top of page

Serial Acquirers, wat zijn het en is het een interessante investeringsoptie?

In het kort:

  • Serial Acquirers: Dit zijn bedrijven die regelmatig andere bedrijven overnemen als groeistrategie. Ze weten hun vrije cashflow herhaaldelijk tegen hoog rendement te herinvesteren, waardoor ze waarde creëren voor aandeelhouders. Kwalitatieve serial acquirers bieden gediversifieerde en minder riskante beleggingen.

  • Succesvolle Voorbeelden: Constellation Software, onder leiding van Mark Leonard, heeft in tien jaar een samengesteld jaarlijks rendement van 35,5% behaald. Vergelijkbaar met andere bedrijven zoals Topicus, laten deze serial acquirers indrukwekkende resultaten zien.

  • Belangrijke Factoren: Het succes van serial acquirers hangt af van het vermogen van het management om overtollig kapitaal tegen hoge rendementen te investeren, discipline bij overnames, en het frequentieaspect. Onderzoek toont aan dat bedrijven met een consistente acquisitiestrategie beter presteren.


Serial acquirers, de overname-machines die bedrijven aaneenschakelen als een essentieel onderdeel van hun groeistrategie, vormen een intrigerende beleggingscategorie. Ondanks het feit dat de meeste overnames in de zakenwereld mislukken, hebben sommige bedrijven deze kunst geperfectioneerd en creëren ze waarde voor hun aandeelhouders. Laten we eens duiken in de fascinerende wereld van serial acquirers.


Waarom kan een serial acquirer een interessante belegging zijn?

De aantrekkingskracht van beleggen in een 'overname-machine' ligt in het vermogen van deze bedrijven om hun vrije cashflow gedurende een lange periode opnieuw te investeren tegen een hoog rendement. Dit betekent dat aandeelhouders zich geen zorgen hoeven te maken over het zelf zoeken naar rendabele investeringsmogelijkheden. Kwalitatieve serial acquirers doen dit niet alleen efficiënt, maar zorgen ook voor diversificatie en risicobeperking, aangezien elke overname bijdraagt aan een bredere spreiding van beleggingen.Achter de Schermen bij Serial Acquirers

Wanneer je investeert in een overname-machine, investeer je niet alleen in een bedrijf maar ook in het management. Succesvolle serial acquirers onderscheiden zich door efficiënte interne processen die overtollig kapitaal gedurende vele jaren tegen extreem hoge rendementen kunnen investeren. Dit brengt niet alleen waarde voor aandeelhouders met zich mee, maar ook een geleidelijke afname van risico's door de toenemende diversificatie van beleggingen na elke overname.


Verschillende bedrijven hebben zich bewezen als toonaangevende serial acquirers. Mark Leonard, de oprichter en CEO van Constellation Software, toont een indrukwekkend samengesteld jaarlijks rendement van 35,5% in de afgelopen tien jaar. Andere voorbeelden zijn onder meer Topicus en diverse bedrijven uit Zweden, waar serial acquirers opvallend vaak voorkomen.


Soorten Serial Acquirers

Serial acquirers kunnen worden ingedeeld in vier hoofdcategorieën: roll-ups, platforms, accumulators en hold-cos. Roll-ups streven naar schaalvoordelen door kleinere bedrijven in dezelfde sector samen te voegen, platforms fungeren als basis voor verdere acquisities, accumulators breiden gestaag hun portfolio uit, en hold-cos beheren meerdere bedrijven zonder directe betrokkenheid bij dagelijkse operaties.


Laat Overgenomen Bedrijven Autonoom Opereren

Een opvallend kenmerk van succesvolle serial acquirers, zoals Berkshire Hathaway, Constellation Software, en Judges Scientific, is hun bereidheid om de overgenomen bedrijven grotendeels autonoom te laten opereren. Dit vertrouwen in het management van de verworven ondernemingen creëert een wederzijds voordelige relatie. Het versterkt ook hun reputatie als goede overnemers, waardoor zij aantrekkelijke keuzes worden voor potentiële verkopers.


Dit vertrouwen in autonomie blijkt een krachtige strategie te zijn, waarbij de topbestuurders van Judges Scientific bijvoorbeeld slechts twee keer per jaar vergaderen met de managementteams van de overgenomen bedrijven.Teruggeven van Overmatig Kapitaal aan Aandeelhouders

Een gemeenschappelijk kenmerk van alle succesvolle bedrijven, zowel serial acquirers als andere, is de nadruk van hun managementteams op het creëren van aandeelhouderswaarde. Effectief kapitaalgebruik is hierbij essentieel. Wanneer succesvolle serial acquirers geen geschikte investeringsmogelijkheden kunnen vinden, tonen ze bereidheid om overtollig kasgeld terug te geven aan aandeelhouders.


Dit proactieve kapitaalbeheer, geïllustreerd door bedrijven als Brown & Brown, Judges Scientific, en Constellation Software, waarbij regelmatig dividenden worden uitgekeerd en overtollig kapitaal niet onnodig op de balans blijft staan, draagt bij aan het bouwen van vertrouwen bij investeerders.


Het Bewezen Succes van Serial Acquirers

Onderzoek wijst uit dat bedrijven met een consistente acquisitiestrategie beter presteren. McKinsey's analyse van 2,000 beursgenoteerde bedrijven toont aan dat serial acquirers zoals Constellation Software, Danaher, Roper en Transdigm significante rendementen behalen, overtreffend in vergelijking met de S&P 500.


Niet alleen het vermogen om kwalitatieve bedrijven tegen lage prijzen te verwerven, maar ook de frequentie van acquisities blijkt cruciaal. Onderzoek toont aan dat bedrijven met een programma van frequente overnames betere resultaten behalen. Het vermijden van te veel deals in korte tijd is echter essentieel om rendement te behouden.Conclusie

Beleggen in serial acquirers vereist begrip van hun strategieën, managementpraktijken en het vermogen om frequent en selectief over te nemen. Investeringen in serial acquirers gaan verder dan alleen het ondersteunen van een bloeiend bedrijf. Deze bedrijven tonen aan dat, zelfs wanneer er onvoldoende overnamekansen zijn, het vermogen om overtollig kapitaal terug te geven aan aandeelhouders getuigt van een goed gestructureerde aanpak.


Het onderliggende denkproces achter deze succesvolle overnames is herhaalbaar en vormt de kern van hun vermogen om waarde voor aandeelhouders te blijven genereren. Dit maken serial acquirers een interessante belegging, echter is het belangrijk goed onderzoek te doen in welke sector de serial acquirer actief is en of dit in lijn ligt met het risico dat je wilt lopen in je investering.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!