top of page

Een klap voor banken en verzekeringsmaatschappijen in Nederland

In het kort:

  • De aandelenkoersen van Nederlandse banken en verzekeraars zijn deze week gedaald nadat de Tweede Kamer instemde met een verhoging van de bankenbelasting.

  • De belastingverhoging maakt deel uit van bredere begrotingswijzigingen, waaronder een stijging van het minimumloon en meer ondersteuning voor de kinderopvang.

  • De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en ondernemersorganisaties hebben zorgen geuit over de impact op het concurrentievermogen en de economische groei in Nederland.

Belastingverhoging treft sectoren op een kritiek moment

De beslissing om de bankenbelasting te verhogen komt op een kritiek moment voor Nederlandse banken. Onlangs begonnen ze te herstellen van een periode van lage rentetarieven, die hun winstgevendheid negatief hebben beïnvloed. Hogere rentetarieven hadden geleid tot stijgende nettorente-inkomsten en winstgroei voor banken zoals ING. Een verhoging van de belasting kan echter het positieve momentum dat ze hebben opgebouwd ondermijnen.


De belastingverhoging

De Tweede Kamer heeft gestemd voor een aanzienlijke verhoging van de bankenbelasting. Deze belastingverhoging zal naar schatting 850 miljoen euro opleveren. Daarnaast wordt er een nieuwe belasting ingevoerd op de inkoop van eigen aandelen door beursgenoteerde bedrijven, die naar verwachting 1,2 miljard euro zal genereren. Deze extra belastinginkomsten zijn bedoeld om beleidsmaatregelen zoals een stijging van het minimumloon en ondersteuning voor kinderopvang te financieren. Bovendien worden inkomsten uit vermogen en deelnemingen in bedrijven zwaarder belast, wat nog eens 450 miljoen euro aan belastingopbrengsten moet genereren.


Bezorgdheid in politiek en economie

Zowel demissionair minister Sigrid Kaag van Financiën als premier Mark Rutte hebben bezorgdheid geuit over de belastingverhoging, ondanks politieke steun. Ze waarschuwen voor mogelijke negatieve gevolgen, zoals het vertrek van banken naar andere landen.


Conclusie

De verhoging van de bankenbelasting in Nederland heeft geleid tot aanzienlijke dalingen in aandelenkoersen en roept zorgen op over de concurrentiepositie van Nederlandse financiële instellingen en de bredere economische gevolgen.


Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar rens@debelegger.nl.

Wil je meer lezen?

Abonneer je op www.debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page