top of page

Is dit een kansrijk groeiaandeel?

Bijgewerkt op: 13 mrt. 2023


Bedrijf:


AdaptHealth levert patiëntgerichte technologische systemen voor het beheersen en behandelen van chronische ziektes. Denk hierbij aan onder andere thuiszorgapparatuur en medische producten die het thuis wonen stimuleren. Zo levert AdaptHealth medische benodigdheden voor mensen die lijden aan slaapapneu, medische apparatuur voor de behandeling van diabetes en medische uitrustingen voor thuisgebruik zoals slaapapparatuur. Klanten van AdaptHealth zijn onder andere Medicare, een sociaal verzekeringsprogramma van de Amerikaanse overheid, en Medicaid, een programma dat zorgt voor gezondheidsverzekeringen, wat wordt gefinancierd door Amerikaanse staten en de overheid. Medicare was goed voor ongeveer 25% van de omzet in 2020 en Medicaid voor zo’n 7%. Het grootste deel van de omzet, 37%, kwam via commerciële klanten, zoals verzekeringen. 11% kwam vanuit patiënten zelf, wat in mijn inziens positief is: die bron van opbrengsten is namelijk het meest onzeker. AdaptHealth is vooralsnog alleen actief in Amerika, maar zit wel in alle staten. Met meer dan vijfhonderd locaties bedienen ze ruim 1.8 miljoen patiënten per jaar.


Business Qualities & Peter Lynch Principles:


Volgens Peter Lynch kan een bedrijf in zijn waarde stijgen via een aantal manieren: het bedrijf breidt uit, de prestaties van het bedrijf verbeteren (hogere marges) of de markt onderwaardeerd het aandeel en/of de kwaliteit ervan wordt niet gewaardeerd. Hoe verhoud dit zich tot AdaptHealth? In mijn inziens, en dit is subjectief, voldoet AdaptHealth aan alle drie de vereisten. Allereerst, het bedrijf breidt uit: AHCO deed in 2020 22 overnames, waar een aantal heel interessante bedrijven tussen zaten. Het is hierom vrij vanzelfsprekend dat het bedrijf aan het uitbreiden is. Ik geloof dat AdaptHealth op termijn van schaalvoordelen zal genieten en daarmee hogere marges zal creëren. Momenteel is er van schaalvoordelen nog niet echt te spreken en dat is terug te zien in de brutomarge die ‘slechts’ 16% bedraagt. Wat betreft waardering is het lastig om een discounted cash flow te gebruiken, omdat het bedrijf nog vrij jong is. AdaptHealth is opgericht in 2012 en is pas sinds eind 2019 beursgenoteerd. In plaats van te kijken naar cash flows, is het ook mogelijk om de omzet erbij te pakken. Hieronder zie je de omzet van AdaptHealth over de afgelopen drie jaar:

De omzet groeit gemiddeld met 46% per jaar, in 2020 zelfs met bijna 100%. De guidance van AHCO voor FY 2021 komt uit op ongeveer $2.3 miljard omzet. Een stijging van maar liefst 115%. Als we gaan kijken naar de price/sales ratio, dan is te zien dat je maar 2.5 keer de jaaromzet betaald. Dit is extreem weinig voor een bedrijf met zo’n omzetgroei. Het is echter belangrijker om te kijken naar toekomstige resultaten. De vooruitzichten voor AdaptHealth zie ik positief in: door onder andere overnames wordt de marktpositie steeds dominanter en de markt waarin ze opereren geniet van demografische groei. De groep 65-plussers in Amerika de snelst groeiende leeftijdsgroep. Voor de komende tien jaar, tot 2030, wordt voor de markt van thuiszorg een groei van 8.7% per jaar verwacht. AdaptHealth zit in de positie om hiervan flink te profiteren. Een ander opmerkelijk positief punt is het feit dat de omzet wederkerig is. Dit zien we bij veel hoogwaardige bedrijven terug. Het geeft wat toekomstige zekerheid en legt een stabiele basis voor omzet- en winstgroei. Slechts 12% van de omzet komt uit ‘one-time sales’.


Risks:


Niet alles in AdaptHealth is hoe Peter Lynch het zou willen: het bedrijf heeft schulden, analisten en een, op het eerste gezicht, afschrikwekkende snelheid in share dilution. Lange termijn schulden vormen nog geen groot gevaar, maar Peter Lynch zou het graag wat conservatiever willen zien. Momenteel heeft AdaptHealth $1.78 miljard long term debt: een stijging van maar liefst 300% YoY. Dit lijkt echter een uitschieter. Debt-to-equity komt vooralsnog uit op 0.99 en ikk zie hier geen problemen in. Ook via share dilution probeert AdaptHealth aan meer kapitaal te komen. Momenteel beschouw ik dit als een van de grootste onzekerheden. De afgelopen drie jaar geeft AHCO gemiddeld 100% (!) meer aandelen uit per jaar. Een verdubbeling dus. Dit zorgt ervoor dat dingen als free cash flow per share gelijk blijven en niet groeien. De vraag is of AdaptHealth het kapitaal goed kan investeren. Als dit het geval is, zal share dilution op lange termijn geen probleem vormen.


Een ander risico is het gegeven dat veel van de omzet via twee afnemers komt. Meer dan de helft via verzekeringen en ongeveer een derde door de overheid. Hoewel dit twee uiterst betrouwbare afnemers zijn, kan dit toch een risico vormen. Echter is dit een betere uitgangspositie dan dat een groot deel van de omzet via patiënten zelf komt.


Thesis:


AdaptHealth lijkt op het eerste oog een aantrekkelijk gewaardeerd groeibedrijf. Het bedrijf kent zowel interne als externe groeimogelijkheden en lijkt een dominante marktpositie te hebben bemachtigd. Echter zijn er wel een aantal risico’s waar beleggers rekening mee moeten houden. Ikzelf ga dit bedrijf zeker verder onderzoeken en wanneer ik een beter beeld heb van de toekomst en van de risico’s overweeg ik een positie te nemen in AHCO. Ik zal mijn vervolgonderzoek met jullie delen.


Disclaimer: Ik ben géén financieel adviseur. De content gedeeld op deze blog is puur en alleen bedoeld voor educatieve doeleinden U dient altijd zelf gedegen onderzoek te doen naar uw beleggingen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. De auteur van dit artikel bezit (nog) geen aandelen AdaptHealth.

3 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page