top of page

Waarom Bill Gates en Jeff Bezos in dit mijnbedrijf investeren

In het kort:

  • KoBold Metals heeft een nieuwe koperertsafzetting ontdekt in Zambia.

  • Deze afzetting heeft een uitzonderlijk hoge ertsgraad van meer dan 5%, aanzienlijk hoger dan de gemiddelde ertsgraad van 0,6% die momenteel wordt gemijnd.

  • KoBold Metals profiteert van de groeiende vraag naar koper voor duurzame energie-infrastructuur en elektrische voertuigen.


Koper is een van de belangrijkste metalen dat de wereld vandaag de dag verbindt. Recent heeft KoBold Metals in Zambia een nieuwe koper ontdekking gedaan die niet alleen de potentie heeft om de industriële basis te herdefiniëren, maar ook hoe we over mijnbouw denken in het tijdperk van duurzaamheid. Met investeringen van onder andere Jeff Bezos en Bill Gates zijn de ogen wederom weer op dit bedrijf gericht.


Een zeldzame vondst in Zambia

Zambia, Afrika's tweede grootste koperproducent na de Democratische Republiek Congo, is het toneel van een opmerkelijke ontdekking door KoBold Metals. De Mingomba-afzetting, met een koperertsgraad die de industriestandaard van 0,6% ver overstijgt en meer dan 5% bedraagt, stelt de mijnbouwindustrie voor een aangename uitdaging. Deze cijfers beloven een mogelijke doorbraak in de efficiëntie van mijnen, aangezien de concentratie koper hier dus vele malen hoger is dan het gemiddelde.


Minder steen, meer koper

Het traditionele mijnproces, dat vaak kritiek krijgt vanwege de milieu-impact, staat hierdoor wellicht wel aan de vooravond van een transformatie. Voorheen moest er gemiddeld 200 kg rots worden verwerkt voor de winning van slechts 1 kg koper. De Mingomba-afzetting daarentegen vereist slechts 20 kg rots voor dezelfde hoeveelheid koper. Dit betekent ook een aanzienlijke vermindering in de verstoring van de aarde en de hoeveelheid geproduceerd afval, een belangrijke stap voorwaarts in de richting van duurzamere mijnbouwpraktijken.


De rol van AI in mijnbouw

KoBold Metals gebruikt AI op een innovatieve manier door gegevens zoals satellietbeelden en boorresultaten te verzamelen. Deze informatie wordt vervolgens ingezet om kaarten van de aardkorst te creëren, op zoek naar potentiële deposito's van essentiële mineralen zoals koper, kobalt, nikkel en lithium.


De mineralen die Kobold Metals mijnt zijn cruciaal voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie-infrastructuur en elektrische voertuigen, maar huidige voorraden zijn beperkt. Volgens de International Energy Agency schieten onze toegang tot deze mineralen en de benodigde investeringen om meer te verkrijgen tekort voor de energietransformatie.


Een blik op de toekomst

Met de blik gericht op duurzaamheid en efficiëntie, plant KoBold Metals haar entree op de beurs binnen drie tot vier jaar. Dit voornemen onderstreept niet alleen het vertrouwen in de levensvatbaarheid van hun ontdekking, maar ook de ambitie om een leidende rol te gaan spelen in de verbetering van exploratiesucces en het verminderen van de kapitaalintensiteit van ontdekkingen. KoBold Metals benadrukt de overtuiging dat er nog veel meer afzettingen te ontdekken val in Zambia, een land dat volgens hem een uitzonderlijke bedrijfsomgeving biedt.



De vraag naar koper, aangejaagd door de groeiende behoefte aan duurzame energie-infrastructuur, elektrische voertuigen en energieopslagsystemen, zal alleen maar toenemen. Mingomba staat symbool voor de belofte van innovatie en duurzaamheid die hand in hand gaan, deze nieuwe vondst werpt een nieuw licht op Zambia's en Afrika's rol in het mijnen van de broodnodige metalen voor de wereldwijde transitie naar schone energie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page