreren met ChatGPT. Ze zeggen dat hun technologie veiliger en betrouwbaarder is dan die van anderen. Vanaf het begin heeft Anthropic al samengewerkt met zowel Amazon als Google. Dat is iets anders dan sommige andere bedrijven, zoals OpenAI, die alleen maar samenwerkt met Microsoft. Antrophic lijkt dus meer steun te vinden bij andere grote bedrijven.


Deze geplande investering van Amazon in Anthropic is zonder twijfel een interessante ontwikkeling, vooral als we kijken naar de strijd tussen de grote techbedrijven. Ze willen allemaal de beste zijn in artificial intelligence omdat het de toekomst is. Microsoft leek als koploper uit de strijd te komen, met grote investeringen in OpenAI, maar Amazon en Google laten de laatste tijd ook grote investeringen zien.


De investering van Amazon

Amazon is dus van plan om flink te investeren in een bedrijf genaamd Anthropic. Ze beginnen met een investering van 1.25 miljard dollar, maar dit bedrag kan oplopen tot wel 4 miljard dollar, afhankelijk van hoe dingen gaan lopen. Anthropic, op hun beurt, zal een deel van dit geld gebruiken om diensten af te nemen van Amazon Web Services, de tak van Amazon die zorgt voor cloud-diensten. Dit is een interessante ontwikkeling, want Amazon stond er eerder om bekend dat ze geen kant kozen als het ging om bedrijven die zich bezighouden met AI, en bood iedereen dezelfde mogelijkheden binnen hun cloud-diensten. Dit willen ze blijkbaar toch wat strenger gaan aanpakken.Deze stap van Amazon komt na soortgelijke grote investeringen van andere technologiebedrijven zoals Microsoft en Google in startende bedrijven op het gebied van AI. Om een idee te geven; eerder dit jaar heeft Microsoft 10 miljard dollar geïnvesteerd in een bedrijf genaamd OpenAI en Google heeft meer dan 300 miljoen dollar gestoken in hetzelfde Anthropic. Daarmee worden zowel Amazon als Google aandeelhouder. Toch heeft Amazon kunnen afdwingen dat Anthropic gebruik gaat maken van de cloud-diensten van Amazon, wat erg gunstig is.


De impact van deze investering

Dat grote technologiebedrijven steeds meer investeren in beginnende bedrijven die zich bezighouden met AI laat zien hoe belangrijk deze techniek aan het worden is in de wereld van de technologie. “De wereld van technologie verandert heel snel, en als grote bedrijven er zoveel geld in stoppen, betekent het dat ze er veel van verwachten,” zegt een analist van The Wall Street Journal. Deze technologie helpt bedrijven om nog betere producten en diensten te maken, en om hele nieuwe dingen te bedenken die we nog niet eens kennen.


Met het geld dat Amazon in Anthropic steekt, lijkt het erop dat ze meer willen doen met artificial intelligence en op verschillende manieren een rol willen spelen in deze nieuwe markt. Adam Selipsky, de baas van Amazon Web Services, zei hierover dat Amazon wil dat klanten alle vrijheid hebben om met AI te doen wat ze willen, en dat ze niet vast moeten zitten aan één bedrijf. Bovendien kan Amazon natuurlijk achterlopen op bedrijven als Google en Microsoft.Conclusie..

De grote bedragen die Amazon, Google en Microsoft in AI-bedrijven stoppen, laten zien hoe belangrijk en hoe concurrerend deze wereld aan het worden is. Dit zijn niet zomaar deals over geld, maar belangrijke samenwerkingen die gaan bepalen hoe de toekomst van technologie eruit zal zien. Wij zien het als een positieve stap die Amazon zet om de touwtjes nog beter in handen te krijgen.


In een wereld waar technologie elke dag een groter deel van ons leven wordt, is het heel belangrijk om te weten wat er allemaal gebeurt en wat dit voor ons en voor de wereld kan betekenen. De grote technologiebedrijven geloven in ieder geval heel erg in de mogelijkheden van artificial intelligence. Het is interessant om te zien hoe deze investeringen onze technologische toekomst zullen gaan veranderen.


Aandelen Amazon kopen via DEGIRO

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..